c S

Pred socialnimi partnerji nov poskus iskanja kompromisa glede ukrepov na trgu dela

04.07.2013 07:37 Ljubljana, 04. julija (STA) - Socialni partnerji bodo danes v okviru posebne delovne skupine nadaljevali usklajevanja o predlogu zakona o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva ter novele zakona o urejanju trga dela. Pogajanja, na katerih je med drugim v ospredju predlog o znižanju nadomestila za brezposelnost, se bodo začela ob 13. uri.

Socialni partnerji so o predlaganih interventnih ukrepih na področju trga dela razpravljali že v petek na seji Ekonomsko-socialnega sveta, vendar rešitev takrat niso našli. Sklenili so, da bodo usklajevanja nadaljevali v torek v okviru posebne delovne skupine, a dogovora tudi takrat še niso dosegli.

Sindikati najbolj nasprotujejo predlaganemu znižanju nadomestila za brezposelnost. "Jasno smo povedali, da nasprotujemo zniževanju nadomestila za čas brezposelnosti," je po torkovih usklajevanjih za STA povedal izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko.

Nadomestilo za brezposelnost bi v skladu s predlogom zakona o interventnih ukrepih s 1. avgustom znižali za tri odstotke. Poleg znižanja nadomestila za brezposelnost so sicer predvidene tudi omejitve porodniškega nadomestila in začasne spodbude za zaposlovanje mladih brezposelnih.

Delodajalci so bolj pozorni na predlog novele zakona o urejanju trga dela. Zanje je najbolj problematičen predlog, da bi dajatev iz začasnega in občasnega dela upokojencev, ki jo zakon predpisuje v višini 25 odstotkov, znižali na tri odstotke. Pomisleke imajo tudi o predlogu, da bi se lahko v javna dela vključili le brezposelni, ki so v evidenci neprekinjeno več kot leto dni.