c S

Vlada želi s spremembami pri javnem naročanju zagotoviti večjo učinkovitost

27.06.2013 08:18 Ljubljana, 26. junija (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, s katerim želi povečati učinkovitost. Tako med drugim ni predvideno ugotavljanje morebitnih nepravilnosti, ki niso bistvene, zahteve za pravno varstvo pri naročilih, sofinanciranih iz EU sredstev, bodo obravnavane prednostno, spreminja se sistem taks.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, želijo z novelo povečati učinkovitost javnega naročanja. Namen postopkov pravnega varstva pri oddaji javnih naročil namreč ni zagotoviti, da naročnik popravi vse morebitne napake in kršitve v postopku javnega naročanja, temveč da ponudnikove možnosti za pridobitev javnega naročila niso okrnjene na račun nezakonitega ravnanja naročnika.

Po predlogu, za katerega vlada predlaga obravnavo po nujnem postopku, se tako ne bo več ugotavljalo in odpravljalo nepravilnosti, ki glede na predmet naročanja in postopek izbire dobavitelja oziroma izvajalca niso bistvene ter na račun katerih osebe, zainteresirane za dodelitev javnega naročila, ne bi mogle biti oškodovane.

"Tako odločanje v postopku pravnega varstva je nepotrebna ovira pri javnem naročanju, kajti tudi če je očitana kršitev dejansko bila, ne vpliva na oddajo javnega naročila. Njeno ugotavljanje in odprava pa sta zamudni in stroškovno neupravičeni," pravi vlada.

Predlog novele poleg tega glede na povečanje pripada zadev Državni revizijski komisiji v zadnjih nekaj letih zagotavlja prednostno obravnavo zahtev za pravno varstvo zoper kršitve pri oddaji javnih naročil, ki so sofinancirana iz evropskih sredstev. Zaradi dogovorjene dinamike črpanja teh sredstev je ključno, da so ti postopki hitri in učinkoviti.

Novela naj bi tudi bolj jasno določila način odmere takse za predrevizijski in revizijski postopek. V skladu z načelom sorazmernosti se določajo takse ločeno za blago, storitve in gradnje ter ločeno za vrste postopkov javnega naročanja.

Pri tem je za postopek oddaje naročila male vrednosti in postopek zbiranja ponudb po predhodni objavi predpisana taksa v višini 1500 oziroma 2500 evrov, za preostale postopke, ki jih ureja tudi zakonodaja EU, pa 3500 oz. 7000 evrov.

Za enostavnejše postopke oziroma načine oddaje javnih naročil (npr. za oddajo posameznih naročil na podlagi okvirnega sporazuma) bodo po predlogu določili enotno takso v višini 1000 evrov.

Kadar se zahteva za pravno varstvo ne nanaša na razpisno dokumentacijo ali na portalu javnih naročil objavljeno povpraševanje za ponudbe, temveč na posamezno odločitev, ki jo naročnik sprejme po prejemu oziroma odpiranju ponudb, pa bo taksa znašala dva odstotka vrednosti oz. cene najugodnejše ponudbe, pri čemer ne sme znašati manj kot 500 evrov in ne več kot 25.000 evrov.

Da bi bilo pravno varstvo zoper kršitve v postopkih javnega naročanja dostopno tudi manjšim ponudnikom, zakon še vedno omogoča, da se taksa odmeri od vrednosti posameznega sklopa naročila, v katerem vlagatelj zahtevka za revizijo naročniku očita nepravilnosti.

Vlada pravi, da se s takšno razčlenjenostjo taks za predrevizijski in revizijski postopek zagotavlja uresničevanje načela sorazmernosti pri določanju višine takse kot nadomestila za vodenje postopka pravnega varstva, in sicer zlasti z vidika zahtevnosti predmeta in postopka javnega naročanja oziroma posamezne faze postopka ter dokumentacije v postopku oddaje javnega naročila.