c S

DZ v tri finančne zakone vnaša določbe iz evropskih direktiv

19.06.2013 14:18 Ljubljana, 19. junija (STA) - DZ se je na hitro sprehodil skozi predloge novel zakonov o finančnih konglomeratih, o bančništvu in o zavarovalništvu, ki se vsak v svojem delu usklajujejo z evropskim pravnim redom. Gre za manj zahtevne spremembe, zato vlada predlaga sprejem po skrajšanem postopku. Poslanci predloge podpirajo, glasovali pa bodo v četrtek.

V vse tri zakone se vnaša t.i. omnibus direktiva, ki se nanaša na finančne konglomerate. Z njo se na novo opredeljuje delovanje finančnih holdingov in posodablja določbe glede njihovega nadzora, je pojasnil Mitja Mavko s finančnega ministrstva.

Zelo natančno se denimo določa, kakšno je sodelovanje slovenskih nadzornikov z organi v drugih državah ter kakšni regulativni in tehnični standardi se upoštevajo pri uvajanju nadzora. To pomeni predvsem bistveno več dela za Banko Slovenije kot nadzornico nad bankami oz. Agencijo za zavarovalni nadzor kot nadzornico na trgu zavarovalništva, je pojasnil Mavko.

"Zgodba o finančnih instrumentih, konglomeratih in nadzoru nad njimi pogosto spominja na zgodbo o ravbarjih in žandarjih," je bil slikovit Marko Pavlišič (DL). Ker so prvi nekako vedno korak pred drugimi, je nujno, da nadzor ne zaspi, da budno spremlja dogajanje na finančnem trgu in se ustrezno odziva, je dodal.

Finančni konglomerati so skupine s poslovnimi modeli, ki združujejo nudenje storitev in produktov v različnih sektorjih finančnih trgov. V Sloveniji imamo dva: okoli Zavarovalnice Triglav in KD. Vendar pa lahko slovenski državljani uporabljajo te storitve tudi v drugih državah EU, zato je pomembno, da imamo enoten nadzor, se je strinjal Andrej Šircelj (SDS).