c S

V. Pitamičevo tekmovanje študentov prava

22.03.2013 Tema tokratnega tekmovanja so bili ustavni vidiki avtentične razlage, s katero je Državni zbor v namišljenem primeru uvedel možnost sklepanja porok tudi med istospolnimi partnerji. Študenti so morali oceniti, ali je taka avtentična razlaga ustavno sporna, ali bi bilo o njej dopustno razpisati referendum in podobno.

V študijskem letu 2012/2013 je potekalo že tradicionalno V. Pitamičevo tekmovanje študentov prava. Štiri najboljše ekipe pisnega dela tekmovanja so se pomerile na polfinalnih ustnih nastopih 14. marca 2013 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in na finalu, ki je dan kasneje potekalo na Ustavnem sodišču RS. Za vsakoletno organizacijo skrbi organizacijski odbor v sestavi pedagogov in študentov iz Pravne fakultete UL, Pravne fakultete iz Maribora in Evropske pravne fakultete iz Nove Gorice. Tema tokratnega tekmovanja so bili ustavni vidiki avtentične razlage, s katero je Državni zbor v namišljenem primeru uvedel možnost sklepanja porok tudi med istospolnimi partnerji. Študenti so morali oceniti, ali je taka avtentična razlaga ustavno sporna, ali bi bilo o njej dopustno razpisati referendum in podobno.

sodniki

Na tekmovanje se je prijavilo okrog 90 študentov iz vseh treh pravnih fakultet v Sloveniji. Vsaka ekipa je morala oddati 2 pisna izdelka: memorandum in odgovor na memorandum. 16 ekip, ki jih je sestavljalo 48 študentov, je oddalo oba pisna izdelka, vendar sta bili dve ekipi zaradi večje prekoračitve dovoljenega obsega in plagiatorstva izključeni.

Tekmovanje je vseskozi odvisno od dejavne podpore številnih pedagogov vseh treh pravnih fakultet, nekdanjih in sedanjih ustavnih, vrhovnih in drugih sodnikov, strokovnih sodelavcev Ustavnega sodišča RS, ter drugih uglednih pravnih strokovnjakov, ki ocenjujejo pisne izdelke ali sodelujejo kot sodniki na ustnem delu tekmovanja. Vsak anonimiziran pisni izdelek neodvisno ocenijo trije ocenjevalci v skladu z vnaprej določenimi smernicami za ocenjevanje kakovosti.

Začetek finalne obravnave, ekipi Kasij in Ulpijan

Štiri ekipe
, ki so dosegle največje število točk na pisnem delu tekmovanja, so se pomerile na polfinalu, ki je potekal na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po dveh zanimivih in dinamičnih razpravah, so sodniki odločili, da se v finalni del tekmovanja uvrstita ekipi Kasij, v sestavi: Maja Kreča, Nina Krajnc, Maruša Kraševac iz 3. in 4. letnika Pravne fakultete UL, in Ulpijan v sestavi:  Lena Šutanovac, Jaka Kukavica, Nika Stroligo Urankar iz 1. in 2. letnika Pravne fakultet UL.

Med obravnavo

Finale je potekalo 15. marca v Razpravni dvorani Ustavnega sodišča RS pred številnim občinstvom, ki je prostor napolnilo skoraj do zadnjega sedeža. Tekmovalce in občinstvo sta uvodoma nagovorila prof. dr. Igor Kaučič, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja in prof. dr. Ernest Petrič, predsednik Ustavnega sodišča RS, ki je poudaril pomembnost tekmovanja in pohvalil prizadevanja študentov za nadgradnjo znanja in pridobivanje novih izkušenj. Ekipi sta se soočila pred sodniškim tribunalom v sestavi dr. Jadranke Sovdat, ustavne sodnice, prof. dr. Dragice Wedam Lukić, nekdanje predsednice Ustavnega sodišča RS, in prof. dr. Igorja Kaučiča, profesorja ustavnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Vloga pobudnika je pripadla ekipi Kasij, s svojimi argumenti pa ji je nasprotovala ekipa Ulpijan. Sodniški tribunal je odločil, da je bila s svojim argumenti bolj prepričljiva ekipa Kasij s Pravne fakultete UL, katere članice so bile Maja Kreča, Nina Krajnc, Maruša Kraševac iz 3. in 4. letnika. Ista ekipa je prejela tudi nagrado za najboljši pisni izdelek, ki bo objavljen v Pravni praksi. Vsakoletna zmagovalna ekipa je nagrajena z brezplačno udeležbo na Dnevih slovenskih pravnikov v Portorožu in s knjižnimi nagradami. Letos smo prvič podelili nagrado za najboljšega govorca, ki jo je prejel študent 1. letnika Pravne fakultete UL, Jaka Kukavica.

2. mesto

Za nagradni sklad in finančno podporo so poskrbeli Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, GV Založba, Odvetnik Zdolšek Stojan, Odvetniška zbornica Slovenije, IUS SOFTWARE, Knjigarna Pravna, Evropska pravna fakulteta, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, Študentski svet Pravne fakultete UL in Študentska organizacija Pravne fakultete UL.

1. mesto

Veseli nas, da tekmovanje z leti pridobiva na odmevnosti v medijih, pri sponzorjih, strokovni podpori in udeležencih. Kljub temu si bomo v prihodnosti prizadevali za še višjo kakovostno raven in zato že razmišljamo o novih možnostih uspešnejše promocije in približevanja tekmovanja študentom vseh treh pravnih fakultet. S tem hkrati toplo vabimo vse študente prava, ki si želijo pridobiti nepozabne izkušnje, ki so koristne in dragocene tako za sodelovanje na mednarodnih simulacijah sodnih postopkov kot za kasnejše kakovostno opravljanje pravniškega poklica, da se tekmovanja v prihodnjem letu udeležijo v še večjem številu.

Pripravila: Jelena Malnar, absolventka na Pravni fakulteti UL
Spletna stran: http://pitamicevotekmovanjestudentovprava.blogspot.com/


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.