c S

Učinkovitejši prekrškovni postopek

20.03.2013 Poenostavljen prekrškovni postopek, učinkovitejše izvrševanje odločb o prekrških, obročno plačilo stroškov postopka je le nekaj novosti, ki jih bo poleti prinesla novela Zakona o prekrških (ZP-1).

14. junija bo začela veljati že 8. novela  Zakona o prekrških (ZP-1), ki med najpomembnejšimi cilji izpostavlja poenostavitev postopka o prekrških. To bo med drugim doseženo z dopolnitvijo definicije prekrška neznatnega pomena, za katerega se bo štel prekršek, storjen v okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in pri katerem ni nastala oz. ne bo nastala škodljiva posledica oziroma je ta neznatna (6.a člen). Na podlagi te dopolnitve bodo imeli prekrškovni organi več možnosti za izrekanje opozorilnih sankcij namesto denarnih glob, kar naj bi v praksi pomenilo večje število izrečenih opozoril.

K poenostavitvi postopka bo pripomogla tudi določba novega drugega odstavka 55.a člena, skladno s katero bodo lahko prekrškovni organi v postopkih zoper istega kršitelja za vse prekrške vložili enoten obdolžilni predlog. To pomeni, da se za vodenje postopka v teh primerih zahteva le še medsebojna zveza med storjenimi prekrški. Olajšano delo prekrškovnih organov pa bo prinesla tudi uvedba spremenjenega enotnega plačilnega naloga (57. člen) ter nova razmejitev med plačilnim nalogom in odločbo o prekršku v hitrem postopku, s čimer naj bi se predvsem pospešil in poenostavil postopek o prekrških v cestnem prometu.

Zaradi spremenjene ureditve odločbe o prekršku in plačilnega naloga je pravica do polovičnega plačila izrečene globe v primeru, ko je izdana odločba o prekršku, urejena enotno za obe vrsti odločbe v novem 57.c členu zakona. Enako kot do sedaj velja, da lahko kršitelj, ki ne vloži zahteve za sodno varstvo zoper odločbo o prekršku oziroma plačilni nalog, plača samo polovico izrečene globe in sicer v roku osem dni po pravnomočnosti, hkrati pa je izrecno določeno, da mora kršitelj, ki te možnosti ne izrabi, plačati celotno globo. Ker so morali pristojni organi v primeru uspešno rešene zahteve za sodno varstvo vračati plačano globo, je z novelo izrecno določeno, da kršitelj, ki je pred pravnomočnostjo plačal polovični znesek globe, ne more hkrati vložiti zahteve za sodno varstvo. Če je torej kršitelj pred pravnomočnostjo plačal polovično globo, se šteje, da se je s tem odpovedal zahtevi za sodno varstvo. Novost, ki jo prinaša novela, je tudi olajšano bo plačevanje globe in stroškov postopka na ustrezne račune, v okviru tehničnih možnosti tudi z negotovinskimi plačilnimi sredstvi.

Dopolnjen 143. člen navaja stroške postopka, po novem tudi vse tiste stroške, ki (lahko) nastanejo pred začetkom postopka o prekršku in po njegovi zaključitvi (npr. izdatki oziroma stroški zavarovanja dokazov, zasega in začasnega odvzema predmetov pred začetkom postopka, prodaje in uničenja začasno zaseženih in začasno odvzetih oziroma odvzetih predmetov, itd.). Med stroške postopka sodijo tudi sodne takse, katerih višina pa se ne bo odmerjala več s posebnim (taksnim) plačilnim nalogom izdanim po Zakonu o sodnih taksah (ZST-1), ampak že kar v odločbi sami. Spremenjena ureditev naj bi pomenila poenostavitev poslovanja, saj ne bo treba izdajati posebnih plačilnih (taksnih) nalogov, ker bo storilec že iz sodbe oziroma odločbe lahko ugotovil, kakšno takso bo (poleg globe in morebitnih drugih stroškov postopka) moral plačati po njeni pravnomočnosti.

Sodišče lahko v primeru, če ugotovi, da so podane okoliščine, zaradi katerih določitev uklonilnega zapora ali njegova izvršitev ne bi bila smotrna in v skladu z njegovim namenom, uklonilnega zapora ne določi oziroma njegovo izvrševanje ustavi (202.b člen). Novela prav tako ne dovoljuje postopka za izrek uklonilnega zapora, če gre za neplačano globo, ki ne presega 120 evrov (19. člen).

Novela skladno z Direktivo št. 2011/82/EU o lažji čezmejni izmenjavi informacij o prometnih prekrških v cestnem prometu v novih členih 48.b, 48.c in 48.č ureja lažjo čezmejno izmenjavo informacij o prometnih prekrških, povezanih z varnostjo v cestnem prometu. Navedeni členi predstavljajo podlago za izmenjavo podatkov iz registra motornih vozil ter omogočajo učinkovito preiskovanje in obravnavanje prekrškov, ki so v Sloveniji storjeni z motornimi vozili, registriranimi v drugih državah članicah Evropske unije.

Med novostmi, ki jih prinaša novela, je tudi možnost obročnega plačila stroškov postopka; doslednejše spoštovanje načela sorazmernosti pri posegih v osebno svobodo; obveznosti začeti postopek zoper kršitelje za prekrške, ugotovljene s tehničnimi sredstvi, v roku 30 dni in druge.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.