c S

Pokojninsko zavarovanje po novem

19.12.2012 Reforma pokojninskega sistema, ki je bil v veljavi več kot desetletje, prilagaja obstoječ pokojninski sistem novim demografskim in gospodarskim okoliščinam, s čimer naj bi se zagotovila dolgoročna javnofinančna vzdržnost in stabilnost ter dostojne pokojnine sedanjim in prihodnjim generacijam upokojencev. Nov Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki ga je državni zbor soglasno sprejel, bo začel veljati 1. januarja 2013.

Zakon s ciljem modernizirati pokojninski sistem ureja sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, sistem obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja in sistem prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja (1. člen). Cilj modernizacije je doseganje naslednjih ciljev: zagotovitev dostojnih oziroma primernih pokojnin vsem zavarovancem, zagotovitev večje preglednosti sistema ter trajnejše finančne vzdržnosti pokojninskega sistema.

Ključne spremembe, ki jih prinaša nov zakon, so:

- dvig upokojitvene starosti

Do leta 2020 je predviden postopen dvig upokojitvenih starosti na 65 let (z najmanj 15 leti pokojninske dobe), minimalna starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine pa bo 60 let ob sočasnem izpolnjevanju 40 let pokojninske dobe brez dokupljene dobe (enako za ženske in moške). Upokojitvena starost za predčasno pokojnino bo za oba spola 60 let, predčasno pa se bodo lahko zavarovanci upokojili ob dopolnitvi 40 let pokojninske dobe (27. člen).

Starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine se lahko znižajo zaradi skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka (6 mesecev za enega otroka, 16 mesecev za dva otroka, 26 mesecev za tri otroke, 36 mesece za štiri otroke in 48 mesecev za pet ali več otrok) ter zaradi služenja obveznega vojaškega roka in v primeru vstopa v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje pred dopolnjenim 18. letom starosti za ves čas trajanja obveznega zavarovanja do dopolnjenega 18. leta starosti (28. člen).

- bonusi in malusi

Zakon je malenkostno posegel v dosedanje nagrajevanje oziroma kaznovanje poznejšega / predčasnega upokojevanja. Pokojnina se zavarovancu zniža za 0,3 % za vsak mesec manjkajoče starosti do 65 let (velja enako za oba spola). ZPIZ-2 pa določa tudi nov bonus za vse, ki ostanejo v zaposlitvi tudi po dopolnjeni polni pokojninski dobi in sicer bodo zaposleni vsako leto po izpolnitvi pogojev za pridobitev pravice do predčasne ali starostne pokojnine upravičeni še do 20 % pokojnine, ki bi jim pripadala ob upokojitvi. To pravico lahko zavarovanec uživa vse do prenehanja zavarovanja ali do uveljavitve delne pokojnine, vendar največ do 65 leta starosti.

Enako kot do sedaj pa obstajajo še dodatni bonus za tiste, ki nadaljujejo z delom tudi po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in sicer se jim vsaki 3 nadaljnji meseci dela dlje, vendar največ 3 leta, po izpolnitvi teh pogojev, vrednotijo v višini 1 % oziroma celo leto v višini 4 %.

- odmera pokojnin in obračunsko obdobje

Določena je nova odmera pokojnin, in sicer glede na čiste neto odmerne odstotke: za izračun pokojninske osnove se namreč upošteva pokojninska osnova zavarovanca, zmanjšana za davke in prispevke, ki se plačujejo od plače po povprečni stopnji v RS, iz katerihkoli zaporednih 24 let zavarovanja od 1. januarja 1970 naprej. Obračunsko obdobje je tako podaljšano na zaporednih 24 let, upoštevajo pa se tista leta, ki so za zavarovanca najugodnejša.

- informativna osebna evidenca

Novost zakona – informativna osebna evidenca – naj bi zagotovila večjo pravičnost in preglednost sistema, saj se bodo v njej beležili zavarovančevi matični podatki o obračunanih in plačanih prispevkih (140. člen). Zavarovanec bo tako lahko kadarkoli pridobil informacije o višini vplačanih prispevkov ter tudi o višini pokojnine, ki jo lahko pričakuje iz obveznega pokojninskega zavarovanja po upokojitvi. Informativno osebno evidenco bo za vsakega zavarovanca, ki je vključen v obvezno zavarovanje, vodil ZPIZ.

- razširitev možnosti pravice do delne pokojnine

Ob upoštevanju, da upokojitev ni obvezna in se lahko ob izpolnitvi minimalnih pogojev za upokojitev vsak zavezanec sam odloči, ali se bo upokojil, nov zakon omogoča postopni prehod v pasivnost z ureditvijo delne upokojitve. To pomeni, da delavec tudi po upokojitvi ostane v delovnem razmerju oziroma da ponovno vstopi v delovno razmerje s skrajšanim delovnim časom ali pa opravlja delo na podlagi pogodbenega razmerja (npr. po podjemni ali avtorski pogodbi).

Poleg navedenih se novosti, ki jih prinaša ZPIZ-2, med drugim nanašajo tudi na nov način usklajevanja pokojnin (letna uskladitev pokojnin se opravi v višini 60 % od rasti povprečne bruto plače in 40 % povprečne rasti cen življenjskih stroškov), širitev možnosti prostovoljnega vstopa v obvezno zavarovanje, prilagoditev poklicnega zavarovanja ter sprememba dodatnega zavarovanja za zagotovitev dodatnega dohodka.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.