c S

Dr. Lojze Ude na okrogli mizi 10 najvplivnejših pravnikov - video prispevek

17.12.2012

»Nikakor nimamo tiste klasične delitve oblasti, pri kateri bi se posamezne veje oblasti med seboj kontrolirale, tudi iz razloga, ker sodna veja oblasti še ni uveljavljena do te mere, kot bi morala biti, in tudi parlamentarni sistem, ki ga imamo, v bistvu povzroči zlitje izvršne in parlamentarne veje oblasti bolj kot je to normalno. Parlament pri nas služi samo še izvršilni veji kot volilni mehanizem, ki izpelje pripravljen predloge …«

V okviru osrednje teme okrogle mize »Najvplivnejši pravniki kritično o perečih pravnih vprašanjih« je prof. dr. Lojze Ude glede ozadja in pomena aktualnih demonstracij v Mariboru in drugih slovenskih mestih razložil svoje stališče:

Na izpostavljeni stališči, da če je kriza, ključno vlogo za njo nosijo pravniki, posebej tisti, ki okupirajo ključne institucionalne položaje, in da morajo pravniki prevzeti odgovornosti za stanje pravne države, saj je vsak izmed njih imel možnost, da bi se aktivneje odzval, je dr. Ude poudaril, da je glavni krivec za splošno krizo neoliberalni sistem s popolno prevlado finančnega kapitala.

Dr. Ude je še poudaril, da je napačno kriviti samo sodstvo za nastalo krizo pravne države, saj je sodstvo, razen na področju dolžine zapletenih kazenskih postopkov, posebej gospodarskega kriminala, solidno urejeno, tako kadrovsko kot tudi funkcionalno.

Za zaključek je dr. Ude še dodal, da se je v svoji karieri vedno vračal na fakulteto in tudi če je imel drugo funkcijo, je še vedno predeval. Glede aktivnega državljanstva pa še pravi, da je bil vzgojen tako, da zna prevzemat odgovornost.


Pripravil:
Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO

Video: Matjaž Gerčar

Fotografije: Gregor Zagozda


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.