c S

Obdavčitev finančnih storitev

14.12.2012 Nov Zakon o davku na finančne storitve (ZDFS) določa obdavčitev finančnih storitev, ki so bile do sedaj oproščene plačila DDV in davka na zavarovalne posle, s čimer bo zagotovljena enakomernejša obdavčitev finančnega sektorja v primerjavi z drugimi gospodarskimi sektorji.

Finančni sektor v Sloveniji do sedaj v splošnem ni bil obremenjen s posrednimi davki, saj so bile finančne transakcije skladno z ZDDV-1 uvrščene med t.i. druge oproščene dejavnosti, zavarovalne storitve pa so bile skladno z ZDPZP obremenjene s 6,5% davkom od prometa zavarovalnih poslov, storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov pa so bile oproščene tako plačila DDV kot plačila davka od prometa zavarovalnih poslov. Z uvedbo davka na finančne storitve se je tako enotno uredila obdavčitve finančnega sektorja in zagotovila enakomernejša in pravičnejša porazdelitev davčnega bremena med vsemi ponudniki finančnih in zavarovalniških storitev, ki delujejo na trgu.

Zakon ureja sistem in uvaja obveznost plačevanja davka na finančne storitve in sicer (3. člen):

- dajanje kreditov oziroma posojil v denarni obliki in posredovanje pri sklepanju teh poslov ter upravljanje kreditov oziroma posojil v denarni obliki, ko te storitve opravlja kreditodajalec oziroma posojilodajalec,

- izdajanje kreditnih garancij in drugih denarnih jamstev ter upravljanje kreditnih garancij s strani kreditodajalca,

- transakcije, vključno s posredovanjem, v zvezi z depoziti in tekočimi oziroma transakcijskimi računi, plačili, nakazili, dolgovi, čeki in drugimi plačilnimi instrumenti,

- transakcije, vključno s posredovanjem, v zvezi z valuto, bankovci in kovanci, ki so zakonito plačilno sredstvo,

- storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov.

Davčna obveznost za zavezanca (vsaka oseba, ki opravlja katero od prej naštetih storitev) nastane v trenutku, ko je finančna storitev opravljena, ko je torej zanjo plačano nadomestilo (provizija). Obdavčitev se opravi v višini 6,5% od osnove, kar pomeni, da je davčna stopnja enaka stopnji, kot je že bila uveljavljena za davek od prometa zavarovalnih poslov.

Da ne bi prišlo do obdavčitve iste finančne storitve z dvema transakcijskima davkoma, so v 8. členu zakona naštete oprostitve za plačilo davka za nekatere finančne storitve: v prvi vrsti predvsem finančne storitve, od katerih se plačuje DDV ter davek od prometa zavarovalnih poslov, iz obdavčitve pa so izvzete tudi finančne storitve, ki jih opravi Banka Slovenije v okviru svojih izključnih pristojnosti ter finančne storitve, ki temeljijo na mednarodnih pravnih aktih.

8. poglavje ureja vprašanja glede obračuna in plačila davka. Tako je določeno, da je obračunsko obdobje enega koledarskega meseca, obračun, ki ga predloži zavezanec, pa mora vsebovati vse podatke, določene v 10. členu zakona. Davčni zavezanec mora davek plačati najpozneje zadnji delovni dan meseca, ki sledi davčnemu obdobju, v katerem je nastala obveznost za obračun davka.

ZDFS glede knjigovodstva, popravljanja napak, predlaganja davčnih obračunov pri postopku prenehanja davčnih zavezancev, v insolvenčnih postopkih in ob smrti davčnega zavezanca napotuje na smiselno uporabo drugih davčnih zakonov.

Nov zakon bo začel veljati 25. decembra, davčni zavezanci pa prvič obračunajo nov davek na finančne storitve za april 2013.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.