c S

Novi standardi na področju mednarodne zaščite

07.11.2012 Novela Zakona o mednarodni zaščiti (ZMZ), ki bo začela veljati 21. novembra, ukinja brezplačno pravno pomoč in podporo svetovalcev za begunce na prvi stopnji, zaradi česar je bil zakon že ob svoji pripravi deležen številnih kritik.

Zaradi javno-finančne situacije je bila kljub nasprotovanju nevladnih organizacij ter opozorilom Zakonodajno – pravne službe sprejeta ukinitev brezplačne pravne pomoči in podpore svetovalcev za begunce v postopkih na prvi stopnji. Opozorili so, da (ponovna) ukinitev pravice do brezplačne pravne pomoči na prvi stopnji znižuje že pridobljene standarde prosilcev za mednarodno zaščito, saj mora vsakdo imeti možnost svetovanja, obrambe in zastopanja, še posebej ob upoštevanju dejstva, da so azilni postopki pravno in dejansko zelo zahtevni, vloga pravnega pooblaščenca v njih pa zelo pomembna. Prehodna določba (16. člen) sicer določa, da svetovalci za begunce, ki so brezplačno pravno pomoč in podporo nudili v že začetih postopkih na prvi stopnji, v teh postopkih nadaljujejo z nudenjem brezplačne pravne pomoči in podpore, vendar najdalj do vročitve odločitve pristojnega organa. To pomeni, da svetovalec za begunce ne more več zagotavljati brezplačne pravne pomoči in podpore v postopku na prvi stopnji, v kolikor je po vročitvi odločitve pristojnega organa in sproženem upravnem sporu zadeva s strani sodišč vrnjena v ponovno odločanje pristojnemu organu. Takšna ureditev naj bi po mnenju predlagatelja bila ustrezna, saj je brezplačna pravna pomoč v postopku na prvi stopnji glede na zakonodajo EU predstavljala višji standard od zahtevanega, prosilci imajo še vedno na voljo pomoč nevladnih organizacij, hkrati pa je brezplačna pravna pomoč še vedno zagotovljena za postopke pred Upravnim in Vrhovnim sodiščem (13. člen novele).

Poleg navedenega je bil eden od bistvenih namenov novele še prenos neobvezne določbe Direktive št. 2005/85/ES o ugotavljanju starosti mladoletnikov brez spremstva v primeru dvoma v dejansko starost, ki jo zakon ureja v novem 44.a členu. V primeru dvoma v dejansko starost prosilca, ki trdi, da je mladoletnik brez spremstva, se lahko odredi zdravniški pregled, ki ga opravi izvedenec medicinske stroke, s čemer naj bi se preprečile zlorabe odraslih prosilcev za mednarodno zaščito, ki se izdajajo za mladoletnike. V zvezi s pregledom so zagotovljena vsa jamstva po evropski zakonodaji, npr. pregled se lahko opravi samo na podlagi pisnega obvestila o pregledu, pisnega soglasja prosilca in drugih jamstev.

Novela tudi ukinja možnost vložitve prošnje za mednarodno zaščito na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tretjih državah, prav tako pa so bile črtane časovne omejitve, ki so se nanašale na določanje višine žepnine. Ta se tako ne bo več usklajevala enkrat letno, temveč samo takrat, ko je sprememba višine žepnine dejansko utemeljena (79.a člen). Nova je tudi dopolnjena določba 51. člena, ki dodaja možnost omejitve gibanja prosilca v primeru, ko obstajajo utemeljeni razlogi, da se bo prosilec predaji izognil. Poleg navedenega se zakon spreminja in dopolnjuje tudi zaradi razjasnitve medresorskih pristojnosti pri izvajanju nekaterih določb zakona.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.