c S

Regionalni razvojni program je temeljni razvojni dokument regije

15.10.2012 Peti odstavek 13. člena Zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja (ZSRR-2) je podlaga za sprejem Uredbe o regionalnih razvojnih programih, ki določa minimalno obvezno metodologijo priprave in izvedbe ter način spremljanja in vrednotenja učinkov regionalnega razvojnega programa (RRP).

RRP je temeljni programski in izvedbeni dokument na regionalni ravni. Vsebuje analizo stanja, opredeljuje razvojne priložnosti, vizijo razvoja, cilje in prioritete ter finančno ovrednotene programe in projekte. Na podlagi analize stanja so v RRP usklajena razvojna predvidevanja in naloge države in občin na področju gospodarskega, socialnega, prostorskega in okoljskega ter kulturnega razvoja v regiji.

Regionalna raven, za katero se pripravlja RRP, je medobčinsko območje, ki je geografsko zaključeno, s podobnimi razvojnimi problemi. Slovenija je razdeljena na dvanajst statističnih regij, katerih meje se ujemajo z mejami občin.

RRP je sestavljen iz strateškega in programsekga dela. Strateški del vsebuje analizo regionalnih razvojnih potencialov, opredelitev ključnih razvojnih ovir in prednosti regije, razvojne cilje in prioritete regije v programskem obdobju ter določitev razvojne specializacije regije. Programski del pa vsebuje programe za spodbujanje razvoja v regiji s časovnim in finančnim ovrednotenjem ter določi način spremljanja, vrednostenja in organiziranosti izvajanja.

RRP se sprejme za programsko obdobje 7 let in mora biti usklajen s strategijo razvoja Slovenije. Sprejme ga regionalni razvojni svet najpozneje decembra leta pred letom, v katerem se konča prejšnje programsko obdobje.

Vlada Republike Slovenije z uredbo določa minimalno obvezno metodologijo priprave in izvedbe ter način vrednotenja učinkov RRP. Aktualna uredba je začela veljati 15. septembra 2012.

Uredba določa, da mora RRP vsebovati:

1. analizo regionalnih razvojnih potencialov, opredelitev ključnih razvojnih ovir in prednosti regije, vključno s položajem regije v mednarodnem prostoru,

2. opredelitev vizije razvoja regije,

3. opredelitev in utemeljitev razvojnih specializacij regije,

4. opredelitev in opis (strateških) razvojnih ciljev regije,

5. opredelitev in opis razvojnih prioritet regije s kvantificiranimi kazalniki in navedbo virov podatkov za spremljanje kazalnikov,

6. skupno okvirno finančno oceno vrednosti RRP,

7. opredelitev in podroben opis ukrepov v okviru posamezne prioritete z:

- opisom predvidenih aktivnosti, s katerimi se bo izvajal ukrep,

- časovnim načrtom za izvedbo,

- okvirnim finančnim ovrednotenjem in predvidenimi viri financiranja,

- prikazom kvantificiranih kazalnikov in virov spremljanja kazalnikov,

8. opredelitev sistema spremljanja, vrednotenja in organiziranosti izvajanja RRP,

9. opredelitev sistema informiranja in obveščanja javnosti o načrtovanju in izvajanju RRP ter

10. predstavitev najpomembnejših regijskih projektov, pri čemer mora biti vsak projekt okvirno predstavljen tako, da je njegova sestava naslednja:

- delovni naziv projekta,

- povzetek projekta,

- navedbo prioritete in ukrepa, v katera se uvršča projekt,

- ciljna skupina, ki ji je projekt namenjen, in analiza njenih potreb,

- opis namena in ciljev projekta ter opis skladnosti z razvojno specializacijo regije,

- predstavitev nosilca projekta oziroma skupine partnerjev,

- opis posameznih aktivnosti,

- okvirni časovni načrt projekta,

- prostorska opredelitev primernih lokacij za izvajanje aktivnosti,

- prikaz okvirne finančne ocene po aktivnostih in okvirne celotne vrednosti,

- prikaz okvirne celotne vrednosti po predvidenih virih financiranja in

- opis kazalnikov ter navedba virov podatkov za spremljanje kazalnikov.

Strokovne, tehnične in administrativne naloge pri pripravi RRP opravlja regionalna razvojna agencija v sodelovanju z drugimi razvojnimi institucijami v regiji skladno s programom priprave RRP.

RRP se uresničuje z dogovorom o razvoju regije, ki se pripravi za štiriletno obdobje.

Za spremljanje izvajanja RRP je odgovoren svet, ki sprejema letna in končno poročilo o izvajanju RRP, ki jih pripravi regionalna razvojna agencija, ki vrednotenja izvaja tako, da se za posamezne vsebine ali celoten program zagotovijo neodvisni izvajalci vrednotenja.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.