c S

Kataster stavb

02.10.2012 Nov Pravilnik o vpisih v kataster stavb določa vsebino in sestavine elaborata za vpis stavbe v kataster stavb, za spremembo podatkov katastra stavb, za evidentiranje stavbe in evidentiranje sprememb v katastru stavb na podlagi sodnih postopkov ter ureja podrobnejši način določanja in evidentiranja površine stavbe in površine dela stavbe.

Poglavje 2.1. ureja vprašanje podatkov, ki se vpisujejo v kataster stavb. V njem se evidentirajo podatki o stavbah in o delih stavb, kot so površina stavbe, površina delov stavbe, površina prostora in uporabna površina dela stavbe, koordinate točk tlorisa in centroida stavbe, višina stavbe in etaže … V pravilniku so od 6. do 9. člena urejeni podatki, ki so v povezavi z drugimi registri. Tako je npr. podatek o povezavi stavbe z zemljiškim katastrom, ki se vpisuje v kataster stavb, parcelna številka ter podatek o povezavi stavbe z registrom prostorskih enot, ki je občina. V kataster stavb se iz zbirke upravnih aktov na področju vpisujejo identifikacijske številke teh upravnih aktov.

Upravni postopek vpisa stavbe v kataster stavb se uvede na zahtevo investitorja gradnje, lastnika parcele, na kateri stoji stavba ali je z njo povezana, imetnika stavbne pravice, lastnika stavbe ali dela stavbe, uporabnika stavbe ali dela stavbe ali upravnika stavbe, strokovna podlaga za uvedbo upravnega postopka vpisa pa je elaborat vpisa stavbe v kataster stavb, ki ga izdela geodetsko podjetje ali projektant (poglavje 2.2. pravilnika).

Elaborat se izdela na obrazcih, ki so priloga pravilnika, ter mora vsebovati podatke, ki so določeni s pravilnikom (izdela se skladno z vsebino, ki jo pravilnik določa). Elaborat se izdela bodisi na papirju ali v digitalni obliki, vsebuje pa podatke o stavbi, načrt stavbe in etaže, podatke o delih stavbe, prostorih in uporabni površini, podatke o spremembi podatkov o stavbi in delu stavbe ter (če je potrebno) o preštevilčbi. Vsaka od navedenih postavk se navede v ustrezni obrazec (obrazci od K-0 do K-6). Sestavni del elaborata so tudi nekateri podatki registra nepremičnin, in sicer podatki o lastnostih stavbe ali dela stavbe iz uredbe, ki ureja podatke o lastnostih nepremičnin v registru nepremičnin ter podatki o osebah, za katere se ugotovi, da imajo stavbo ali del stavbe v uporabi in so različne od lastnikov, vpisanih v katastru stavb.

V 3. in 4. poglavju je podrobneje urejen postopek vpisa stavbe v kataster stavb ter vpis spremembe podatkov. O obravnavi, ki poteka v obeh postopkih, se vodi zapisnik, ki je sestavni del elaborata (22. oziroma 26. člen). Pravilnik ureja tudi poenostavljen način spreminjanja posameznih podatkov katastra stavb (28. člen). V takšnem postopku se lahko na podlagi vlagateljeve zahteve za spremembo podatka katastra stavb spremenijo podatki o dejanski rabi dela stavbe, o uporabni površini dela stavbe, o prostorih, ki pripadajo stanovanju, o površini prostorov, o številu etaž, o pritlični etaži ali podatek o številki etaže. Zahtevi mora biti priložen izpolnjen obrazec K-5: prostori in uporabna površina ali obrazec K-6: sprememba podatkov o stavbi in delu stavbe, obrazci pa morajo biti obvezno izdelani na papirju.

Novi pravilnik, ki velja od 13. oktobra, pa ne ureja vprašanj v zvezi z vpisom nelegalnih, neskladnih in nevarnih gradenj stavb (torej podatkov, ki bi izhajali iz drugih upravnih aktov in izrečenih inšpekcijskih ukrepov, ki se nanašajo na gradnje).

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.