c S

Integracija tujcev v slovensko družbo

21.09.2012 1. januarja 2013 bo začela veljati Uredba o načinih in obsegu zagotavljanja programov pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije. Njen namen je določitev načina in obseg zagotavljanja programov pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (državljani tretjih držav), v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Republike Slovenije.

Osnovo za politiko integracije tujcev v družbo so države članice Evropske unije postavile v okviru skupnih temeljnih načel, ki poudarjajo, da je vključevanje dinamičen in dvosmeren proces. Za uspešno vključevanje priseljencev v družbo države gostiteljice je pomembno medsebojno prilagajanje.

Družba je dolžna tujce spodbujati, jim olajšati vključevanje v izobraževalne in delovne procese ter omogočiti njihovo udeležbo v političnem in medijskem prostoru. Programi vključevanja državljanov tretjih držav, ki živijo in delajo v državah Evropske unije, v zadnjih letih pridobivajo čedalje večji pomen tudi v Sloveniji. Cilji politike vključevanja v Evropski uniji temeljijo na načelih in vrednotah enakopravnosti, svobode in vzajemnega sodelovanja. 

Za uspešno vključevanje je pomembno, da se priseljencem omogoči pridobitev osnovnega znanja jezika, zgodovine in institucij države gostiteljice ter omogoči pridobitev informacij o pravicah in dolžnostih, delu in življenju v Republiki Sloveniji.

Programa učenja slovenskega jezika ter seznanjanja s slovensko zgodovino, kulturo in ustavno ureditvijo (spoznavanje slovenske družbe) se lahko izvajata ločeno ali pa sta vsebinsko združena in se izvajata kot enoten program. Vsebino programov določi minister, pristojen za izobraževanje.

Državljani tretjih držav, ki v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje, in njihovi družinski člani, ki imajo v Republiki Sloveniji dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine, so upravičeni do programa učenja slovenskega jezika oziroma enotnega programa v obsegu 180 ur. Isti obseg ur velja tudi za državljane tretjih držav, ki imajo dovoljenje za začasno prebivanje neprekinjno najmanj 24. mesecev. Tisti, ki imajo dovoljenje za prebivanje z veljavnostjo najmanj enega leta, pa so upravičeni do programa v obsegu 60 ur.

Ministrstvo, pristojno za notranje zadeve (pristojno ministrstvo) krije stroške programa v višini dejanskega števila ur prisotnosti posameznega upravičenca v programu. Ostale stroške, kot so pripomočki, učno gradivo in stroški prevoza, krijejo udeleženci sami. Po zaključenem programu udeleženci opravljajo interni preizkus znanja, ki ga pripravi in izvede izvajalec programa. Do brezplačnega prvega preizkusa znanja so udeleženci upravičeni, če so se udeležili najmanj 80 odstotkov ur programa in imajo veljavno dovoljenje za bivanje.

Pristojno ministrstvo, v sodelovanju z ministrstvom, pristojnim za kulturo, zagotavlja programe za spodbujanje medsebojnega poznavanja in razumevanja med državljani tretjih držav in slovenskimi državljani (programe medkulturnega dialoga). Pristojno ministrstvo izvaja tudi programe informiranja v zvezi z vključevanjem v slovensko družbo, v obliki priročnikov, brošur ali v elektronski obliki, katere predloži državnim organom, ki odločajo v postopkih pridobivanja dovoljenja za prebivanje, drugim državnim organom in nevladnim organizacijam, s ciljem čimbolje pomagati državljanom tretjih držav pri vključevanju v slovensko družbo.

Skupaj z Evropskim skladom za vključevanje državljanov tretjih držav, pristojno ministrstvo financira tudi druge projekte in programe namenjene državljanom tretjim držav. Veliko pomembnih informacij je dosegljivo na spletni strani Informacije za tujce.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.