c S

Uveljavljena je pravna podlaga za nadzor nad vzajemnimi pokojninskimi skladi

26.07.2012 Novela ZISDU-2A dopolnjuje Zakon o investicijskih skladih in družbah za upravljanje (ZISDU-2) s pravili, ki so potrebna za opravljanje nadzora nad vzajemnimi pokojninskimi skladi in njihovimi upravljavci ter posledično s kazenskimi določbami za primere kršitev omenjenih pravil.

ZISDU-2, katerega cilj je bil uskladiti slovenski pravni red s pravnim redom Evropske unije, ni vseboval pravne podlage za opravljanje nadzora nad vzajemnimi pokojninskimi skladi in njihovimi upravljavci. Agencija za trg vrednostnih papirjev ni imela pravne podlage za izdajo nadzornih odločb, ki bi urejale delovanje vzajemnih pokojninskih skladov.

Spremenjeni ZISDU-2 je začel veljati 21. julija, to je že dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Ni bilo običajnega 15-dnevnega uveljavitvenega roka, ker določbe vpeljujejo nadzor nad vzajemnimi pokojninskimi skladi, ki naj bi se čim prej začel uveljavljati v praksi.

Spremenjen je tudi 528. člen ki je določal, da se nekatere določbe začnejo uporabljati 1, januarja 2013; datum je spremenjen na 1. avgust 2012. S tem se omogoča, da se lahko že s 1. avgustom vplačila investicijskih kuponov in izplačila odkupne vrednosti investicijskih kuponov opravijo tudi s prenosljivimi vrednostnimi papirji.

Bistvene rešitve ZISDU-2A, so določbe:

- kateri členi ZISDU-2 se uporabljajo za nadzor nad vzajemnimi pokojninskimi skladi,

- obveznost sklenitve skrbniške pogodbe za vsak vzajemni pokojninski sklad,

- način revidiranja poslovanja vzajemnih pokojninskih skladov, in

- nadzorni ukrepi Agencije za trg vrednostnih papirjev.

V četrtem odstavku 367. člena je določena najvišja dovoljena izpostavljenost ne-UCITS sklada do drugih prenosljivih vrednostnih papirjev in instrumentov denarnega trga. ZISDU-2A je zvišal najvišjo dovoljeno izpostavljenost z 20 na 30 odstotkov. Sprememba je predlog Agencije za trg vrednostnih papirjev, s katerim se želi oživiti trg kapitala v Republiki Sloveniji.

Ne-UCITS sklad je investicijski sklad, ki ne izpolnjuje pogojev za UCITS sklade. Lahko je odprt ali zaprt. V republiki Sloveniji se lahko ustanovijo naslednje oblike investicijskih skladov:

1) UCITS:

- vzajemni sklad,

- krovni sklad,

2) Ne-UCITS:

- alternativni sklad,

- investicijska družba.

Ne-UCITS sklad lahko nalaga v: vse vrste finančnih instrumentov, ki so dovoljena naložba UCITS sklada, enote drugih kolektivnih naložbenih podjemov, depozite daljše ročnosti in plemenite kovine.

Dodan je nov 515a. člen, ki določa globe za upraljavca vzajemnega pokojninskega sklada, ki ne sklene pogodbe o opravljanju skrbniških storitev oziroma ne poskrbi za revidiranje poslovnega vzajemnega pokojninskega sklada s strani pooblaščenega revizorja.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.