c S

Odgovornost za izpolnitev dohodninske obveznosti nosi davčni zavezanec sam

03.07.2012 Če davčni zavezanec informativnega izračuna ni prejel, mora napoved dohodnine predložiti sam. Davčna uprava Republike Slovenije (DURS) je sicer zavezana, da zavezancem za dohodnino – rezidentom Slovenije za leto 2011 najkasneje do 15. junija 2012 dostavi informativni izračun dohodnine, ki se pod določenimi pogoji šteje za odločbo o odmeri dohodnine.

Za izpolnitev zaupane ji obveznosti pa velja opozoriti, da je informativni izračun dohodnine izdelan na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga davčna uprava na podlagi uradnih evidenc in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki jih davčni upravi posredujejo izplačevalci dohodkov oziroma zavezanci za dohodnino. To pa tudi pomeni, da DURS s podatki ne more razpolagati, če kateri izmed zavezancev za poročanje svoje naloge ni opravil.

V kolikor davčnemu zavezancu rezidentu Slovenije informativni izračun dohodnine za leto 2011 ni bil vročen do 15. junija 2012 (npr. davčni zavezanec je v letu 2011 prejemal le obdavčljive dohodke iz tujine, ki jih med letom ni napovedoval), pa mora zavezanec sam vložiti napoved za odmero dohodnine za leto 2011, in sicer najpozneje do 31. julija 2012.

V kolikor fizična oseba ni prejela informativnega izračuna je lahko razlog v tem, da:
•    davčni zavezanec ni zavezanec za plačilo dohodnine,
•    je bil informativni izračun izdelan, vendar davčnemu zavezancu ni bil dostavljen,
•    drugi razlogi.

Vsi potencialni davčni zavezanci, morajo tako sami preveriti, če le-to so in v skladu z 267. členom Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine. Davčni organ bo nato preveril navedbe davčnega zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izdal odločbo.

V skladu z 268. členom ZDavP-2 je davčni zavezanec tista fizična oseba, ki je v letu 2011 prejela:
•    dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, ki presegajo 3.143,57 evrov,
•    pokojnino, od katere je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine,
•    pokojnino, če je davčni zavezanec pri akontaciji dohodnine uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane,
•    pokojnino, od katere ni bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, vendar je davčni zavezanec poleg nje  prejel dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 EUR.

Tistim davčnim zavezancem, ki vedo, da so zavezanci za plačilo dohodnine, vendar informativnega izračuna niso prejeli, je DURS v Javnem pozivu z dne 30.3.2012 in v Javnem pozivu z dne 18.6. 2012 predlagala, da prek VIDE (virtualne davčne asistentke) z vnosom svoje davčne številke preverijo, ali jim je bil poslan informativni izračun dohodnine na dom. Če je bil informativni izračun dohodnine poslan, vendar ga davni zavezanec ni prejel, lahko le-ta na pristojnem davčnem uradu oziroma izpostavi zaprosi za kopijo informativnega izračuna dohodnine.

Napoved za odmero dohodnine morajo vložiti zavezanci, ki so bili v letu 2011 rezidenti Slovenije. To so v prvi vrsti tisti, ki imajo v Sloveniji uradno prijavljeno stalno prebivališče, poleg teh pa tudi drugi, ki so v kateremkoli času v letu 2011 izpolnjevali katerega od naslednjih pogojev:
•    bivanje izven Slovenije zaradi zaposlitve v tujini kot javni uslužbenec Republike Slovenije (npr. zaposlitev v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji RS ali stalnem predstavništvu RS pri Evropski Uniji ali stalnem predstavništvu RS pri mednarodni organizaciji; tudi zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca, ki prebiva s to osebo, se šteje za rezidenta Slovenije);
•    uslužbenci v institucijah Evropskih Skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu, kot tudi zakonec, ki ni zaposlen  in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca, ki prebiva s to osebo v Sloveniji;
•    bivanje izven Slovenije zaradi opravljanja funkcije poslanca v Evropskem parlamentu;
•    običajno bivališče v Sloveniji;
•    središče osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji;
•    prisotnost v Sloveniji (neprekinjeno ali s prekinitvami) skupno več kot 183 dni.

Rezident Slovenije je namreč zavezanec za dohodnino od svetovnega dohodka, to je od dohodkov iz virov v Sloveniji in od dohodkov iz virov izven Slovenije.

Davčni zavezanec vloži napoved za odmero dohodnine v skladu z Napovedjo za odmero dohodnine za leto 2011 v pisni ali elektronski obliki. Pri oddaji obrazca po elektronski poti preko sistema eDavki mora davčni zavezanec predhodno urediti in registrirati digitalni podpis.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oziroma izpostavah ter na spletni strani Davčne uprave RS.

Zavezanci lahko vložijo napoved za odmero dohodnine:
•    osebno pri pristojnem uradu oziroma izpostavi davčnega urada ali pri krajevnih uradih, ki so organizirani kot notranje organizacijske enote ali kot način dela upravnih enot in opravljajo naloge enotnih vstopnih točk.
•    po pošti (s pripisom: "Napoved za odmero dohodnine"). Vsaka napoved mora biti poslana posamično.
•    prek sistema eDavki na spletni naslov: http://edavki.durs.si/.

K vložitvi napovedi do 31. julija (oziroma do 2. avgusta) pa so vabljeni tudi nerezidenti, ki so rezidenti držav članic EU oziroma EGP in v skladu z 116. členom Zakona o dohodnini (ZDoh-2) uveljavljajo olajšave za rezidente držav članic EU oziroma EGP, do katerih so upravičeni, če v Sloveniji dosežejo najmanj 90 % celotnega obdavčljivega dohodka v davčnem letu, dokažejo svoje rezidentstvo in opustitev obdavčitve dohodkov v državi rezidenstva. Kot dokazilo, da rezident države članice EU oziroma EGP izpolnjuje navedene pogoje, davčnemu organu k napovedi za odmero dohodnine predloži izpolnjen in od davčnega organa države njegovega rezidentstva potrjen Zahtevek za uveljavljanje davčnih olajšav, ki je skupaj z navodili za izpolnjevanje, objavljen na spletnih straneh Davčne uprave RS. Davčni zavezanec, rezident države članice EU oziroma EGP, mora napoved za odmero dohodnine za leto 2011 vložiti najkasneje do 31. julija 2012.

V skladu z 394. členom ZDavP-2 se s plačilom globe:
•    od 200 do 400 evrov kaznuje posameznik, ki ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku in
•    od 400 do 1.200 evrov kaznuje posameznik, ki v davčni napovedi ali obračunu davka navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.