c S

Nov izračun plač javnim uslužbencem

19.06.2012 Novelirana uredba o enotni metodologiji in obrazcih za obračun in izplačilo plač v javnem sektorju se prilagaja novemu superzakonu, ki je poleg znižanja osnovnih plač javnim uslužbencem in funkcionarjem uvedel precej sprememb, ki bodo v prihodnje narekovale njihovo višino plač.

Spremenjena uredba sicer ne določa vsebine materialnih pravic, saj so te opredeljene v Zakonu za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) kot tudi v drugih zakonih, ki urejajo vprašanje plačnega sistema javnih uslužbencev (npr. zakon o sistemu plač javnih uslužbencev), medtem ko uredba skladno z zakonskimi pooblastili zgolj predpisuje metodo izračuna plač v javnem sektorju.

- disciplinska sankcija: znižanje plače

Pravosodnim funkcionarjem se na podlagi izrecne zakonske določbe kot disciplinska sankcija lahko zniža plača do 20% in sicer za čas do enega leta. Novo uvedena šifra Z611 omogoča, se vsakršno izplačilo funkcionarju – tudi v primeru, ko ta prejema le nadomestilo, zniža za določen odstotek.

- spremenjeni dodatki

Zaradi ukinitve dodatka za čas dela na ogledih krajev kaznivih dejanj za preiskovalnega sodnika in državnega tožilca, kot tudi za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela za sodnike ustavnega sodišča in generalnega sekretarja ustavnega sodišča, se iz metodologije briše vrsta izplačil C300 in D021.

Zaradi spremenjene plačne lestvice se spreminjajo formule za izračun nekaterih dodatkov, pri čemer pa se v začetku letošnjega leta usklajeni dodatki, ki niso vezani na višino osnovne plače, ne spreminjajo. Med slednje štejejo dodatek za specializacijo, magisterij ali doktorat, dodatek za manj ugodne delovne pogoje – ionizirajoče sevanje ter za pripravo, aplikacije citostatikov ter nego.

- čakanje na domu

Kadar delavec zaradi višje sile ne more opravljati dela, mu je delodajalec dolžan zagotoviti polovice plačila, za katerega bi sicer bi upravičen, če bi delal, vendar to plačilo ne sme biti nižje od 70% minimalne plače. Za ta namen uredba definira novo vrsto izplačila v breme delodajalca in sicer G083, podobna šifra pa je bila vzpostavljena tudi za sodnika, pravobranilca ali tožilca, ki je na suspenzu, ter za iste pravosodne funkcionarje za čas pripora.

- varovana plača

ZUJF je ukinil t.i. varovano plačo in s tem razliko do varovane plače, ki jo je določal Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (gre za izplačilo razlike med plačo po novem zakonu in med višjo plačo, ki bi jo uslužbenec prejel po predpisih, ki so se uporabljali do začetka obračuna plač po ZSPJS).

- prijava premoženjskega stanja

S sprejetjem Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki za razliko od Zakona o preprečevanju korupcije (ZPKor) širi krog zavezancev, ki morajo predložiti prijavo premoženjskega stanja (ne le funkcionarji, temveč tudi poklicni funkcionarji, nepoklicni župani in podžupani, uradniki na položaju, poslovodne osebe in osebe, odgovorne za javna naročila), spreminja pa se tudi osnova, od katere se izračunava višina odbitka, spremenjena uredba v 29. odstavku 19. člena določa način izračunavanja znižane plače oziroma nadomestila.

Spremembe in dopolnitve uredbe so začele veljati naslednji dan po objavi, in sicer 16. junija.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.