c S

Študentska ustava

16.01.2012 Z novim letom je začela veljati nova Študentska ustava (ŠU-1), ki ureja položaj, delovanje in organiziranost Študentske organizacije Slovenije.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je stanovska organizacija vseh študentov s statusom, tako v Sloveniji kot na tujih visokošolskih zavodih, ter skladno z načeli avtonomnosti, enakopravnosti, demokratičnosti, transparentnosti in javnosti zastopa njihove interese. S ciljem učinkovitega zastopanja interesov študentov zaradi izboljševanja študijskih in socialnih razmer ter razvijanja drugih interesnih dejavnosti študentov izvaja ŠOS različne dejavnosti, npr. interesne oz. obštudijske dejavnosti na področju kulture, športa, turizma itd., izvajanje programov, ki vplivajo na socialno-ekonomski položaj študentov, opravljanje gospodarske in drugih dejavnosti itd. (16. člen).

V predstavniška telesa in organe ŠOS se lahko izvolijo le študenti s statusom (razen v primerih, ko ustava ali nižji akt določa drugače), v primeru prenehanja statusa izvoljenega predstavnika pa le-ta opravlja svojo funkcijo do izvolitve novega člana. V povezavi s tem je tudi načelo nezdružljivosti funkcij in kolizija interesov (14. člen), ki določa, katere funkcije niso medsebojno združljive ter v katerih primerih predstavniki ne smejo biti člani izvršilnih organov političnih strank ter njihovih podmladkov na vseh ravneh. Organi študentske organizacije so:

- skupščina ŠOS, ki je najvišje predstavniško telo študentov. Sestavljata jo Zbor Študentske organizacije Slovenije in Svet Študentske organizacije Slovenije, ki lahko sprejemata odločitve na ločenih zasedanjih. Pristojnosti, odločanje, sklicevanje sej ter volitve v skupščino so natančeje opredeljene v 1. točki III. poglavja ustave;

- predsedstvo ŠOS, ki je izvršilni organ in zastopa ter upravlja študentsko organizacijo. Predsedstvo sestavljajo predsednik ŠOS, predsedniki izvršilnega organa vsake študentske organizacije univerze oziroma Sveta študentskih organizacij lokalnih skupnosti ter po en predstavnik vsake študentske organizacije univerze in en predstavnik Sveta študentskih organizacij lokalnih skupnosti, ki ga imenuje študentski zbor te študentske organizacije univerze oziroma Svet študentskih organizacij lokalnih skupnosti. Pristojnosti, odločanje, ter mandatna doba predsedstva je natančneje opredeljena v 2. točki III. poglavja ustave;

- nadzorna komisija, ki izvaja nadzor nad poslovanjem predstavniških teles in organov študentske organizacije ter organizacijskih oblik ŠOS;

- razsodišče kot neodvisen in samostojen organ preverja in odloča o skladnosti poslovanja organizacije s pravilnikom o namenski porabi sredstev ter drugimi akti, ki zavezujejo ŠOS, preverja in odloča o smotrnosti izdatkov in gospodarnost ravnanja predstavniških teles in organov ŠOS, odloča v sporih med organizacijskimi oblikami ŠOS itd.;

- generalni sekretar organizira in vodi poslovanje ŠOS, vodi delo strokovnih služb in je odgovoren za strokovnost dela organizacije ter jo zastopa v pravnem in finančnem prometu.

V. poglavje ustave je namenjeno organizacijskim oblikam študentske organizacije, kamor sodijo študentske organizacije univerz, študentske organizacije samostojnih visokošolskih zavodov, višjih strokovnih šol in lokalnih skupnosti ter razne interesne oblike povezovanja študentov. ŠOS ter njene organizacijske oblike pridobivajo sredstva za svoje delovanje iz naslova koncesijskih dajatev v višini 10 odstotkov od prejemkov, izplačanih za študentsko delo. Način razdelitve teh sredstev med samo študentsko organizacijo, študentskimi organizacijami univerz ter študenskimi organizacijami lokalnih skupnosti določa 88. člen, ustava pa v nadaljevanju natančneje opredeljuje delitev sredstev.

Poleg ustave, ki je najvišji akt študentske organizacije, pravice in obveznosti študentov, organizacijskih oblik ŠOS in drugih oseb znotraj organizacije urejajo še pravilniki, resolucije, odloki, sklepi in uredbe.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.