c S

Omejevanje javnih izdatkov v letu 2012

05.01.2012 Zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 (ZDIU12)  z namenom stabilizacije javnih financ začasno omejuje rast določenih izdatkov proračuna države, proračunov občin, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na način, da se do 30. junija 2012 ne opravijo uskladitve. Začasno se omejujejo tudi prejemki in plače javnih uslužbencev in funkcionarjev.

Kljub vsem naporom v obliki fiskalnih spodbud, kot so subvencije, davčne olajšave, državne pomoči podjetjem v težavah, gospodarska kriza še vedno ni končana. Gospodarska rast je po kratkotrajni oživitvi v začetku leta 2011 začela ponovno pešati.

Jeseni leta 2010 je Državni zbor skupaj z Državnim proračunom za leto 2012 sprejel Zakon o interventnih ukrepih (ZIU), ki se večinoma nanaša na ukrepe, ki omogočajo izvrševanje proračuna v začrtanem obsegu v letu 2011. Nekateri ukrepi veljajo tudi za leto 2012. Ker sprejetega proračuna za leto 2012 ne bo mogoče izvršiti v začrtanem okviru samo z upoštevanjem prej veljavnih interventnih ukrepov, so bili sprejeti dodatni interventni ukrepi, katerih namen je, da se preprečijo resne motnje v izvrševanju proračuna 2012.

Osnovna usmeritev kratkoročnih ukrepov je, da se prilagoditev slabim gospodarskim in finančnim razmeram v največji možni meri izvede s pomočjo zmanjšanja javnofinančnih odhodkov. ZDIU12 torej uvaja nujne ukrepe, ki bodo kratkoročno pripomogli k zmanjšanju tveganja za stabilnost financ, dolgoročno pa bo potrebno spremeniti predvsem pokojninski in zdravstveni sistem ter delovanje javnega sektorja.

ZDIU12 ne posega v obstoječe pravice, temveč omejuje rast določenih javnofinančnih izdatkov in zamik uveljavitve nekaterih z zakonom določenih pravic, z namenom obvladovanja javnofinančne situacije v Republiki Sloveniji. Nominalen obseg že pridobljenih pravic se ne bo zmanjšal, prav tako pa se ne bo povečal.

Poglavitne določbe zakona so:

- da se transferji posameznikom in gospodinjstvom do 30. junija 2012 ne usklajujejo,

- da se pokojnine in drugi prejemki do 30. junija 2012 ne usklajujejo,

- minimalni dohodek in denarna nadomestila,

- da se plače javnih uslužbencev in funkcionarjev do 30. junija 2012 ne usklajujejo,

- višina regresa za javne uslužbence in funkcionarje za leto 2012,

- omejitve napredovanj javnih uslužbencev v letu 2012,

- omejitve plač funkcionarjev.

V 2. členu ZDIU12 določa, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom do 30. junija 2012 ne usklajujejo po Zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Rrepubliki Sloveniji (ZUTPG). Razlog za to je predvsem v dejstvu, da izdatke proračuna povečujejo vse večje potrebe po socialni varnosti, saj se število upravičencev povečuje, hkrati pa se prejemki blagajn javnega financiranja zmanjšujejo.

V 3. členu je določena višina letnega dodatka za upokojence za leto 2012 iz 136b. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-1), in sicer višji znesek se izplača v višini 367,95 eurov, nižji pa v višini 223,55 eurov.

ZDIU12 v 4. členu določa tudi višino osnovnega zneska minimalnega dohodka za leto 2012, ki znaša 260,00 eurov.

Med nominalnimi zneski, ki jih določa ZDIU12 je tudi regres za letni dopust javnih uslužbencev in funkcionarjev, ki za leto 2012 znaša 692,00 eurov. Regres bo torej enak, kot je bil izplačan v letih 2010 in 2011.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.