c S

(Ne)uporaba varnostnega pasu

14.11.2011 Od splošnega pravila, da morajo biti med vožnjo vse osebe v motornem vozilu pripete z varnostnim pasom, velja izjema, ki določenim osebam dopušča, da so v vozilu nepripete.

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa, da morajo med vožnjo biti vse osebe, ki sedijo na sedežih z vgrajenimi varnostnimi pasovi, pripete in sicer na način, ki ga je predvidel proizvajalec vozila glede na konstrukcijo zadrževalnega sistema. Varnostnega pasu pa ne rabijo uporabljati osebe, ki z veljavnim zdravniškim potrdilom dokažejo, da pasu zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo uporabljati, izjema od uporabe varnostnega pasu pa velja tudi za osebe, ki so na zadnjih sedežih v vozilih policije in vojaške policije, če uporaba varnostnega pasu onemogoča izvajanje uradnih nalog ter za avtobuse mestnega potniškega prometa in avtobuse s stojišči (33. člen zakona).

5. novembra se bo začel uporabljati Pravilnik o zdravstvenih razlogih, zaradi katerih osebam ni treba uporabljati varnostnih pasov, ki se uporablja za vozila z manj kakor 3,5 t. Pravilnik na podlagi 11. člena ZPrCP ter skladno z direktivo št. 1991/671/EGS o obvezni uporabi varnostnih pasov natančneje določa razloge, zaradi katerih osebam ni treba uporabljati varnostnih pasov v vozilih v cestnem prometu ter način uveljavljanja teh pravic. S pravilnikom je določena tudi oblika in vsebina zdravstvenega potrdila.

Zdravstveni razlogi, ki jih pravilnik določa kot upravičene za dovolitev izvzema od uporabe varnostnega pasu, so bolezni in stanja, ki osebi onemogočajo uporabo pasu zaradi možnega bistvenega poslabšanja njenega zdravstvenega stanja. Upravičenost do izvzema od uporabe varnostnega pasu bo za razliko od sedaj, ko je to ugotavljala tričlanska komisija, ugotavljal pooblaščen izvajalec (3. člen pravilnika). Gre za enega od pooblaščenih izvajalcev medicine dela, prometa in športa, kateremu oseba, ki želi biti iz zdravstvenih razlogov upravičena do izvzema od uporabe varnostnega pasu, posreduje pisno vlogo (na obrazcu iz pravilnika) ter ustrezno medicinsko dokumentacijo (izvide zdravnika specialista oziroma zdravnikov specialistov). Pooblaščen izvajalec mora v istem času, kot je dosedaj veljal za komisijo, torej v 30 dneh od prejema vloge, odlocˇiti o upravicˇenosti do izvzema od uporabe varnostnega pasu, pred odločitvijo pa lahko zahteva še dodatno zdravstveno dokumentacijo in opravi zdravstveni pregled osebe.

Če pooblaščeni izvajalec ugotovi upravičenot osebe do izvzema do uporabe varnostnega pasu, izda zdravniško potrdilo, ki velja za nedoločen ali določen čas – v slednjem primeru mora zdravnik določiti mesec in leto ponovnega pregleda (priloga 2 h pravilniku). Stroške za izdajo zdravniškega potrdila nosi oseba, ki predlaga izvzem od uporabe varnostnega pasu iz zdravstvenih razlogov. Če pooblaščeni izvajalec zavrne izdajo zdravniškega potrdila zaradi neupravičenosti osebe do izvzetja, lahko oseba v 15 dneh od prejema mnenja o neupravičenosti zahteva preizkus odločitve. Preizkus se vloži pri posebni zdravstveni komisiji.

Ker je varnostni pas eden od temeljnjih delov varnostne opreme v vozilu, naj bi bil izvzem od uporabe varnostnega pasu zgolj izjema. Tisti, ki ne uporabljajo varnostnega pasu (voznik ali potniki), pa za to nimajo ustreznega zdravniškega potrdila oziroma ne spadajo med izjeme, ki jih določa zakon, se lahko kaznujejo za prekršek z globo 120 evrov (33. člen ZPrcP).

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.