c S

Poenostavitev postopkov vrednotenja in priznavanja izobraževanja

11.11.2011 Glavni namen Zakona o vrednotenju in priznavanju izobraževanja (ZVPI) je olajšanje postopkov vrednotenja izobraževanja in pravičnejša obravnava tujega izobraževanja, saj je v evropskem in tudi svetovnem prostoru vse večja raznolikost študijskih programov.

Pri obravnavanju izobraževanja je treba dosledno upoštevati načela, kot so enaka obravnava, preglednost, dostopnost in poštenost, ter pri obravnavi tujega izobraževanja načelo medsebojnega zaupanja v zagotavljanje kakovosti izobraževalnih sistemov in uporabe preglednostnih orodij, kot so kreditni sistem študija, priloga k diplomi in drugo.

Namen ZVPI je preseči in odpraviti pomanjkljivosti zaznane ob uporabi dosedanjega Zakona o priznavanju in vrednotenju izobraževanja (ZPVI). Osnovno vodilo je prehod s priznavanja tujega izobraževanja na sprejemanje (acceptance) tega izobraževanja za namen vstopa na trg dela, odprava postopka za enakovrednost tujega naziva poklicne oziroma strokovne izobrazbe ali strokovnega oziroma znanstvenega naslova, ureditev uporabe strokovnega oziroma znanstvenega naslova ter posodobitev postopka za priznavanje tujega izobraževanja za namen nadaljevanja izobraževanja v RS.

ZVPI ukinja ugotavljanje enakovrednosti v tujini pridobljene izobrazbe na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ker je ministrstvo samo v vlogi posrednika in administratorja. Postopek je bil neekonomičen, dolg in neprilagojen praksi drugih evropskih držav.

V 2. členu ZVPI opredeljuje tudi kratici ENIC-NARIC, to sta mreži informacijskih centrov, ki se na nacionalni ravni ukvarjajo s priznavanjem izobraževanja, pri čemer mreža ENIC (European Network of Information Centres) povezuje informacijske centre držav, vključenih v Svet Evrope in UNESCO/CEPES, mreža NARIC (National Academic Recognition Information Centres) pa deluje na pobudo Evropske komisije in jo sestavljajo informacijski centri držav članic Evropske unije in nekaterih drugih držav.

ENIC-NARIC center zbira in posreduje informacije o slovenskem in tujih sistemih izobraževanja ter je vključen v mrežo nacionalnih ENIC-NARIC centrov. Predmet vrednotenja izobraževanja je izobraževanje, ki se dokazuje z listino. ENIC-NARIC center imetnikom listin omogoča pridobitev mnenja, v katerem so podane informacije o tujem izobraževanju in v katerem se opravi primerjava tujega izobraževanja s slovenskim. V postopku vrednotenja izobraževanja se izda mnenje, ki je informativno-svetovalne narave.

V postopku priznavanja izobraževanja se odloči o posameznikovi pravici do dostopa, prijave in obravnave v postopkih vpisa pri nadaljevanju izobraževanja na izobraževalni instituciji v Republiki Sloveniji. Organ priznavanja izobraževanja so izobraževalne institucije. Postopek priznanja izobraževanja je določen v 14. členu ZVPI, merila pa v 16. členu.

ZVPI začne veljati 17. novembra, uporabljati pa se začne 17. decembra 2011. Zaradi prilagoditve novi ureditvi je potrebno prehodno obdobje, zato ZVPI v 29. členu podaljšuje uporabo nekaterih določb predpisov, katere razveljavlja.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.