c S

Z novelo ZDDV-1E tudi retroaktiven poseg v začetek leta 2011 in samoprijava

01.11.2011 Novela Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) retroaktivno posega v začetek leta 2011, uvaja samoprijavo in postopen prehod na celovito elektronsko komunikacijo z davčno upravo ter vrsto novosti z različnimi roki uveljavitve, ki prinašajo zmedo pri davčnih zavezancih.

Opozarjamo na ključne roke uveljavitve posameznih sprememb, ki jih lahko strnemo v naslednje sklope:

  • uveljavljanje določb zakona, ki predpisujejo obvezno predlaganje dokumentov v elektronski obliki,
  • popravljanje napak iz preteklih obdobij v tekočem obračunu DDV in naknadna predložitev obračuna DDV,
  • zmanjšanje davčne osnove na podlagi 39. člena ZDDV-1,
  • nekatere druge spremembe.

Novela ZDDV-1E tudi restropektivno posega v obdobje pred sprejemom zakona, saj lahko davčni zavezanec, na podlagi sprememb 39. člena Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), popravi (zmanjša) znesek obračunanega in neplačanega DDV od vseh priznanih terjatev, ki jih je prijavil v postopku prisilne poravnave oziroma stečajnem postopku. To pa pomeni, da bodo davčni zavezanci že na začetku postopka prisilne poravnave ali stečajnega postopka popravili (zmanjšali) obračunani in neplačani DDV od priznanih terjatev, ki so jih prijavili v postopku prisilne poravnave ali stečajnega postopka. V skladu s prehodnimi in končnimi določbami se navedena določba uporablja za priznane terjatve v postopkih prisilne poravnave in stečajnih postopkih, za katere je bil sklep o začetku postopka izdan po 1. januarju 2011.

Davčni zavezanci bodo lahko popravili (zmanjšali) obračunani DDV v obračunu za davčno obdobje, ki se konča po uveljavitvi ZDDV-1E, torej v obračunu za oktober 2011 oziroma oktober – december 2011. Velja pa opozoriti, da davčni zavezanci pravice iz četrtega odstavka 39. člena zakona ne morejo uveljavljati že v obračunu za davčno obdobje, ki se je končalo pred uveljavitvijo zakona, ne glede na to, da bodo ta obračun (za davčno obdobje september 2011 oziroma julij – september 2011) predložili po uveljavitvi ZDDV-1E.

Prav tako se bo za davčna obdobja po 30. septembru 2011 uporabljalo popravljanje napak iz preteklih obdobij po določbah novega 88.b člena ZDDV-1, ki določa, da lahko davčni zavezanec najpozneje do vročitve odmerne odločbe v postopku nadzora obračuna davka pri davčnem organu, oziroma do začetka davčnega inšpekcijskega nadzora oziroma postopka o prekršku oziroma kazenskega postopka, vključi popravke napak iz preteklih davčnih obdobij v tekoči obračun DDV, ter pri tem obračuna in plača obresti po evropski medbančni obrestni meri za ročnost enega leta v višini, ki je veljala na dan poteka roka za plačilo DDV. S tem se poenostavlja postopek popravljanja podatkov za pretekla obdobja v tekočem obračunu DDV-O.

V kolikor gre za popravek napake iz preteklega obdobja, ki pomeni povečanje davčne obveznosti, se obresti izračunajo za obdobje od dne, ki sledi zadnjemu delovnemu dnevu naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, v katerem bi moral biti vključen popravljen znesek DDV, do poteka roka za plačilo DDV po obračunu, v katerem je vključen popravljen znesek DDV.

V kolikor pa gre za popravek napake iz preteklega obdobja, ki pomeni zmanjšanje presežka DDV, pa se obresti izračunajo za obdobje od dne, ki sledi zadnjemu delovnemu dnevu naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja, v katerem bi moral biti vključen popravljen znesek DDV, do dneva predložitve obračuna, v katerem je vključen popravljen znesek DDV.

Davčni zavezanec, ki je že predložil obračun DDV in naknadno ugotovi, da ni pravilno obračunal davčne obveznosti do izteka roka za predložitev tega obračuna, lahko že vloženi obračun nadomesti z novim, razen če je po tem obračunu že zahteval vračilo DDV. V kolikor vloženi obračun vključuje tudi popravke za pretekla obdobja, se izračunajo tudi predpisane obresti.

S tem se tudi na področju obračuna DDV uvaja primerljiva ureditev, kot jo določa Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2) za samoprijavo, vendar se brez dodatne obveznosti za predložitev posebne priloge kot je to določeno pri samoprijavi, izvede naknadna prijava enostavno z oddajo obračuna na portalu eDavki.

Vezano na dano možnost se spreminja tudi 141.a člen, ki  določa izjemo od prekrška pri popravkih napak v tekočem obračunu DDV zaradi popravka napake iz obračuna DDV za preteklo davčno obdobje in pri naknadno predloženih obračunih, saj se za prekršek ne kaznujeta davčni zavezanec, ki popravi napake iz preteklih davčnih obdobij v skladu z 88.b členom, in davčni zavezanec, ki naknadno predloži obračun DDV v skladu z 88.c členom ZDDV-1.

Z novelo se tudi črta 78.a člen ZDDV-1, kar pomeni, da davčnim zavezancem ni treba več prijavljati pričetka opravljanja ali prenehanja opravljanja dobav blaga ali storitev po 76.a členu ZDDV-1, oziroma je dolžnost poročanja o dobavah po 76.a členu določana le za tisto davčno obdobje, v katerem je davčni zavezanec opravil te dobave ali v katerem mora popraviti podatke o teh dobavah iz preteklih obdobij.

Novela določa tudi postopen prehod na predlaganje obrazcev v elektronski obliki preko sistema eDavki, kjer bo mogoče (glej Pojasnilo DURS, št. 4230-1544/2011) oddati od:

-          20. oktobra dalje  - Zahtevek za vračilo DDV v potniškem prometu in Priglasitev izbire za prostovoljno obračunavanje DDV (DDV-P2).

-          1. januarja 2012 dalje – Zahtevek za vračilo DDV od nabave novih prevoznih sredstev, ki jih  davčni zavezanec priložnostno dobavi pod pogoji iz 2. točke 46. člena ZDDV-1, Zahtevek za prenehanje identifikacije za namene DDV, Obvestilo o začetku uporabe posebne ureditve po plačani realizaciji in Obvestilo o prenehanju uporabe posebne ureditve po plačani realizaciji.

-          1. julija 2012 dalje – Izjava glede izbire obdavčitve transakcije v zvezi z nepremičnino po drugem odstavku 45. člena ZDDV-1, Zahtevek za vračilo DDV s strani davčnega zavezanca s sedežem v tretji državi (DDV-VE) in Obračun pavšalnega nadomestila (DDV-OPN).

-          1. januarja 2013 dalje – Priglasitev uveljavljanja oprostitve plačila DDV v skladu s prvim odstavkom 43. člena ZDDV-1, Napoved o predvidenih transakcijah po petem odstavku ter priglasitev ali sprememba izbranega načina izračunavanja odbitnega deleža po sedmem odstavku 65. člena ZDDV-1, Vloga za izdajo dovoljenja, da lahko davčni zavezanec izkaže obveznost iz naslova DDV od uvoza v ubračunu DDV, Prijava obdavčljivega preprodajalca o odločitvi za obračunavanje DDV po posebni ureditvi, Obvestilo o izbiri za obdavčitev dobav investicijskega blaga in Popis neplačanih računov.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.