c S

Za nami že 37. dnevi slovenskih pravnikov

17.10.2011 V znamenju razprav o aktualnih pravnih in političnih temah so se pretekli konec tedna v Portorožu odvili tudi letošnji pravniški dnevi. Na dvanajstih različnih predavanjih in dveh okroglih mizah je sodelovalo 67 pravnih strokovnjakov. Nagrado za življenjsko delo je prejel Franc Testen.

Zveza društev pravnikov Slovenije je nagrado za življenjsko delo podelila nekdanjemu predsedniku ustavnega in vrhovnega sodišča Francu Testenu, za pravnico leta pa so razglasili podpredsednico vrhovnega sodišča Nino Betetto, ki so jo predstavili kot vrhunsko pravno strokovnjakinjo, tako v teoriji kot v praksi. Priznanje za 20-letno neprekinjeno delo v društvu za pomorsko pravo in v Zvezi društev pravnikov Slovenije so podelili dr. Marku Pavlihi, priznanje mlademu pravniku pa je prejel mag. Domen Bizjak, glavni inšpektor na inšpektoratu za javno upravo, ki so ga nagradili zaradi strokovnega prispevka k razvoju državne uprave.

Franc Testen je v zahvalnem govoru poudaril, da je njegovo priznanje tudi priznanje sodstvu, med drugim pa je izpostavil poskuse diskreditacije sodstva, ki se dogajajo v zadnjem času. Testen je nagrado med drugim prejel zaradi svojih prispevkov in opozarjanja na vlogo ustavnega sodišča v pravnem sistemu, tudi v razmerju do izvršilne in zakonodajne oblasti, ter vplivanja na kakovost odločanja vrhovnega sodišča, kjer še danes deluje. Vendar pa se po analizi, ki so jo naredili na vrhovnem sodišču, sodstvo v medijih predstavlja z izrazito negativnimi sporočili, je opozoril v svojem govoru. Še resnejši problem pa je po njegovih besedah pojav nastopov posameznikov z ugledom in močjo, ki se s svojimi odvetniki v postopkih zatekajo k taktiki, s katero skušajo diskreditirati in odvzeti legitimnost sodniku, sodstvu in celotnemu pravosodnemu sistemu.

Predsednik zveze društev pravnikov dr. Lojze Ude je mnenja, "da politična kriza v Sloveniji ni v povsem neposredni povezavi z ekonomsko krizo. Je pa res, da politične stranke pri nas tudi v takšnih razmerah niso sposobne zaznati nacionalnega interesa".  Omenil je tudi, da program pravniških dnevov ne odraža tega, da živimo v času ekonomske krize in da se predvidevajo ukrepi, ki niso nujno naklonjeni položaju delavcev.


Na kritike na račun sodstva se je v uvodnem govoru pred podelitvijo priznanj odzvla tudi predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek: "Vse pogostejše so trditve, da sodstvo služi le eni politični opciji in da je neučinkovito." Obenem pa je izpostavila tudi nespoštovanje odločitev tako ustavnega kot tudi rednih sodišč, kar zagotovo ne prispeva k ugledu in nujno potrebni avtoriteti sodne veje oblasti.

"To, da preostali dve veji oblasti ne spoštujeta in ne izvršujeta omenjenih odločb pa pomeni signal javnosti, da je tako ravnanje sprejemljivo in dopustno, kar se odraža v nespoštljivem in celo prezirljivem odnosu državljanov do sodnikov in sodstva kot celote," je poudarila in posebej izpostavila, "da sodniki ne smejo dovoliti nobenih posegov v svojo neodvisnost, pritiskov in posrednih navodil, saj sodnik ni uradnik in neodvisnost sodnika ni njegov privilegij, pač pa pravica državljanov."



Prvi dan so pravniki sklenili na okrogli mizi z naslovom Pravni postopki kot sredstvo politike, na kateri so poleg dr. Lojzeta Udeta, ki je vodil omizje, sodelovali še dr. Miro Cerar, dr. Marko Pavliha, Aleš Zalar in Goran Klemenčič.

Dr. Ude je za iztočnico teme dejal: "Politika se v zadnjem času izživlja ob določenih pravnih postopkih, ki so sicer legalni, a se pogosto ne odvijajo po standardih, saj standardov sploh nimamo, kar je pogost problem mladih držav. Preprečit te zlorabe s procesnimi sredstvi, bi bilo pa zelo težko, ker bi s tem omejili demokratičnost."

Kot problematične je dr. Ude naštel obtožbo predsednika države, postopek pred računskim sodiščem, načelno posamično mnenje po zakonu o preprečevanju korupcije in pooblastila raznih agencij ter kot posebej problematično izpostavil vprašanje vrednotenja sodišč. Dodal je, "da se v zadnjem času napadajo že posamezni nosilci tožilske ali sodne funkcije, odvetniki vlagajo kazenske ovadbe in s tem zlorabljajo procesna pooblastila, zato bi bilo nujno potrebno to področje urediti in kaznovati takšne in podobne krive ovadbe".

"Slabo privlači slabo in dobro privlači dobro", je dejal dr. Miro Cerar in dodal, da se v Sloveniji kopiči slabo. Sodstvo je pod hudim pritiskom javnosti in medijev, kjer se na podlagi pavšalnih ocen pogosto rodi nekaj, kar dejansko ne drži. Potrebno se je odzvati tako, da se obrnemo v drugo smer. Po Cerarjevem mnenju znova in znova pozabljamo, da pravo in politika služita človeku, in to velja tako za poslance kot tudi za odvetnike, ki zavlačujejo postopke.

"Več kot skrb vzbujajoče je, kar se danes dogaja s sodstvom in z odnosom do pravosodja", je izpostavil dr. Marko Pavliha. Prepričan je, da si izrabljanje sodstva s krivimi ovadbami tožilcev zasluži odziv v kaznovanju takšnih dejanj. Po njegovem mnenju je ključni problem v etiki, saj s pravnimi normami ne bomo dosegli mentalnega preskoka, zato bi pravniki morali posvečati več pozornosti etiki in to že med študijem na fakulteti.

Pravosodni minister, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar loči dve vrsti etike - osebno in poklicno - ter poudarja, da imajo v pravniškem okolju od vseh ravno sodniki najbolj izdelano poklicno etiko. Kot najbolj tipična področja, kjer prihaja do zlorab prava je izpostavil institut referenduma, avtentično razlago zakona, različne parlamentarne komisije, ki se ukvarjajo z zadevami, za katere sploh nimajo pristojnosti, in kadrovske postopke v parlamentu. Posebej pa ga skrbi, kako daleč lahko gredo politiki v svojem nestrinjanju z določeno zadevo, kako podcenjevalen je splošen odnos do sodnikov in zastraševanje z odvzemom trajnega sodniškega mandata.

"Pravo se ne more uporabljati kot alfa in omega reševanja vseh težav v družbi in če ni konsenza glede temeljnih vrednot, lahko to pripelje tudi do razpada sistema", je stališče predsednika komisije za preprečevanje korupcije Gorana Klemenčiča. Problemi niso primarno pravni, je poudaril in dodal da sta, pravni in politični sistem vezana na percepcijo vladavine prava, ki je sestavljena iz kredibilnosti nosilcev vladavine prava in doslednega udejanjanja nijihovih odločitev. Po njegovem bi bil nujen konsenz glede temeljnih vrednot, "treba se je vprašati ne samo, kako politika zlorablja pravo, ampak kako posamični interesi zlorabljajo politiko, da ta zlorablja pravo."

Petkova predavanja so se osredotočala na spremembe delovne zakonodaje, javno naročanje, preprečevanje zamud pri plačilih, konkurenčno pravo in tudi 20. obletnico samostojne Slovenije in mednarodno pravo, kjer je udeležence v uvodnem nagovoru pozdravil predsednik Danilo Türk. Pravniki so srečanje sklenili v soboto, ko so med drugim spregovorili tudi o institutih preprečevanja izigravanja upnikov pri prenehanju družb, razkritju dokazov v pravdnem postopku ter uporabi prava EU.

Družba IUS SOFTWARE, generalni sponzor dnevov pravnikov, je tako kot vsako leto tudi letos predstavila funkcionalne novosti na portalu IUS-INFO, s katerimi skrbi za uspešnejše delo svojih naročnikov. Predvsem gre za posodobljene oblike navajanja predpisov, nove povezave med dokumenti ter hitrejši in učinkovitejši iskalnik. Nov je tudi IUS Alert, ki predstavlja zanesljivo in hitro obveščanje o pravnih novostih, kjer uporabniki preprosto določijo področja, ki jih posebej zanimajo, in obvestilo o spremembah izbranih vsebin jih bo vsako jutro čakalo na njihovem elektronskem naslovu.

Udeleženci dnevov so lahko predlagali kandidate za vsakoletni izbor 10 najvplivnejših pravnikov, kar lahko, do vključno 21. oktobra, na povezavi 10. NAJVPLIVNEJŠIH PRAVNIKOV 2011, storite tudi vi.

Pripravil: Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO

Fotografije: Gregor Zagozda in arhiv GV Založbe


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.