c S

Nova prometna zakonodaja določa višje kazni predvsem za najhujše prekrške, številne določbe tudi za kolesarje

12.07.2011 Od 1. julija 2011 Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) določa prometna pravila ravnanja v cestnem prometu ter pooblastila in sankcije, ki jih pri izvajanju tega zakona izrekajo pristojni organi. Gre za enega izmed štirih "prometnih zakonov", ki se glede pojmov, ki jih sami ne določajo, sklicujejo na določbe ostalih treh zakonov.

Voznik je oseba, ki na cesti vozi vozilo, kot pravi prva točka 2. člena Zakona o voznikih (ZVoz), Zakon o motornih vozilih (ZMV) pa za vozilo določa vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, razen posebnih prevoznih sredstev. Pojme, ki se neposredno dotikajo kolesarjev določa Zakon o cestah (ZCes-1), ki opredeljuje kolesarsko pot, kolesarski pas ter kolesarsko stezo; sam ZPrCP pa določi, da je kolo enosledno ali dvosledno vozilo z najmanj dvema kolesoma, ki ga poganja voznik z lastno močjo ali s pomočjo pomožnega motorja, s katerim lahko doseže hitrost največ 25 km/h. Otroško kolo glede na določbo spada med posebna prevozna sredstva. ZVoz v 49. členu določa pogoje za vožnjo koles.

Za kolesarje je posredno pomembna določba 7. člena ZPrCP, v kateri je določena odgovornost staršev, skrbnikov in rejnikov za otroke ali mladoletnike, ko so le-ti udeleženi v cestnem prometu. Če opustijo skrb ali nadzorstvo nad otroki ali mladoletniki, ti pa storijo prekršek po ZPrCP, se te odgovorne osebe kaznujejo z globo 200 evrov. Pooblaščena uradna oseba prepove nadaljnjo vožnjo na podlagi tretjega odstavka 17. člena ZPrCP, če voznik ali potnik na kolesu ne uporablja predpisane zaščitne čelade, kot je to določeno z zakonom oz. je ne uporablja tako, kot je to predvidel proizvajalec, dokler je ne uporabi na predviden način. 34. člen ZPrCP v sprejetem besedilu zapoveduje obvezno uporabo zaščitne kolesarske čelade le otrokom, tudi kadar se vozijo na kolesu kot potniki, z globo 120 evrov pa se kaznuje za prekršek starš, skrbnik, rejnik ali spremljevalec otroka, kadar otrok na tak način čelade ne uporablja.

Višina glob, namenjenih kolesarjem, je zelo različna, včasih vsebovana v globah za voznike, drugič posebej opredeljena za voznike, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja ali pa za udeležence cestnega prometa. Določena je prepoved nadaljnje vožnje ter pridržanje voznika, slednje se izvede v primeru, če ima voznik v organizmu več kot 1,10 grama alkohola na kilogram (več kot 0,52 mg/l izdihanega zraka), če odkloni preizkus ali strokovni pregled, oporeka rezultatu, ne podpiše zapisnika, če je bila pri njem ugotovljena prisotnost prepovedanih drog itd. Za neupoštevanje ustavitve ali prepovedi nadaljnje vožnje je zagrožena kazen za voznika 500 evrov, z globo 80 evrov pa se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa če ravna v nasprotju z odredbo o omejitvi ali prepovedi prometa (28. člen ZPrCP).

Ker na avtocesto ali hitro cesto lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h, se z globo 150 evrov kaznuje za prekršek tudi voznik, ki ravna v nasprotju s to določbo. Z globo 80 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, če ne upošteva, da imajo v območju umirjenega prometa pešci prednost pred drugimi udeleženci cestnega prometa in tam ne vozi posebno previdno ter ni zlasti pozoren na otroke. Ravno tako kolesarji in uporabniki posebnih prevoznih sredstev ne smejo ogrožati pešcev v območjih za pešce, kjer jim je promet sicer dovoljen, za neupoštevanje pa je zagrožena še strožja globa 160 evrov. Najvišja dovoljena hitrost vozila v območju umirjenega prometa in v območju za pešce znaša 10 km/h, če jo voznik prekorači do vključno 10 km/h, se kaznuje z globo 300 evrov, s 500 evri pa, če prekorači dovoljeno hitrost nad 10 do vključno 20 km/h.

Pomembne so tudi določbe 35. člena ZPrCP, ki prepovedujejo vozniku med vožnjo uporabo slušalke, telefona ipd., preglasno poslušanje radia ali drugih zvočnih naprav, saj je za neupoštevanje določil voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja kaznovan z globo 40 evrov. Enaka višina globe je v 37. členu ZPrCP predpisana za voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja in ne vozi po cesti ali delu ceste, ki je namenjen kolesom in ki ne vozi po desnem smernem vozišču oziroma desni kolesarski stezi oziroma desnem kolesarskem pasu na pločniku glede na dovoljeno smer vožnje, na dvosmerni kolesarski stezi pa ne vozi po desni strani steze.

Vsak udeleženec cestnega prometa se mora tudi ustaviti pred prehodom čez železniško progo v taksativno naštetih primerih drugega odstavka 40. člena ZPrCP, v nasprotnem primeru se kaznuje z globo 200 evrov. Visoka je tudi globa za neomogočanje varnega prečkanja vozišča ali kolesarske steze, kjer promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki, in sicer s 120 evri za voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja.

Pri spremembi smeri vožnje mora voznik svojo namero pravočasno in nedvoumno nakazati z vodoravno odročeno roko, v nasprotnem primeru se kaznuje z globo 40 evrov. Neupoštevanje razdalje med vozili, predpisane s 44. členom ZPrCP se kaznuje z globo 40 evrov za voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja. Neprilagojena hitrost in način vožnje, neprevidnost in prepočasna vožnja se kaznujejo z globo 80 evrov za voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja, enako tudi, če izpušča krmilo ali vozi vozilo po enem kolesu.

Prehitevanje vozil je dovoljeno le po levi strani, po desni pa le v določenih primerih. Za kršitev določbe se z globo 100 evrov kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja. Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani, za neupoštevanje je predpisana globa 40 evrov.

Tudi kolesarji morajo upoštevati pravila varnega prehitevanja, prepovedi prehitevanja, vožnje mimo udeleženca cestnega prometa, objekta ali ovire, pravila obračanja, pravila vključevanja v cestni promet, prednosti in vožnje na križišču (51. člen ZPrCP in naslednji), pravila za prevoz tovora (74. člen ZPrCP) ter pravila za vožnjo mimo vozil v katerega vstopajo ali izstopajo potniki (91. člen ZPrCP).

Posebej je namenjen kolesarjem 93. člen ZPrCP, zagroženi globi pa sta predpisani v višini 40 ali 80 evrov za različne kršitve (prevažanje otroka na kolesu ali v priklopnem vozilu v nasprotju s predpisanim, uporaba žarometov, parkiranje kolesa,...).

Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo, razen izjem v zakonu. Svetlobni znaki so posebej obrazloženi v 99. členu ZPrCP, za kršitve pa predpisane tudi globe.

Vozniki imajo lahko največ do vključno 0,50 grama alkohola na kilogram krvi ali do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu. Voznika, ki ravna v nasprotju s predpisanim, se kaznuje z globo:

- 300 evrov, če ima do vključno 0,50 g/kg (0,24 mg/l) in kaže znake motenj v vedenju,

- 600 evrov, če ima več kot 0,50 do vključno 0,80 g/kg (več kot 0,24 do vključno 0,38 mg/l);

- 900 evrov, če ima več kot 0,80 do vključno 1,10 g/kg (več kot 0,38 do vključno 0,52 mg/l);

- najmanj 1.200 evrov, če ima več kot 1,10 g/kg (več kot 0,52 mg/l).

Voznik tudi ne sme voziti vozila v cestnem prometu niti ga začeti voziti, če je pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, ki zmanjšujejo njegovo sposobnost za vožnjo, če voznik ravna v nasprotju z navedenim se kaznuje z globo najmanj 1.200 evrov. 107. člen ZPrCP določa preverjanje psihofizičnega stanja in globo najmanj 1.200 evrov za voznika, ki ravna v nasprotju s policistovo zahtevo ali odredbo preizkusa s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola.

Pomembno za kolesarje je tudi dejstvo, da zaradi zagotavljanja varnega in neoviranega cestnega prometa na cestah v naselju in na občinskih cestah zunaj naselja ter varstva cest in okolja na občinskih cestah izvajajo nadzor nad nekaterimi določbami ZPrCP ter izvajajo določene ukrepe tudi občinski redarji (15. člen ZPrCP).

Pripravila: Vanja Novak


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.