c S

Odslej podrobnejše spremljanje davčnih zavezancev

07.07.2011 S 1. julijem je začela veljati Izvedbena uredba Sveta (EU) št. 282/2011 o določitvi izvedbenih ukrepov za Direktivo 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost.  S sprejetjem in neposredno uporabo uredbe se ne spreminjajo pravila, ki jih določa Direktiva 2006/112/ES, ampak se samo dodatno pojasnjujejo določbe nekaterih členov Direktive 2006/112/ES, pri katerih se je izkazalo, da bi jih bilo treba zaradi proste razlage v državah članicah dodatno pojasniti. S tem naj bi se zagotovila večja skladnost med uporabo sistema DDV in ciljem notranjega trga v primeru nastalih razlik ali razlik, ki bi lahko nastale pri uporabi, ki niso združljive z ustreznim delovanjem takšnega notranjega trga.

Z Uredbo se ne spreminjajo obstoječi postopki ali obrazci, temveč se pričakuje, da bo davčni zavezanec pri svojih poslovnih stikih preveril status prejemnika storitve, namen izvedbe storitve (poslovni ali zasebni) in pri tem upošteval tudi posebnosti obračuna DDV v konkretnem poslovnem primeru.

Tako odslej ne bo dovolj, da se pri naročniku preveri veljavnost identifikacijske številke za DDV,  temveč je potrebno na spletni strani DURS tudi preveriti, ali se ujemata identifikacijska številka za DDV z nazivom našega partnerja.
Še vedno velja, da splošna pravila kraja obdavčitve pri storitvah po 25. členu Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) ostajajo v veljavi, vendar le, če je naročnik tudi davčni zavezanec. Glede na uredbo je DURS svoje predhodno pojasnilo že nadomestil z novim pojasnilom, št. 4230-3626/2011.

Uredba pa prinaša tudi obveznost za izvajalca storitve, ki mora preveriti v kakšne namene bo prejemnik storitve naročeno storitev tudi uporabil – torej za poslovne ali zasebne namene. Po novem bo storitev iz prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 oproščena plačila DDV le, če bo naročnik uporabil storitev za poslovne namene, saj bo v nasprotnem primeru moral izvajalec na to storitev obračunati DDV.

V zvezi z uporabo Uredbe v praksi je DURS pripravil Pojasnilo DURS, št. 4230-5373/2011, 30. 6. 2011, v katerem razlaga uporabo določb Uredbe glede na trenutno veljavne določbe Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1) za področje obdavčitve:
•    Nabave in najema prevoznih sredstev,
•    Restavracijskih storitev in storitev cateringa,
•    Elektronsko opravljenih storitev z vsemi posebnostmi,
•    Sestavljanja dobavljenih delov naprav,
•    Prodaje opcije kot finančnega instrumenta ter obdavčitev finančnih storitev,
•    Storitev iz kulture, umetnosti, športa, znanosti, izobraževanja, razvedrila in podobnih storitev,
•    Prevajalskih in posredniških storitev,
•    Turističnih storitev in storitev počitniških nastanitev,
•    Opravljanja pomožnih prevoznih storitev in dela na premičninah, idr.

Prav tako pa Pojasnilo podrobno razlaga tudi uporabo določb glede:
-    Določanja davčnega zavezanca,
-    Določanja kraja obdavčitev storitev po 25. členu ZDDV-1,
-    Opredelitve statusa in funkcije prejemnika storitev ter določanje njegovega sedeža,
-    Opredelitve malega davčnega zavezanca in njegovih obveznosti,
-    Oprostitev pri uvozu in izvozu ter uveljavljanju drugih oprostitev,
-    Določanja davčne osnove pri plačilu s kreditno ali debetno plačilno kartico ter investicijskega zlata, idr.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.