c S

Osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70 letu

23.05.2011 28. maja bo začel veljati nov Zakon o osebni izkaznici (ZOIzk-1), ki sicer nadomešča istoimenski zakon iz leta 1997, vendar ne prinaša bistvenih novosti, temveč zgolj praktično dopolnjuje določbe prejšnje ureditve.

Tako kot do sedaj osebna izkaznica ni obvezen identifikacijski dokument, s katerim bi državljanka oziroma državljan Republike Slovenije dokazoval istovetnost in državljanstvo, temveč se lahko vsak sam odloči, katero javno listino s fotografijo (poleg osebne izkaznice še potni list ali vozniško dovoljenje) bo uporabljal pri izvrševanju svojih temeljnih pravic in obveznosti. Tak dokument mora imeti imetnik ves čas pri sebi ter z njim uradni osebi izkazati istovetnost, sicer se lahko kaznuje za prekrške z globo v višini od 400 do 830 evrov (23. člen). Osebne izkaznice ni dovoljeno posoditi drugi osebi ali je prodati, kopiranje pa je dovoljeno le v posebej določenih primerih (4. člen), drugačno ravnanje pa je prav tako kaznovano.

Bistvenih novosti v zvezi z določitvijo pristojnih organov za izdajo osebne izkaznice ni, sta pa italijanska in madžarska narodna skupnost izrazili nezadovoljstvo z novo ureditvijo, ki ne omogoča, da bi prebivalci narodnostno mešanih območij lahko za dvojezično izkaznico zaprosili kjer koli v državi. To lahko namreč storijo zgolj na upravnih enotah, ki poslujejo na območju, kjer živita avtohtoni italijanska oziroma madžarska narodna skupnost (7. člen).

Poleg tega nov zakon omogoča pridobitev osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70 letu starosti, medtem ko se za mlajše od 3 let izda osebna izkaznica s triletno veljavnostjo, za osebe od 3 do 18 let s petletno veljavnostjo ter za osebe od 18 do 70 let z desetletno veljavnostjo (9. člen). Razen s potekom časa lahko osebna izkaznica preneha veljati še po zakonu z dnem naznanitve pogrešitve, izgube ali tatvine, uničenja zaradi neskrbnega ravnanja, s prenehanjem državljanstva in s smrtjo državljana (10. člen). Novost predstavlja tudi možnost izdaje in naznanitve pogrešitve osebne izkaznice na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu, pri čemer mora imetnik izkaznice pogrešitev naznaniti v 30 dneh (za naznanitev pri pristojnem organu v Sloveniji velja krajši rok 8 dni).

Podobno kot zakon o potnih listinah tudi nov zakon o osebni izkaznici omogoča vročitev izdelane osebne izkaznice pri izdelovalcu. Gre za primernejše reševanje tistih življenjskih situacij (npr. smrt v tujini, nujno zdravljenje v tujini), v katerih je treba celoten ali del postopka izdaje osebne izkaznice (od evidentiranja vloge do izdelave in vročitve dokumenta) izvesti v najkrajšem možnem času. Tako je omogočeno, da se osebna izkaznica vroči neposredno pri gospodarski družbi, pooblaščeni za izdelavo in personalizacijo osebnih izkaznic in sicer takoj po izdelavi izkaznice. Šteje se, da je vročitev opravljena, ko državljan oziroma njegov zakoniti zastopnik oziroma pooblaščena oseba prevzame osebno izkaznico (14. člen).

Zakon več ne vsebuje določb v zvezi z izdajo elektronske osebne izkaznice, ki je bila kot možnost vpeljana z zadnjo novelo starega zakona. Možnost elektronske izkaznice je bila črtana, ker v praksi zaradi cenovne nesprejemljivosti izdelave novih izkaznic ni nikoli zaživela.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.