c S

Izločitev iz postopkov javnega naročanja kot stranska sankcija v ZP-1

21.02.2011 Zaradi pogostih kršitev na področju javnih naročil, ki so oškodovala javnofinančna in proračunska sredstva, je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prekrških (ZP-1G) uvedel novo stransko sankcijo, in sicer izločitev iz postopkov javnega naročanja.

Sicer je bila sankcija že urejena v drugem odstavku 109.a člena Zakona o javnem naročanju (ZJN-2) in drugem odstavku 106.a člena Zakona o javnem naročanju na vodnem, energetskem in transportnem področju in področju poštnih storitev (ZJNVETPS), sedaj pa je pravilno uvrščena tudi med stranske sankcije po Zakonu o prekrških (ZP-1), kjer je izrecno opredeljena njena narava kot stranska sankcija, določeni so pogoji za izrekanje in stvarno pristojnost za postopke, v katerih se lahko izreče, ter začetek uporabe teh določb.

Nova stranska sankcija je umeščena v drugi odstavek 4. člena ZP-1, kjer so bile ostale sankcije za prekrške že taksativno naštete, ustrezno pa tudi v druge odstavke predmetnega člena. Sprememba ZP-1G je dodala nov 25.a člen, ki ureja izločitev iz postopka javnega naročanja, določba pa se bo uporabljala za prekrške, storjene po 13.3.2011. Skladno s predmetnim členom sme sodišče izreči sankcijo izločitve iz postopka javnega naročanja, če je storilec storil prekršek na področju javnega naročanja in je ta sankcija določena v zakonu, ki ureja področje javnega naročanja, izreče pa se v trajanju, ki ga določa isti zakon.

V drugem odstavku 52. člena ZP-1, ki določa izjeme od splošne ureditve, da se o prekrških odloča po hitrem postopku, je določena prepoved uporabe hitrega postopka, če je za prekršek predpisana sankcija izločitve iz postopka javnega naročanja.

Z dopolnitvijo 214. člena ZP-1 (peti odstavek) je za odločanje o teh prekrških po načelu specializacije določena izključna pristojnost Okrajnega sodišča v Ljubljani, tako v primeru izrekanja stranske sankcije, kot tudi za reševanje zahtev za sodno varstvo zoper odločbe pristojnega prekrškovnega organa.

Za prekrške s področja javnega naročanja se po četrtem odstavku 17. člena ZP-1 lahko z zakonom predpiše globa v večkratniku ali v odstotku od vrednosti predmeta oziroma naročila, v zvezi s katerim je bil storjen prekršek. Globa pa ne sme biti višja od najvišjega zneska, določenega z drugimi odstavki tega člena. Izjema je uzakonjena v šestem odstavku 17. člena ZP-1, in sicer se sme z zakonom predpisati trikrat višja globa od tiste, ki je predvidena v drugem in tretjem odstavku tega člena za najhujše kršitve s področja javnega naročanja, za prekrške katerih narava je posebno huda zaradi višine povzročene škode ali višine pridobljene protipravne premoženjske koristi ali zaradi storilčevega naklepa oziroma njegovega namena koristoljubnosti.

Stransko sankcijo izločitve iz postopkov javnega naročanja izvrši okrajno sodišče, ki je odločalo o prekršku na prvi stopnji, po določbah zakona, ki ureja izvrševanje kazenskih sankcij, če z zakonom ni določeno drugače (peti odstavek 202. člena ZP-1).

Na seznam ponudnikov z negativnimi referencami, ki jim je bila sankcija izrečena ker so v postopku javnega naročanja predložili neresnične izjave ali dokazila, ki ga na podlagi 77.a člena ZJN-2 in 81.a člena ZJNVETPS objavi Ministrstvo za finance na spletni strani, še ni uvrščen noben ponudnik.

Pripravila: Vanja Novak


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.