c S

Iz sodne prakse: Pridobivanje dohodka iz opravljanja gostinske dejavnosti na črno

31.01.2011

Davčni organ je ugotovil, da je tožnik opravljal pridobitno dejavnost kot fizična oseba, za svoj račun, navzven pa je nastopal s pravno formalnim statusom društva, zoper katerega je bil predhodno postopek davčnega inšpekcijskega nadzora ustavljen. Društvo namreč kljub formalno urejenemu statusu ni poslovalo kot društvo in ni opravljalo pridobitne dejavnosti v okviru društva in po 6. členu Zakona o davku od dobička pravnih oseb (ZDDPO) ni zavezanec za davek od dobička pravnih oseb.

V času opravljanja inšpekcijskega pregleda je bila predložena le dokumentacija o opravljanju gostinske dejavnosti v letu 2002, ne pa tudi za druga leta, zato je davčni organ poskušal sam zagotoviti del potrebnih podatkov o poslovanju in premoženjskem stanju tožnika. Tožnik prejemkov ni napovedal v napovedih za odmero dohodnine, o poslovanju pa tudi ni vodil poslovnih knjig in dokumentacije. Ker tožnik kot zavezanec za davek od prejemkov od opravljenih storitev in poslov ali drugih prejemkov, dohodkov oziroma dobičkov, kamor spadajo tudi dohodki iz opravljanja gostinske dejavnosti na črno, v inšpiciranem obdobju ni napovedal, mu je davčni organ določil davčno osnovo z oceno.

Davčni organ je opravil več analiz in ugotovil, da izkazana prodana vrednost dosega manj kot 50% nabavne vrednosti, prav tako pa so bile ugotovljene številne nepravilnosti, in sicer manjkajoči računi v posameznih zbirnikih dnevnega prometa, manjkajoči zbirniki dnevnega prometa in nepravilno seštet vknjižen promet.

Obseg poslovnih aktivnosti tožnika je bil ugotovljen z notranjo primerjavo obstoječih podatkov za leto 2002 in določitvijo tistih merljivih dejavnikov, katerih količina in vrednost oziroma morebitna sprememba le-teh je neposredno povezana z obsegom poslovanja in zneskom ustvarjenih prihodkov. Edini tak strošek, ki ga je bilo mogoče spremljati je bila poraba električne energije v KWh in vrednost porabe v določenem časovnem obdobju. Obseg opravljanja katerekoli dejavnosti, tako tudi gostinske, je vezan na porabo energije, ki jo je mogoče spremljati in ugotavljati v odvisnosti od porasta ali znižanja porabe energije, ki je posledica spreminjanja obsega in intenzivnosti opravljanja dejavnosti ter ugotovitve, da med podatki o uporabi električne energije in prihodki, kot posledica porabe te energije obstaja vzročna zveza. Z uporabo vzorčnega modela je mogoče spremljati in ugotoviti vrednost odvisne spremenljivke (v obravnavanem primeru prihodkov), saj je znan podatek o vrednosti druge soodvisne spremenljivke (porabe električne energije). Ugotovljeno je bilo, da povečanje porabe električne energije ni posledica povečanja porabe za potrebe gospodinjstva.

V zadevi je drugostopni organ le delno ugodil pritožbi tožnika in odpravil odločbo prvostopnega organa za del obdobja iz razloga relativnega zastaranja odmere davčne obveznosti po 1. odstavku 125. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2), ki pravi, da pravica do odmere davka zastara v petih letih od dneva, ko bi bilo treba davek napovedati, obračunati, odtegniti in odmeriti.

Odločitev upravnega sodišča I U 1258/2009 pravi, da je bila odločba pravilna in zakonita in tožba tožnika neutemeljena. Pravna podlaga 68. člena ZDavP-2, ki daje davčnemu organu pooblastilo, da lahko ugotovi predmet obdavčitve s cenitvijo in na tej podlagi odmeri davek, je bila pravilna.

Tožnik je zatrjeval protipravno naloženo davčno obveznost, kar pa nima podlage v določbah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV). V skladu s 13. členom ZDDV je davčni zavezanec vsaka oseba, ki kjerkoli neodvisno (samostojno) opravlja katerokoli dejavnost, ne glede namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Dejavnost pa obsega vsako proizvodnjo, predelovalno, trgovsko in storitveno dejavnost, vključno z rudarsko, kmetijsko in poklicno dejavnost. Po 3. členu ZDDV se DDV obračuna in plačuje od dobav blaga in opravljenih storitev, ki jih davčni zavezanec opravi v okviru opravljanja svoje dejavnosti na ozemlju Republike Slovenije za plačilo.

Pripravila: Vanja Novak


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.