c S

Iz sodne prakse: Pisno opozorilo pred odpovedjo pogodbe

24.01.2011 Delodajalec mora delavca pisno opozoriti pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, pri čemer se ustna opozorila ne upoštevajo. Prenehanje pogodbe o zaposlitvi je urejeno v 12. poglavju Zakona o delovnih razmerjih (ZDR), ki natančno opredeljuje načine prenehanja. Sama odpoved pogodbe o zaposlitvi je na splošno urejena od 80. do 87. člena, v nadaljevanju zakona pa sledi natančnejša opredelitev redne in izredne odpovedi.

V sporu opr. št. VIII Ips 265/2009 zaradi (nezakonite) odpovedi pogodbe o zaposlitvi je sodišče ugotovilo,da delodajalec predpisanega predhodnega postopka pred odpovedjo ni izvedel v skladu z zakonom. Delodajalec je izdal več pisnih navodil in opozoril, vendar je delavca šele v opozorilu sredi naslednjega leta opozoril na možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi ponovne kršitve. Delodajalcu se takšno ravnanje ni zdelo sporno, prav nasprotno, opustitev pisnega opozorila po 83. členu ZDR po njegovem naj ne bi pomenilo takšne absolutne bistvene kršitve postopka odpovedi pogodbe o zaposlitvi, da bi nujno pripeljala do ugotovitve njene nezakonitosti. Po mnenju delodajalca naj bi bil ratio zakonske določbe o pisnosti le dokazljivost.

Zakon v 83. členu določa, da mora delodajalec pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga najkasneje v 60 dneh od ugotovitve kršitve in najkasneje v šestih mesecih od nastanka kršitve pisno opozoriti delavca na izpolnjevanje obveznosti in možnost odpovedi, če bo delavec ponovno kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja v enem letu od prejema pisnega opozorila. Ustna opozorila pred odpovedjo se tako ne morejo upoštevati kot zadostna opozorila po navedenem členu, saj je pisnost pogoj za zakonitost odpovedi. Po mnenju višjega sodišča je odpoved nezakonita, če opozorilo na izpolnjevanje obveznosti in na možnost odpovedi v primeru ponavljanja kršitev ni pisno.

Sodišče je prav tako izpostavilo mnenje Vrhovnega sodišča RS, izraženo v sodbi opr. št. VIII Ips 250/2007, v kateri je sodišče opozorilo, da mora delodajalec delavca pred odpovedjo pisno opozoriti, vendar pa zaradi teh kršitev – na katere je bil delavec opozorjen, kasneje delavcu ne more več redno odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Toliko manj mu lahko kasneje zaradi teh istih kršitev izredno odpove pogodbo. Smisel pisnega opominjanja po navedeni zakonski določbi je predvsem v tem, da se delavca opozori na tiste kršitve, ki niso tako hude, da bi utemeljevale izredno odpoved in katerih namen je opozoriti delavca na možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi, če svojih pogodbenih in drugih obveznosti ne bo izpolnjeval. Šele kolikor bo delavec ponovno kršil svoje delovne obveznosti, mu bo delodajalec lahko redno odpovedal pogodbo iz krivdnega razloga. Ni sicer ovire, da delodajalec za nove kršitve delavcu izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, toda to lahko stori le zaradi novih kršitev, ne pa več tistih, za katere je tožnika pisno opominjal na podlagi prvega odstavka 83. člena ZDR.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.