c S

Spletne igre na srečo

13.01.2011 Po obsežnejši spremembi Zakona o igrah na srečo (ZIS), ki je bila sprejeta lansko pomlad, je v začetku januarja letos začela veljati novela ZIS-D, katere temeljna cilja sta zagotoviti učinkovit nadzor nad nedovoljenim prirejanjem spletnih iger na srečo ter omejitev dostopa do spletnih strani, prek katerih se prirejajo igre brez koncesije.

Da se lahko igre na srečo prirejajo samo s koncesijo pristojnega organa, je določal zakon že ob svoji uveljavitvi leta 1995, do danes pa je bila navedena določba dopolnjena tako, da je izrecno določeno, da je prirejanje iger na srečo izključna pravica Republike Slovenije. O dodelitvi koncesije in njenem podaljšanju, izdaji dovoljenj in soglasij odločata vlada in minister za finance, pri čemer upoštevata okoliščine, opredeljene v 3. členu zakona, prirejanje iger na srečo brez koncesije pa je v 212. členu Kazenskega zakonika opredeljeno kot kaznivo dejanje.

Natančnejšo opredelitev iger na srečo po internetu oziroma drugih telekomunikacijskih sredstvih (spletne igre na srečo) je prinesla novela ZIS-C in sicer lahko spletne igre na srečo prirejajo le gospodarske družbe, ki imajo ustrezno koncesijo, prirejajo pa lahko le tisto igro, ki je določena v koncesijski pogodbi (3.a člen).

Zaradi nejasnosti, ki so bile z isto novelo vnesene v zakon, glede vprašanja, ali lahko vplačila sprejemajo ali posredujejo oziroma omogočajo dostop do spletnih strani z igrami na srečo ali oglašujejo oziroma opravljajo druge storitve v zvezi s prirejanjem iger na srečo tudi osebe, ki nimajo koncesije vlade, je novela ZIS-D jasno opredelila, da samo omogočanje dostopa do spletnih strani ni prepovedano. Navedena izjema se nanaša na tiste ponudnike storitev informacijske družbe, ki opravljajo storitve za osebe, ki izvajajo igre na srečo s koncesijo (ne pa tudi za tiste, ki izvajajo igre na srečo brez koncesije). Skladno z navedeno spremembo je bila črtana tudi 1. točka 111. člena, ki je za prej opisana dejanja predvidevala globo v višini od 7.500 do 52.500 evrov.

Nadzor nad prirejanjem iger na srečo izvaja Urad Republike Slovenije za nadzor prirejanja iger na srečo, ki preverja in analizira podatke za dodelitev in podaljšanje koncesij, sklenitev koncesijskih pogodb oziroma za izdajo dovoljenj in ki v primeru ugotovljenih nepravilnosti izda odločbo za odpravo le-teh.

V primeru, da Urad ugotovi, da se prirejajo spletne igre na srečo brez koncesije vlade, mu z odločbo prepove prirejanje iger na srečo. Če zavezanec te odločbe ne izvrši, lahko Upravno sodišče ponudniku storitev informacijske družbe odredi omejitev dostopa do spletnih strani, prek katerih se prirejajo spletne igre na srečo. Sodišče mora o tem odločiti v sedmih dneh od prejema predloga. Omejitev dostopa do spletnih strani se lahko izvrši le v obsegu, ki je nujno potreben za izvršitev odločbe o prepovedi prirejanja igre na srečo, in na način, ki je najmanj obremenjujoč za ponudnika storitev informacijske družbe. Z zakonom je predvideno tudi, kaj mora Urad upoštevati v predlogu in sicer načela sorazmernosti in upoštevanja tehničnih zmožnosti ter obvezne sestavine, ki jih mora vsebovati predlog – obseg omejitve ter način izvršitve.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.