c S

AJPES z novimi nalogami

30.06.2010 S 1. julijem bo začelo veljati več predpisov, ki se nanašajo na vzpostavitev in vodenje registra transakcijskih računov. Skladno s krovnim zakonom, ki ureja plačilne storitve, bo register vodila Agencija RS za javnopravne evidence in storitve.

Register transakcijskih računov je enotna informatizirana baza podatkov o transakcijskih računih in o imetnikih transakcijskih računov (143. člen ZPlaSS), ki ga bo do 1. julija letos upravljala Banka Slovenije, po tem datumu pa bo vse obveznosti in pristojnosti v zvezi z upravljanjem prevzel AJPES.

Z Aktom o vzpostavitvi in vodenju registra transakcijskih računov so določena podrobnejša pravila o vzpostavitvi registra, sprotno - on-line ažururanje podatkov, pravilnost podatkov o imetnikih transakcijskih računov pa bo zagotovljena tudi s povezavo s centralnim registrom prebivalstva, davčnim registrom in Poslovnim registrom Slovenije (5. člen). Z aktom so opredeljena tudi pravila o dostopu do podatkov iz registra in sicer se v registru transakcijskih računov se vodijo naslednji podatki (4. člen):
- o imetniku transakcijskega računa (označeni s črko P za poslovne subjekte in F za fizične osebe);
- o transakcijskem računu (označena je vrsta računa ter tudi stanje sredstev na računu - kadar sredstva na transakcijskem računu ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali zavarovanju imetnika računa, je račun označen z oznako R);
- o banki in Upravi RS za javna plačila.

Tako kot do sedaj bo vpogled v podatke o posameznem poslovnem subjektu, dostopen na spletni strani AJPESa, brezplačen, medtem ko bo dostop do osebnih podatkov o transakcijskih računih fizičnih oseb plačljiv. Prosilec bo za pridobitev osebnih podatkov iz registra moral vložiti zahtevo v pisni ali elektronski obliki, s katero bo moral izkazati tudi pravni interes, medtem ko bodo sodišča, davčni organ ter drugi državni organi, nosilci javnih pooblastil, ki so na podlagi zakona upravičeni pridobiti osebne podatke iz registra transakcijskih računov, imeli neposreden elektronski dostop do osebnih podatkov.

Za vlaganje zahtev za pridobitev osebnih podatkov fizičnih oseb iz registra transakcijskih računov v elektronski obliki je svet AJPESa izdal Navodilo, s katerim so določena podrobnejša pravila za vlaganje zahtev. Poleg standardnih tehničnih pogojev, ki jih mora izpolnjevati prosilec za vložitev zahteve, mora le-ta imeti tudi veljavno kvalificirano digitalno potrdilo ter imeti v brskalniku nameščeno komponento za podpisovanje.

Prosilec mora v vlogi poleg svojih podatkov ter podatkov o fizični osebi - imetniku transakcijskih računov, po katerih se poizveduje, navesti tudi namen vlaganja zahteve, pravne podlage ter predložiti ustrezne listine (npr. skeniran sklep o izvršbi), s katerimi izkaže pravni interes (5. člen).

Za posredovanje podatkov o transakcijskih računih fizičnih oseb iz registra transakcijskih računov AJPES zaračuna nadomestilo, ki je določeno s Tarifo nadomestil stroškov. Glede na višino nadomestila, ki je predvideno za posredovanje podatkov iz registra na podlagi vložene zahteve v predpisani elektronski obliki, ki znaša 0,75 EUR v primerjavi z višino nadomestila, ki je predvideno za posredovanje podatkov iz registra na podlagi pisne zahteve, ki znaša 3,51 EUR, se z ureditvijo spodbuja elektronsko vlaganje zahtev za posredovanje podatkov.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.