c S

Ravnanje z nevarnimi poštnimi pošiljkami

18.06.2010 26. junija bo začelo veljati novo Navodilo o načinu ravnanja s poštnimi pošiljkami s prepovedano vsebino, ki natančneje opredeljuje vprašanje vsebine poštnih pošiljk, opredeljene v Zakonu o poštnih storitvah (ZPSto-2).

Zakon o poštnih storitvah, že tretji zaporedni zakon, ki določa pogoje in postopke za izvajanje poštnih storitev, vzpostavlja zagotavljanje univerzalne poštne storitve kot kakovostno in splošno dostopno storitev enako in brez diskriminacije za vse prebivalce Slovenije. Zakon skladno z direktivo št. 97/67/ES glede popolnega oblikovanja notranjega trga poštnih storitev v Skupnosti določa pogoje in postopek za izvajanje poštnih storitev, zagotavljanje, izvajanje in financiranje univerzalne storitve, uvaja pogoje za dostopnost do poštnega omrežja in določa pravice in obveznosti izvajalcev in uporabnikov poštnih storitev ter ureja druga vprašanja, povezana s poštno dejavnostjo.

Izvajalec poštne storitve pa ni dolžan prenesti vsega, kar mu izroči pošiljatelj. Vsebina poštnih pošiljk, ki ni dovoljena, je urejena v IX. poglavju zakona in sicer je prepovedano pošiljati:

- narkotike in psihotropne snovi, razen če je pošiljatelj ali naslovnik oseba, ki je po zakonu pooblaščena za promet z njimi ali za njihovo uporabo;

- eksplozivne, vnetljive, radioaktivne ali druge nevarne snovi, razen, če gre za izmenjavo takih snovi med za to pristojnimi ustanovami;

- žive živali, razen, če jih pošiljajo za to pristojne ustanove. Dovoljeno je pošiljati čebele, pijavke in sviloprejke;

- predmete, katerih uvoz in promet sta prepovedana v naslovni državi;

- predmete, ki so nevarni za zaposlene pri izvajalcu poštnih storitev;

- druge snovi ali predmete, katerih pošiljanje je prepovedano, predvsem strelno, kemično, biološko ali jedrsko orožje, sredstva za množično uničevanje itd. Posebej je treba izpostaviti, da je skladno s Seznamom prepovedanega blaga, ki se vodi pri Svetovni poštni zvezi, prepovedano pošiljati pornografski material, ki prikazuje mladoletne osebe, potne listine, razen če so poslane v priporočenih poštnih pošiljkah ali vrednostnih poštnih pošiljkah, ter večje pošiljke denarja, razen če so poslane v vrednostnih poštnih pošiljkah.

Podrobnejša pravila glede prepovedane vsebine poštnih pošiljk ureja Navodilo o načinu ravnanja s poštnimi pošiljkami s prepovedano vsebino, ki podrobneje opredeljuje narkotike, psihotropne snovi itd ter določa ravnanja s takšnimi pošiljkami. Tako na primer velja, da v primeru, ko se sumi, da pošiljka vsebuje prej navedene snovi ali žive živali, se poštna pošiljka ne dostavi naslovniku. V tem primeru izvajalec poštnih storitev pošiljko uskladišči na varnem mestu, kjer se ne zadržujejo delavci ali prebivalci, zavaruje se dostop do mesta hranjenja, prepreči se kakršno koli poseganje v poštno pošiljko in po potrebi ustrezno poskrbi za delavce, ki so prišli v stik z vsebino te pošiljke. Hkrati se mora nemudoma poklicati Regijski center za obveščanje na enotno evropsko številko za klice v sili »112« ali policijo na številko »113«, ki ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Če poštna pošiljka vsebuje narkotike in psihotropne snovi oziroma eksplozivne, vnetljive, radioaktivne ali druge nevarne snovi, jo mora izročiti pristojnim državnim organom, nosilcem javnih pooblastil ali izvajalcem javnih služb.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.