c S

Električna energija

12.03.2010 Z novelo Energetskega zakona (EZ-C) sredi leta 2008 je bilo na novo urejeno področje podpore proizvodnji električni energiji. Skladno z zakonsko ureditvijo uredbi o podporah električni energiji iz obnovljivih virov energije oziroma energiji, proizvedeni v soproizvodnji toplote in električne energije z visokim izkoristkom urejata državne podpore, ki se lahko podelijo elektrarnam, kjer stroški proizvodnje električne energije presegajo ceno na trgu.

- energetski zakon

Ker pri veliki večini elektrarn na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo, proizvodni stroški presegajo ceno električne energije na trgu z električno energijo, se je RS odločila za uvedbo državnih pomoči, ki so skladne z evropsko zakonodajo in so prvenstveno namenjene amortizaciji energetskih objektov. V večini primerov gre bodisi za nove objekte, ki morajo povrniti naložbene stroške ali za manjše objekte, ki so specifično dražji, vendar bližje porabnikom in ustvarjajo manjše izgube v omrežjih, v drugih primerih pa gre za tehnologije na začetku komercializacije, ki so drage in obratovalno nezanesljive.

EZ v 64.n členu določa podpore, ki se izvajajo kot zagotovljen odkup po cenah, ki pokrivajo povprečne proizvodne stroške, vključno s pričakovanimi donosi za obdobje 10 let oziroma 15 let. Podpore se namenjajo za proizvodne naprave iz obnovljivih virov energije, ki ne presegajo 125 MW nazivne električne moči ter za proizvodne naprave s soproizvodnjo, ki ne presegajo 200 MW nazivne električne moči naprave. Podrobnejša pravila glede višine in trajanje podpor električni energiji, pogoje za pridobitev podpore, način njene pridobitve ter druga vprašanja podeljevanja in uporabe podpore, določi vlada z uredbo. Pri tem se upoštevajo:

– višina in trajanje potrebne pomoči glede na velikost in tehnologijo proizvodnje električne energije upoštevajoč pri tem vse že pridobljene koristi;

– trajnostna narava proizvodnje električne energije s posebnim poudarkom na trajnostnem načinu proizvodnje biomase;

– pozitivni učinki pri doseganju zastavljenih ciljev, še posebej pri zniževanju izpustov toplogrednih plinov pri proizvodnji električne energije;

– velikost družbe, ki za proizvodno napravo prejema pomoč, in njen tržni delež, ki ga ima na trgu z električno energijo oziroma ga bo imela.

- uredbi o podporah električni energiji

Uredbi o podporah električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije in o podporah električni energiji, proizvedeni v soproizvodnji toplote in električne energije z visokim izkoristkom sta bili sprejeti na podlagi novele energetskega zakona in skladno s Smernicami Skupnosti o državni pomoči za varstvo okolja (2008/C82/01) ter za vzpostavitev spodbudnega investicijskega okolja za nove projekte.

Uredbi določata vrste energetskih tehnologij v proizvodnih napravah ter njihovo razvrstitev, predvsem pa podrobnejšo opredelitev podpor, njihovo višino ter pogoje in način pridobitve podpore, način določanja referenčnih stroškov proizvodnje električne energije ter druga vprašanja, povezana s podporami električni energiji.

6. marca sta stopili v veljavo spremembi obeh uredb, ki omogočajo, da investitorji  na Agenciji za energijo spremljajo vrstni red izdajanja odločb o dodelitvi podpor, saj mora agencija le-te izdajati na podlagi vrstnega reda vložitve popolne vloge. Skladno s spremembo morajo sistemski operaterji distribucijskega omrežja, ki izdajajo dovoljenja za priključitev proizvodnih naprav na omrežje, agenciji sporočiti podatke za pravočasno objavo, s čimer bodo potencialnim investitorjem omogočili presojo ali ima njihov projekt še možnosti za pridobitev podpore v tekočem letu.


Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.