c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu decembru 2009

12.01.2010

Prenovljena Direktiva št. 2009/138/ES o začetku opravljanja in opravljanju dejavnosti zavarovanja in pozavarovanja (Solventnost II) natančno določa pravila glede začetka opravljanja in opravljanja samozaposlitvenih dejavnosti neposrednega zavarovanja in pozavarovanja znotraj Skupnosti, nadzor zavarovalniških in pozavarovalniških skupin ter reorganizacije in prenehanja zavarovalnic, ki opravljajo dejavnost neposrednega zavarovanja.

Temeljni cilji direktive so boljša zaščita zavarovancev, poglobitev povezovanja zavarovalniškega trga EU, izboljšanje mednarodne konkurenčnosti zavarovalnic ter zagotavljanje visoke stopnje stabilnosti poslovanja zavarovalnic in dvig zaupanja v zavarovalne institucije.

Svet Evropske unije je z odločbo št. 2009/939/EU dovolil Republiki Sloveniji, da uporabi odstopanje od 167. člena Direktive 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost, s katerim je urejena pravica do odbitka davka na dodano vrednost.

Od 1. januarja dalje bodo morali davčni zavezanci v zvezi z vračilom davka na dodano vrednost upoštevati Uredbo št. 1174/2009, ki določa izvedbena pravila za 34.a in 37. člen Uredbe št. 1798/2003 glede oznak, ki se uporabljajo pri prenosu podatkov (gorivo, najem vozil, stroški za vozila, cestnine in povračila za uporabo cest, potni stroški (stroški za taksi ali stroški za javni prevoz), gostinske nastanitvene dejavnosti, hrana, pijača in restavracijske storitve, vstopnine za sejme in razstave, stroške za luksuzne predmete, razvedrilo in zabavo ter drugo).

Svet Evropske unije je z odločbama št. 2009/136/ES in 2009/904/ES prejel stališče glede ponovnih pogajanj o Monetarnem sporazumu z Vatikansko mestno državo in Republiko San Marino. Spremenjena naj bi bila metoda za določanje zgornje meje za izdajanje eurokovancev, in sicer bo vključevala fiksni del, namenjen preprečevanju čezmernih špekulacij z vatikanskimi kovanci na področju numizmatike z zadovoljitvijo povpraševanja na trgu zbiralcev kovancev, in spremenljivi del, ki se izračuna kot povprečna izdaja kovancev na prebivalca v republiki.

Zaradi naraščanja različnega nedovoljenega prometa je Svet Evropske unije sprejel sklep št. 2009/917/PNZ o uporabi informacijske tehnologije za carinske namene, s katerim naj bi se okrepilo sodelovanje med carinskimi upravami ter zagotovilo različnim organom, kot sta Europol in Eurojust, dostop do carinskega informacijskega sistema za namen branja podatkov.

Kodificirana različica Uredbe št. 1186/2009 o sistemu oprostitev carin v Skupnosti, ki se uporablja od 1. januarja 2010, navaja primere, v katerih je zaradi posebnih okoliščin treba odobriti oprostitev uvoznih ali izvoznih dajatev, če je blago dano v prosti promet ali če se izvaža s carinskega območja Skupnosti.

V začetku leta 2009 je začela veljati Uredba št. 4/2009 o pristojnosti, priznavanju in izvrševanju sodnih odločb v preživninskih zadevah. Ta med drugim določa tudi, da se pravo, ki se uporablja za preživninske obveznosti, določi v skladu s Haaškim protokolom z dne 23. novembra 2007 in velja za države, ki so podpisnice protokola. Konec letošnjega leta bo v zvezi z navedeno uredbo začel veljati še sklep št. 2009/941/ES, s katerim je odobren Haaški protokol, tako da lahko države članice izvajajo pristojnost v vseh zadevah, ki jih ta ureja.

S Sklepom št. 2009/931/ES o proračunski disciplini in dobrem finančnem poslovodenju sta Evropski parlament in Svet Evropske unije določila vsoto dobrih 24 milijonov evrov, ki je namenjena prevzemu obveznosti in odobritvam plačil kot podpora presežnim delavcem, ki so jih prizadele posledice velikih strukturnih sprememb v svetovnih trgovinskih tokovih, ter za pomoč pri njihovi ponovni vključitvi na trg dela.

Sprejet je bil Okvirni sklep št. 2009/948/PNZ o preprečevanju in reševanju sporov o izvajanju pristojnosti v kazenskih postopkih, katerega cilj je spodbujanje tesnejšega sodelovanja med pristojnimi organi dveh ali več držav članic, ki vodijo kazenske postopke, z namenom, da se izboljša učinkovito in pravično delovanje sodnega sistema.

Cilj takšnega sodelovanja je preprečiti primere, ko se zoper isto osebo za isto stvar vodi vzporeden kazenski postopek v različnih državah članicah ter izogibanje škodljivim posledicam, ki bi izhajale iz takih vzporednih postopkov.

V začetku januarja 2010 je začela veljati kodificirana različica Direktive št. 2009/148/ES o varstvu delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti azbestu pri delu. Direktiva z namenom varovanja delavcev pred tveganji za njihovo zdravje predpisuje mejno vrednost izpostavljenosti azbestu ter določa druge posebne zahteve v zvezi s pogoji dela, ustreznim obveščanjem, opravljanje meritev koncentracij azbestnih vlaken v zraku, nadzorom materiala, ki vsebuje azbest ipd.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.