c S

Okrogla miza: Vlasta Nussdorfer o nasilju v družini

05.01.2010

Vrhovna državna tožilka je na okrogli mizi izbora 10. najvplivnejših pravnikov izpostavila vprašanje o upravičenosti referenduma o arbitraži: "...če bo referendum, si ga sicer ne želim, in če bom šla, bi glasovala za, v upanju, da bo zmagala pravičnost, kajti vseeno moramo upati na poštenost tudi nekje izven naše države, ko bodo odločali o naših mejah."

 

Kot predsednica društva Beli obroč se je ga. Nussdorfer razgovorila o nasilju v družini. "Družinsko nasilje je bilo včasih tako huda tabu tema, da bi pred 20 leti imeli vprašani odgovor, da ga ni. Potem se je začelo o tem govoriti in danes imamo nasproten učinek in občutek, da ga je ogromno, da ga imamo skoraj v vsaki družini..." Smisel prihajajočega družinskega zakonika vidi v tem, da daje veliko več pravic, pa tudi odgovornosti, otrokom. Po njenem je treba otroke vzgojiti v odgovorna bitja ter jim pokazati "jutrišnjo bodočnost".



Vlasta Nussdorfer je tudi predstavila odprtje t.i. prijazne sobe za zaslišanje otrok. Otroci - žrtve kaznivih dejanj, bodo zaslišani v posebni sobi, kjer se bodo o svojih doživetjih pogovarjali s strokovnjakom. Soba je"prirejena zaslišanju otrok, ima neopazno kamero, ki otroka snema in ko se z njim strokovnjak pogovarja ob igri, otrok ne občuti travmatičnosti zaslišanja."



Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski

Video: Matjaž Gerčar

Fotografije: Bojan Krajnc


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.