c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu novembru

01.12.2009

- Uredba št. 1061/2009 določa omejitve za sicer prost izvoz proizvodov iz Evropske skupnosti v tretje države ter opredeljuje postopek za obveščanje in posvetovanje glede uvedbe splošnih ukrepov zaščite. Vsi takšni ukrepi, ki so nujni zaradi interesa Skupnosti, se sprejmejo ob upoštevanju obstoječih mednarodnih obveznosti in so lahko samo začasni.

- Svet Evropske unije je z Direktivo št. 2009/132/ES določil področje uporabe 143. člena Direktive 2006/112/ES glede oprostitve davka na dodano vrednost na končni uvoz določenega blaga. Na podlagi točke b in c 143. člena lahko države članice pod določenimi pogoji oprostijo končni uvoz blaga, ki izpolnjuje pogoje za oprostitev carin, ki ni predvidena v skupni carinski tarifi. Med te spada osebna lastnina, gospodinjski predmeti, namenjeni za osebno uporabo ter nekateri alkoholni in tobačni izdelki.

- Na področju prometa so bile objavljene kar tri uredbe, ki določajo skupna pravila za cestni prevoz in sicer:

* Uredba št. 1071/2009 ureja dovoljenje za opravljanje in izvajanje dejavnosti cestnega prevoznika,

* Uredba št. 1072/2009 o skupnih pravilih za dostop do trga mednarodnega cestnega prevoza blaga se uporablja v mednarodnem cestnem prevozu blaga za najem ali plačilo za vožnje, ki se opravljajo na ozemlju Skupnosti ter

* Uredba št. 1073/2009 o skupnih pravilih za avtobusni prevoz oseb v mednarodnem prometu na območju Skupnosti.

- Prenovljena Direktiva št. 2009/65/ES o kolektivnih naložbenih podjemih za vlaganja v prenosljive vrednostne papirje (KNPVP) se nanaša na podjeme, katerih edini namen je skupno vlaganje kapitala, zbranega pri javnosti, v prenosljive vrednostne papirje ali druga likvidna finančna sredstva in katerih enote premoženja se na zahtevo imetnikov ponovno odkupijo ali izplačajo, neposredno ali posredno, iz sredstev teh podjemov.

- Konec oktobra je Svet Evropske unije po postopku ratifikacij v posameznih državah članicah ter izmenjavi instrumentov odobril Sporazum o izročitvi med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike ter Sporazum o medsebojni pravni pomoči med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike. Skladno s sklepom 2009/820/SZVP oba sporazuma zavezujeta Evropsko unijo.

- Objavljen je bil okvirni sklep št. 2009/829/PNZ o uporabi načela vzajemnega priznavanja odločb o nadzornih ukrepih med državami članicami Evropske unije kot alternativi začasnemu priporu, katerega namen je zagotoviti pravilno izvajanje postopka, zlasti pa, da bo zadevna oseba na voljo za sodno obravnavo pred sodiščem, spodbujati uporabo ukrepov brez odvzema prostosti za osebe, ki nimajo prebivališča v državi članici, v kateri poteka postopek ter izboljšati varstvo žrtev in širše javnosti.

- Uredba št. 1060/2009 uvaja skupni regulatorni pristop za izboljšanje integritete, preglednosti, odgovornosti, dobrega upravljanja in zanesljivosti dejavnosti bonitetnega ocenjevanja, kar bo prispevalo h kakovosti izdanih bonitetnih ocen v Skupnosti in k nemotenemu delovanju notranjega trga ob hkratnem doseganju visoke ravni zaščite potrošnikov in vlagateljev. Določa pogoje za izdajo bonitetnih ocen in pravila glede organizacije in ravnanja bonitetnih agencij, da se spodbuja njihova neodvisnost in izogibanje nasprotjem interesov. Bonitetne agencije imajo pomembno vlogo na globalnih trgih vrednostnih papirjev in bančnih trgih, saj njihove bonitetne ocene uporabljajo vlagatelji, kreditojemalci, izdajatelji in vlade pri sprejemanju z informacijami podprtih naložbenih in finančnih odločitev.

- V začetku decembra bo začela veljati nova Uredba št. 1099/2009 o zaščiti živali pri usmrtitvi. Uredba, ki se bo sicer začela uporabljati 1. januarja 2013, razveljavlja Direktivo o zaščiti živali pri zakolu ali usmrtitvi iz leta 1993 ter tako na novo določa pravila za usmrtitev živali, ki se redijo ali gojijo za proizvodnjo živil, volne, kože, krzna ali drugih proizvodov, pa tudi za usmrtitev živali za namen depopulacije ter za povezane postopke.

- Nadzorni organ EFTE je spremenil procesna in materialna pravila na področju državne pomoči in nadomestil staro poglavje 14 z novim – Državna pomoč za raziskave in razvoj ter inovacije (Smernice o uporabi in razlagi členov 61 in 62 Sporazuma EGP in člena 1 Protokola 3 k Sporazumu o nadzornem organu in sodišču iz leta 1994). To področje podrobneje ureja tudi okvirni sporazum Komisije ES iz leta 2006, katerega namen je spodbujanje raziskav in razvoja ter inovacij.

- Objavljena je bila kodificirana različica Direktive o skupnem sistemu obdavčitve za združitve, delitve, delne delitve, prenose sredstev in zamenjave kapitalskih deležev družb iz različnih držav članic ter za prenos statutarnega sedeža SE ali SCE med državami članicami (št. 2009/133/ES). Skupni davčni sistem naj bi odpravil obdavčitev v zvezi z navedenimi postopki ter hkrati zavaroval finančne interese države članice, v kateri je prenosna družba ali prevzeta družba. Direktiva za te namene ureja sistem odloga obdavčitve kapitalskih dobičkov iz prenesenih sredstev, opredeljen je davčni režim, ki se uporablja za nekatere prihranke, rezerve ali izgube prenosne družbe ter druga pravila glede obdavčitve dohodkov davčnih zavezancev.

- Skladno z Direktivo št. 2004/17/ES o usklajevanju postopkov za oddajo javnih naročil naročnikov v vodnem, energetskem in transportnem sektorju ter sektorju poštnih storitev je bila sprejeta Uredba št. 1564/2005 o določitvi standardnih obrazcev za objavo obvestil v okviru postopkov javnih naročil. Sprememba slednje je začela veljati s 1. decembrom, spremenjena pa sta bila obrazci v prilogah I in II (Obvestilo o oddaji naročila in Obvestilo o oddaji naročila - gospodarske javne službe), besedilo, določeno v Prilogi III pa se je dodalo kot Priloga XIV.

- Z Uredbo št. 1177/2009 so bile spremenjene direktive 2004/17/ES, 2004/18/ES in 2009/81/ES, ki vplivajo na mejne vrednosti, opredeljene v Zakonu o javnem naročanju (ZJN-2) , Zakon o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev (ZJNVETPS) ter Zakonu o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP).

- Spremenjeno Direktivo št. 2009/149/ES glede skupnih varnostnih kazalnikov in skupnih metod za izračun stroškov nesreč na železnicah, ki na novo opredeljuje skupne varnostne kazalnike, morajo države članice implementirati v nacionalno zakonodajo najpozneje do 18. junija 2010.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.