c S

Pomoč za razvoj Pomurja

31.12.2009 Z novim zakonom o razvojni pomoči Pomurju, ki bo začel veljati 1. januarja 2010, naj bi se pospešil razvoj tega dela Slovenije in sicer z razvojem podjetništva in posledično z odpiranjem novih delovnih mest, kar naj bi pripomoglo k prebroditvi finančne in gospodarske krize.

Gospodarsko in demografsko stanje Pomurja je na nezavidljivi ravni: po zadnjih razpoložljivih podatkih je BDP na prebivalca v Pomurju dosegel 66,2% slovenskega povprečja, produktivnost dela dosega 71,1% slovenskega povprečja, prihodki na zaposlenega pa za povprečjem v Sloveniji zaostajajo kar za 34%. Z Zakonom o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010–2015 (ZRPPR1015), ki se bo začel uporabljati 1. januarja 2010, je s programskim pristopom in zagotovitvijo finančnih sredstev za razvojno podporo Pomurju iz novih in že obstoječih programov ustvariti pogoje za začetek prestrukturiranja in razvojnega dohitevanja drugih slovenskih regij ter ublažiti posledice krize.

ZRPPR1015 uvodoma opredeljuje območje Pomurske regije (2. člen) ter skladno z načeli socialne države predvideva različne ukrepe razvojne podpore (3. člen):

1. Program spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije



Program za prihodnje šestletno obdobje mora vlada sprejeti najpozneje do februarja 2010, zanj pa naj bi se iz proračuna zagotovilo 33 milijonov evrov (4. člen). Za izvedbo programa je odgovorna Služba Vlade Republike Slovenije za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki izvaja program skupaj z Regionalno razvojno agencijo Mura, d.o.o.

Program je ciljno usmerjen v dvig konkurenčne sposobnosti regije preko spodbujanja investicij in ustvarjanja novih delovnih mest, spodbujanja podjetništva in ustvarjanja podpornega okolja za razvoj malih in srednje velikih podjetij ter spodbujanje razvoja človeških virov in socialnega podjetništva.

2. Spodbude za zaposlovanje



Delodajalci (zavezanci po Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb ter po Zakonu o dohodnini), ki za vsaj leto dni zaposlijo prikrajšanega delavca v Pomurski regiji, lahko uveljavljajo zmanjšanje davčne osnove za 70 odstotkov stroškov tega delavca (bruto plača, obvezni prispevki delodajalca ali delodajalke (v nadaljnjem besedilu: delodajalec) za socialno varnost in stroški skrbi za otroke ter starše), vendar največ v višini davčne osnove in do maksimalno dovoljene višine po pravilih državnih pomoči. Če zaposlijo delavca za vsaj dve leti, se jih v celoti povrnejo plačani prispevki delodajalca za socialno varnost iz proračuna Republike Slovenije (5. člen).

Navedeno povračilo ni združljivo s subvencijo za zaposlitev, dodeljeno delodajalcu za namene spodbujanja zaposlovanja v okviru izvajanja ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

3. Investicijske olajšave



Delodajalci bodo do leta 2015 lahko uveljavljali zmanjšanje davčne osnove v višini 70% investiranega zneska za nove začetne investicije v opremo in neopredmetena sredstva, in sicer največ v višini davčne osnove in do maksimalno dovoljene višine po pravilih državnih pomoči (6. člen).

4. Prednostna obravnava



Na podlagi zakona bo vzpostavljen medpodjetniški izobraževalni center, za katerega so zagotovljena sredstva iz državnega proračuna v okvirni višini 2 milijonov evrov (8. člen), predvidena pa je tudi vzpostavitev regijskega gospodarskega središča v Pomurski regiji (9. člen), vlaganje v prestrukturiranje in dvig konkurenčnosti kmetijstva in gozdarstva ter živilsko-predelovalne industrije in diverzifikacija v nekmetijske dejavnosti (10. člen) ter vlaganje v infrastrukturo za oskrbo Pomurske regije s pitno vodo (11. člen).

Projektna pisarna v Pomurju

Za izvajanje zakona bo za obdobje 3 let vzpostavljena projektna pisarna vlade kot začasna oblika delovanja Službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko.

Pisarna usklajuje, svetuje in pomaga pri izvedbi ukrepov iz zakona, zlasti pa:

– usklajuje dejavnosti ministrstev v Pomurski regiji za učinkovito porabo možnih razpoložljivih razvojnih sredstev,

– usklajuje pripravo in izvajanje ključnih regijskih projektov v okviru regionalnega gospodarskega središča v Pomurski regiji,

– organizira in izvaja strokovno in tehnično pomoč pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov v regiji,

– pomaga regionalni razvojni agenciji Pomurske razvojne regije pri izvajanju njenih nalog in pri usklajevanju regijskih projektov v Pomurski regiji,

– spodbuja javno zasebna partnerstva in vzpostavljanje stikov z možnimi vlagatelji zunaj in znotraj regije,

– deluje na področju privabljanja tujih investicij itd.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.