c S

Dvig kakovosti slovenskega višjega in visokega šolstva

05.11.2009 Namen novele Zakona o visokem šolstvu (ZViS) je predvsem dvig kakovosti slovenskega višjega in visokega šolstva ter večanje privlačnosti terciarnega izobraževanja v slovenskem in mednarodnem prostoru ter ustanovitev Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost visokega šolstva, ki bo nadomestila dosedanji Svet Republike Slovenije za visoko šolstvo, ki ima težave v delovanju.

Struktura Sveta Republike Slovenije za kakovost visokega šolstva je preštevilčna in obremenjuje postopke za opravljanje nalog. Visokošolski partnerji so večkrat izpostavili nestrinjanje s samo ustanovitvijo in z načinom delovanja Sveta. Rektorji univerz se sej že dalj časa ne udeležujejo več, prav tako je delovanje Sveta in njegovih senatov pogosto otežkočeno zaradi nesklepčnosti. Telo, ki skrbi za zunanje zagotavljanje kakovosti pa bi moralo biti kredibilno in v javnosti ter med deležniki prepoznano kot verodostojno.

Na podlagi novele ZViS in za zagotavljanje kakovosti v visokem šolstvu ter za razvojno in svetovalno delo na tem področju bo Republika Slovenija ustanovila Nacionalno agencijo Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu. Ustanovitveni akt bo sprejela Vlada Republike Slovenije. V zakonu so podrobneje določene naloge agencije in vsakega od organov agencije.

Organi agencije so svet agencije, direktor in pritožbena komisija. Določena je sestava strokovnega sveta, najvišjega organa odločanja, ki šteje enajst članov, in institucije, ki jih imenujejo. Člani sveta agencije so imenovani za šest let, predstavnik študentov pa za dve leti. Določeno je tudi, da za člana sveta agencije ne morejo biti imenovani rektorji, prorektorji univerz, dekani, člani senatov univerz, njihovih članic ali samostojnih visokošolskih zavodov in direktorji članic univerz ali drugih samostojnih visokošolskih zavodov ali drugih organizacij z dejavnostjo visokošolskega izobraževanja in ravnatelji oziroma direktorji višjih strokovnih šol.

Pritožbeno komisijo sestavljajo trije člani, vsak od članov ima svojega namestnika. Člani izmed sebe imenujejo predsednika in namestnika predsednika. Namestnik nadomesti člana v postopkih odločanja v primeru njegove odsotnosti oziroma izločitve. Za člana in nadomestnega člana pritožbene komisije je lahko imenovan, kdor ima izobrazbo, ki ustreza drugi bolonjski stopnji, ima opravljen pravniški državni izpit in ima deset let delovnih izkušenj od tega vsaj pet let na sodišču.

Direktorja agencije imenuje in razrešuje svet agencije na podlagi javnega natečaja v skladu s pogoji in merili, določenimi v 51.i členu ZViS. Direktor je imenovan za dobo petih let in je lahko ponovno imenovan.

Navedeni so postopki akreditacije in zunanje evalvacije v visokem šolstvu ter zunanje evalvacije višjih strokovnih šol. Natančno je določen potek vsakega od naštetih postopkov. Prva akreditacija visokošolskih zavodov in študijskih programov ter podaljšana akreditacija visokošolskih zavodov in študijskih programov velja največ sedem let, postopek za podaljšanje akreditacije pa se prične z zunanjo evalvacijo in konča z odločitvijo o podaljšanju akreditacije O začetku zunanje evalvacije visokošolskega zavoda ali študijskega programa odloči agencija, lahko pa jo predlaga tudi visokošolski zavod.

Določene so tudi javne evidence in register strokovnjakov, ki jih vodi agencija, prav tako pa so določeni tudi podatki, ki jih vsebuje posamezna evidenca oziroma register strokovnjakov. Sredstva za delo agencije se zagotavljajo iz državnega proračuna.

Novi 11.a člen določa, da se samostojni visokošolski zavodi lahko združujejo v skupnost, in sicer za obravnavanje in usklajevanje vprašanj skupnega pomena. Določeno je tudi, da skupnost postane reprezentativna, ko je v njej združenih najmanj 70 % vseh samostojnih visokošolskih zavodov.

Visokošolsko transnacionalno izobraževanje je definirano v novem 33.c členu. Gre za vse oblike in načine visokošolskega izobraževanja, pri katerem se akreditirani študijski program v celoti ali njegovi posamezni deli izvajajo v drugi državi, kot je sedež nosilca visokošolskega študijskega programa.

Določeno je, da se visokošolsko transnacionalno izobraževanje v Republiki Sloveniji lahko izvaja ali organizira na podlagi pogodbe med tujim visokošolskim zavodom in visokošolskim zavodom, ki je akreditiran v Republiki Sloveniji. Visokošolsko transnacionalno izobraževanje v tujini pa izvajajo visokošolski zavodi, akreditirani v skladu z Zakonom o visokem šolstvu, in sicer na podlagi pogodbe z ustrezno visokošolsko institucijo v tujini.

Podrobnejše pogoje, načine in oblike visokošolskega transnacionalnega izobraževanja ter obvezne sestavine pogodbe za izvajanje visokošolskega transnacionalnega izobraževanja bo določila Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu. Določeno je tudi, da je potrebno k pogodbi pred začetkom izvajanja visokošolskega transnacionalnega izobraževanja pridobiti soglasje Agencije.

Vlada Republike Slovenije bo ustanovila Svet Republike Slovenije za visoko šolstvo kot posvetovalni organ. Imenovala ga bo do 1. maja 2010. Dosedanji Svet pa bo prenehal z delom 28. februarja 2010.

Ustanovitveni akt Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu bo sprejela Vlada Republike Slovenije do 31. decembra 2009. Agencija pa bo začela delovati 1. marca 2010.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.