c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu septembru

29.09.2009

V začetku oktobra bo začel veljati, aprila 2010 pa uporabljati Vizumski zakonik Skupnosti (Uredba št. 810/2009). Ta določa postopke in pogoje za izdajo vizumov za tranzit čez ozemlje držav članic ali za načrtovano bivanje na ozemlju držav članic za obdobje treh mesecev. Določbe zakonika se uporabljajo za vse državljane tretjih držav, ki morajo pri prečkanju zunanjih meja držav članic imeti vizum oziroma ki morajo imeti letališki tranzitni vizum.

Evropska komisija je sprejela celosten akcijski načrt o mobilnosti v mestih. V akcijskem načrtu predlaga dvajset konkretnih ukrepov za pomoč lokalnim, regionalnim in nacionalnim organom pri uresničevanju ciljev glede trajnostne mobilnosti v mestih. Akcijski načrt vključuje različne predloge, od spodbujanja uporabe vozil z manjšimi emisijami ali brez njih, izboljšanje potovalnih informacij in ozaveščanje javnosti do razporeditve tovornega prometa v mestih in inteligentni prometni sistemi za mobilnost v mestih.

Za namene statistike morajo tuja povezana podjetja, to so podjetja, v katerih je neposredni ali posredni lastniški (glasovalni) delež enega ali več tujih podjetij večji od 50%, voditi statistiko o številu podjetij, prihodku od prodaje, vrednosti proizvodnje, stroških dela itd. Vodenje statistike o strukturi in dejavnosti tujih povezanih podjetij ureja Uredba št. 716/2007, 2. oktobra pa bo začela veljati njena izvedbena Uredba št. 834/2009, ki ureja pripravo poročil o kakovosti.

Z Uredbo št. 824/2009 sta bila spremenjena Mednarodna računovodska standarda - MRS 39 in MSRP 7 v zvezi s prerazvrstitvijo finančnih sredstev - datum začetka veljavnosti in prehod. Ker uredbe ni treba uporabljati za nazaj, tudi že pripravljenih računovodskih izkazov, predstavljenih na podlagi Uredbe št. 1004/2008, ni treba spreminjati in ponovno predložiti. Z Uredbo št. 839/2009 je bil spremenjen tudi mednarodni računovodski standard - MRS 39 in sicer postavke, ki izpolnjujejo pogoje za varovanje pred tveganjem. Ti pojasnjujejo uporabo obračunavanja varovanja pred tveganjem za inflacijo finančnih instrumentov in za opcijske pogodbe, ko se uporabljajo kot instrumenti za varovanje pred tveganjem.

Evropski parlament in Svet Evropske komisije sta s sklepom št. 716/2009/ES vzpostavila program Skupnosti za podpiranje posebnih dejavnosti na področju finančnih storitev, računovodskega poročanja in revizije. Program bo trajal od 1. januarja 2010 do 31. decembra 2013, namenjen pa je financiranju dejavnosti organov, ki prispevajo k doseganju političnih ciljev Skupnosti v zvezi s konvergenco nadzora in sodelovanjem na področju finančnih storitev ter v zvezi z računovodskim poročanjem in revizijo. Komisija bo zagotovila financiranje na podlagi programa v obliki donacij in sicer po prejemu ustreznega delovnega programa in ocene celotnega proračuna.

Skladno z Uredbo št. 1290/2005 o financiranju skupne kmetijske politike je bila sprejeta nova Uredba št. 884/2009 o določitvi oblike in vsebine računovodskih informacij, ki jih je treba predložiti Komisiji za potrditev obračunov Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) ter za spremljanje in napovedi. Nova uredba se uporablja od 16. oktobra ter razveljavlja uredbo iz leta 2008, ki ureja navedeno tematiko.

Z Odločbo št. 912/2009/ES o udeležbi Skupnosti pri evropskem meroslovnem raziskovalnem in razvojnem programu, ki ga izvaja več držav članic, je določen finančni prispevek Skupnosti za izvajanje tega raziskovalnega programa. Predpis med drugim določa pogoje za finančni prispevek ter dopušča možnost, da se programa udeležijo tudi druge tretje države.

Komisija Evropskih skupnosti je v Uradnem listu Evropske unije C 230 konec meseca septembra objavila Seznam praznikov in dela prostih dni v letu 2011 za uradnike institucij Evropskih skupnosti. Seznam velja za Bruselj in Luxemburg ter predvideva skupaj 17 dni praznikov in dela prostih dni.
Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.