c S

Študentska prehrana

22.09.2009 S 1. oktobrom bo začel veljati nov Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane, ki ureja način izvajanja subvencioniranja študentske prehrane ter način obračunavanja in plačevanja subvencije.

Cilj subvencioniranja študentske prehrane, ki je urejeno v krovnem Zakonu o subvencioniranju študentske prehrane (ZSŠP), je omogočiti čim bolj redno prehrano študentom ter znižati stroške študija. Zakon zagotavlja subvencionirano študentsko prehrano ne glede na socialni položaj študenta oziroma njegove družine ter za ta namen opredeljuje način subvencioniranja ter upravičence do subvencionirane prehrane. Te določbe natančneje razčlenjuje Pravilnik o subvencioniranju študentske prehrane, ki predpisuje način izvajanja subvencioniranja študentske prehrane, način obračunavanja in plačevanja subvencije, vodenje evidenc in poročanje ter izvajanje nadzora nad kakovostjo hrane in ponudbe ter delom Študentske organizacije Slovenije in ponudnikov subvencionirane študentske prehrane.

Ponudnike študentske prehrane bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve izbralo v skladu s predpisi o izvrševanju proračuna, saj gre za subvencioniranje prehrane študentov in ne subvencioniranje izbranih ponudnikov. Javni razpis za izbiro ponudnikov se objavi za obdobje dveh let, ponudbe pa se zbirajo enkrat letno, z javnim razpisom pa se določi tudi maksimalna vrednost obroka. Ponudnik, ki je bil izbran na prvem odpiranju javnega razpisa, se na drugo odpiranje istega javnega razpisa ne sme prijaviti z višjo ceno ob enakem obsegu, vsebini in kakovosti ponudbe, kot se je prijavil na prvem odpiranju (2. člen). Med letom sicer ponudnik lahko zviša cene posameznih obrokov, vendar lahko to stori le 1. februarja in 1. avgusta tekočega leta, pri usklajevanju cene pa mora upoštevati Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (ZUTPG).

V III. poglavju pravilnika je urejeno unovčevanje in plačilo subvencije. Študentska organizacija Slovenije in ponudniki sklenejo pogodbo, s katero uredijo medsebojne pravice, obveznosti in odgovornosti. Ponudnik mora voditi dnevno evidenco unovčenih subvencij ter študentski organizaciji vsak mesec predložiti zahtevek za plačilo unovčenih subvencij za pretekli mesec (9. člen).

Študentska organizacija mora preveriti utemeljenost zahtevka za plačilo subvencij, ki ga lahko zavrne, če zahtevku ni priložena dnevna evidenca unovčenih subvencij (10. člen). Na podlagi prejetih in preverjenih zahtevkov najkasneje do desetega delovnega dne v mesecu posredujejo ministrstvu specificiran obračun subvencije ter do zadnjega dne v mesecu zahtevek za kritje stroškov izvajanja subvencionirane študentske prehrane za pretekli mesec (12. člen).

Ministrstvo za tem, ko preveri skladnost prejetih zahtevkov in zahtevkov za nadomestilo stroškov, skladno z zakonom o izvrševanju proračuna Republike Slovenije nakaže obračunano subvencijo študentski organizaciji, ta pa naprej posameznemu ponudniku (13. in 14. člen).

Ponudnik subvencionirane študentske prehrane je dolžan zagotavljati uresničevanje smernic zdravega prehranjevanja, ki jih pripravi Ministrstva za zdravje. Pomembno vlogo pri implementiranju smernic imajo tudi pristojne strokovne organizacije, ki poleg pomoči ponudniku prehrane tudi izvaja izobraževanja za študente inšpektorje, komisijo in ponudnike (16. člen).

V nadaljevanju pravilnika je določen tudi način vodenja evidenc ter normativi za določanje stroškov izvajanja subvencionirane študentske prehrane, pri čemer se ločijo stroški strokovno-organizacijskega dela, stroški dela na točkah subvencionirane študentske prehrane, stroški za delovanje komisije za prehrano in drugi stroški poslovanja.

Nadzor nad izvajanjem subvencionirane študentske prehrane izvaja ministrstvo, ki lahko za posamezna dejanja pooblasti drugo fizično ali pravno osebo. Nadzor obsega kontrolo izvajanja določb zakona o subvencioniranju študentske prehrane in pravilnika, skladnost dejanske ponudbe s ponudbo, izbrano na javnem razpisu, zlasti pa zakonitost, namembnost in racionalnost razpolaganja s proračunskimi sredstvi. V 25. členu pravilnika so opredeljene lažje in težje kršitve pravilnika, kot najstrožja sankcija za kršitev pa se skladno z ZSŠP lahko izreče odpoved pogodbe ponudniku študentske prehrane.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.