c S

Kolumne Vlaste Nussdorfer v novi knjigi

10.09.2009
Naša neumorna kolumnistka je svoje torkove IUS kolumne zbrala že v tretji knjigi, tokrat pod naslovom Razmišljanja o življenju. Seveda gre tudi tokrat, kot smo pri njej že vajeni, za dobrodelno gesto, saj je celoten avtorski honorar namenjen društvu Beli obroč.

To je skupno že šesta knjiga višje državne tožilke in predsednice društva Beli obroč Slovenije Vlaste Nussdorfer, v kateri s 33 kolumnami odpira nove teme in bralca spodbuja k razmišljanju o življenju. Kot pravi sama, "razmišljanja ne dajejo odgovorov na vsa vprašanja; pomenijo le del tega, kar sem doživela, ugotovila in izkusila v letih dela in spoznavanja ljudi. Žal mnogih, ki živijo v nasilju, revščini, bolezni, in le redkih, ki jim je z vsem tem prizaneseno in so rojeni pod srečno zvezdo ..."

"Povej mi, kaj misliš, in povem ti, kdo si. … Razmišljanja Vlaste Nussdorfer razkrivajo njen altruizem in izpostavljajo tisto, kar sleherni trenutek naplavi morje življenja. Le redki se ne obrnejo stran, le redki razumejo, ker imajo dovolj široko srce, le redki ne ostanejo brezbrižni", je v uvodnih mislih h knjigi zapisal mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE.


Vlasti Nussdorfer se je na tiskovni konferenci ob predstavitvi knjige zahvalil tudi mag. Tomaž Iskra


Iz zbranih kolumn bi izpostavil razmišljanje pod naslovom Storilci spolnih zlorab so mora otroštva, kjer nam je avtorica prikazala bežen vpogled v to posebej občutljivo področje. Iz napisanega pa sta razvidna širina problematike in začarani krog, v katerem se znajdejo žrtve - nekatere celo same naprej zlorabljajo. Iz kratke kolumne je jasno, da gre za področje, na katerem je zelo dejavna, in verjamem, da so jo prav zgodbe, ki jim je bila priča ob svojem strokovnem delu, še posebej motivirale, da se spoprime s to problematiko, kjer so premiki tako potrebni.

Tukaj je le majhen izsek napisanega, vendar pove vse: »Spolna zloraba vpliva na človekov občutek lastne vrednosti, samozavesti in naravnanosti do življenja ter prihodnosti. Zato so z njo povezani tudi poskus samomora, razvoj duševnega stanja, ki lahko pelje v hospitalizacijo (multipla osebnost, anoreksija, bulimija, depresija, odvisnost...). Tisti, ki o tem govorijo, pa niso slišani in razumljeni, doživljajo ponovno zlorabo - pravimo ji dvojna zloraba - ki še poglablja njihove travme. Pri mlajših otrocih je molk samoumeven, na zlorabo pa opozarjajo drugi znaki, ki bi jih morala okolica opaziti.«


Vlasta Nussdorfer ob predstavitvi svoje šeste knjige


Pripravljenost Vlaste Nussdorfer deliti z nami svoja razmišljanja in vsakodnevna dobrodelna prizadevanja s tako številnih področij v svojih kolumnah in knjigah, je izjemno darilo za vse nas. V zadnji kolumni je med drugim zapisala: »Na internetu dobivaš prijatelje, ki jih ne poznaš, pa so ti blizu in dragi; doma jih zaradi naglice izgubljaš, saj zanje preprosto ni več časa.« Naša izjemna kolumnistka je zagotovo postala dobra prijateljica številnim bralcem svojih kolumn, seveda internetna prijateljica, vendar verjamem, da jim je s svojimi razmišljanji dala veliko več kot mnogi nevirtualni prijatelji. Postavila je veliko vprašanj, nanizala številne odgovore, predvsem pa odpirala teme, o katerih pogosto ne razmišljamo ali o njih celo ne želimo razmišljati ter jih odrivamo na stran, kot da se nas ne tičejo in niso del našega sveta. Tukaj nam nalije čistega vina in nas postavi v središče vsega krivičnega, grdega, krutega in vsega tistega, pred čimer si zatiskamo oči.


Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO, mag. Tomaž Iskra, direktor družbe IUS SOFTWARE, Vlasta Nussdorfer, Anton Tomažič, ustanovitelj portala IUS-INFO, Andreja Peček, urednica pri založbi Mladinska knjiga


V njenih razmišljanjih ne gre za to, da bi nam s svojim svetlečim zgledom vzbujala slabo vest, ne gre le za prižiganje luči v odrinjenem in temačnem delu našega sicer navidezno sončnega sveta, ne gre le za odpiranje "težkih" tem in ne gre le za opozarjanje na krivice - gre predvsem za odkrivanje poti. Usmerja nas na pot, na kateri moramo odpreti oči, usta, roke ... Vsak po svoje. Vsakdo dobi možnost, da razmisli, se izpraša, spremeni, odpre, pomaga, deli...

Nussdorferjeva je celoten avtorski honorar za knjigo namenila društvu Beli obroč, s to gesto pa je, kot je povedala Andreja Peček, urednica knjige, vzpodbudila tudi Mladinsko knjigo, da bo od vsakega izvoda knjige en evro namenila žrtvam spolnih zlorab. Nussdorferjeva se je zahvalila za to odločitev založbe ter povedala, da bo društvo denar namenilo dvema mladima dekletoma, ki sta bili žrtvi hude spolne zlorabe.

Obiščite tudi spletno stran Belega obroča, kjer lahko podprete njihova prizadevanja in priskočite na pomoč.

Pripravil: Toni Tovornik, urednik portala IUS-INFO
Foto: Zaklop


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.