c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu avgustu

01.09.2009

Sprememba Direktive št. 91/439/EGS o vozniških dovoljenjih določa nova pravila glede minimalnih standardov, katere morajo vozniki izpolniti za pridobitev vozniškega dovoljenja. Spremembe se nanašajo na Prilogo III, ki ureja zdravniški pregled in sicer pregled za vid, sladkorno bolezen in epilepsijo, ki so opredeljeni kot zdravstvena stanja, ki vplivajo na sposobnost za vožnjo in jih je treba upoštevati.

Nadomestilo za primer brezposelnosti nekdanjemu začasnemu ali pogodbenemu uslužbencu, ki je po prenehanju delavnega razmerja v instituciji Evropskih skupnosti brezposeln, ureja nova Uredba št. 780/2009. Za uveljavljanje pravice do nadomestila mora uslužbenec v roku 8 dni predložiti izjavo, da je brezposeln in se vpisati v evidenco iskalcev zaposlitve ter podati zahtevo za pridobitev nadomestila pri pristojni službi ali instituciji v kraju, kjer stalno prebiva.

Sredi avgusta sta bili objavljeni Uredba št. 714/2009 o pogojih za dostop do omrežja za čezmejne izmenjave električne energije in Direktiva št. 2009/72/ES o skupnih pravilih notranjega trga z električno energijo, na podlagi katerih naj bi se vsem potrošnikom zagotovila resnična izbira,podjetjem pa več novih poslovnih priložnosti in več čezmejnega trgovanja ter s tem večjo učinkovitost in konkurenčne cene. Poleg določitev poštenih pravil za čezmejno izmenjavo električne energije in vzpostavitev evropske mreže upravljavcev prenosnih omrežij za električno energijo je temeljno načelo novih predpisov popolna lastniška ločitev proizvodnje energije od njenega prenosa.

Uredbi št. 606/2009 in 607/2009 natančneje izpeljujeta pravila Uredbe št. 479/2008 o skupni ureditvi trga za vino. Uredba št. 606/2009 glede kategorij proizvodov vinske trte, enoloških postopkov in z njimi povezanih omejitev med drugim določa, da proizvodi vinske trte ne smejo presegati skupnega deleža alkohola 20%, natančneje so opredeljeni enološki postopki v zvezi s slajenjem vin, analizne metode itd. Uredba št. 607/2009 natančneje določa splošna pravila za zaščito označb porekla in geografskih označb nekaterih proizvodov iz vinskega sektorja.

Na podlagi Uredbe št. 1255/1999 v zvezi z izvoznimi dovoljenji in izvoznimi nadomestili za mleko in mlečne izdelke se lahko izvozna dovoljenja za izvoz sira v Združene države Amerike v okviru kvot iz sporazumov, sklenjenih na večstranskih trgovinskih pogajanjih, dodelijo v skladu s posebnim postopkom, po katerem se lahko imenujejo prednostni uvozniki v ZDA. Nova uredba št. 850/2008 skladno s tem določa dodatna pravila za postopek izvoza sira, vlagatelj pa mora pri tem uporabiti vzorčne obrazce, ki so priloga uredbe.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.