c S

Do 11. septembra morate prijaviti svoj račun v tujini

02.09.2009 Davčna uprava RS (DURS) je na svojih spletnih straneh objavila javni poziv, s katerim poziva vse fizične osebe, da do 11. septembra posredujejo podatke o odprtih računih v tujini.

Davčna uprava Republike Slovenije (DURS), je skupaj z Ministrstvom za finance, na podlagi prvega odstavka 9. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčni službi (ZDS-1C), ki je začel veljati 13. junija 2009, objavila javni poziv fizičnim osebam, da pristojnemu davčnemu uradu posredujejo podatke o računih odprtih pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije.

DURS pojasnjuje, da podatke potrebuje za izvajanje nadzora nad izvrševanjem določil o obdavčitvi po svetovnem dohodku in izvajanju nalog, ki jih sicer opravlja davčna služba.

Namen navedene spremembe je v seznanitvi davčnega organa z dejstvom, da ima fizična oseba odprt račun v tujini ter v poenotenju obveznosti vodenja podatkov o fizičnih osebah s podatki o pravnih in drugih osebah, ki opravljajo dejavnost, za katere se v registru vodi tudi podatek o računih, odprtih v tujini (41. člen ZDS-1). Navedeni poziv velja le za fizične osebe rezidente in ne za vse osebe, ki so vpisane v davčni register in imajo davčno številko.

Pri opredeljevanju rezidentskega statusa se po 6. členu Zakona o dohodnini (ZDoh-2) šteje za rezidenta Slovenije oseba, ki izpolnjuje vsaj enega od naslednji kriterijev:

1. ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;

2. biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;

3. je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve:

a. v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;

b. kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;

c. kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropskem monetarnem institutu ali Evropski investicijski banki, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo.

4. ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali

5. je v kateremkoli času v davčnem letu prisotna v Sloveniji več kot 183 dni.

Če noben od kriterijev ni izpolnjen, se oseba šteje za nerezidenta Slovenije.

Če oseba meni, da je njen status rezidentstva drugačen od evidentiranega v davčnem registru, lahko svoj status ob upoštevanju spremenjenega dejanskega stanja tudi spremeni, če pri pristojnem davčnem uradu vloži vlogo za ugotovitev rezidentskega statusa, h kateri priloži izpolnjen vprašalnik "Ugotovitev rezidentskega statusa (odhod iz RS)" ali vprašalnik "Ugotovitev rezidentskega statusa (prihod v RS)".

Fizične osebe, ki imajo odprte račune pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije, morajo pristojnemu davčnemu uradu najpozneje do 11. septembra 2009 sporočiti podatke o teh računih, in sicer:

• številke računov,

• naziv banke ali hranilnice in

• ime države.

Poziv velja le za račune rezidentov odprte pri bankah in hranilnicah, ne pa tudi za trgovalne račune odprte pri tujih borznoposredniških družbah.

Zahtevane podatke posredujejo fizične osebe na posebnem obrazcu »Prijava podatkov v davčni register o računih, odprtih pri bankah ali hranilnicah zunaj Republike Slovenije«, ki je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, lahko pa se ga natisne tudi s spletne strani Davčne uprave Republike Slovenije.

Obrazec lahko osebe izpolnijo in oddajo osebno na pristojnem davčnem uradu ali pa ga natisnejo in izpolnijo doma ter ga posredujejo pristojnemu davčnemu uradu po pošti. Oddaja obrazca preko sistema eDavki tokrat ni mogoča.

Fizična oseba, ki v roku iz prejšnjega odstavka ne obvesti pristojnega davčnega urada o računu, odprtem zunaj Republike Slovenije, se kaznuje za prekršek z globo od 210 do 1.200 evrov.

Samoprijava v tem primeru ni možna. Če zavezanec zamudi rok predviden za posredovanje podatkov, davčna uprava lahko izvede prekrškovni postopek, v katerem pa se glede na okoliščine, lahko izreče globa, opomin ali pa kršitelja samo opozori.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.