c S

Nova uredba v skrbi za zdravje osnovnošolcev

19.08.2009 15. avgusta 2009 je začela veljati Uredba o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo, katera uvaja shemo šolskega sadja, ki je nov ukrep EU v okviru pomoči sektorju sadja in zelenjave. Šole, ki se bodo vključile v shemo, bodo lahko pridobile finančno pomoč EU in Slovenije za nabavo svežega sadja in zelenjave v šolah, ki ga bodo nato brezplačno razdeljevali otrokom.

Shema vključuje:

pomoč šolam za dobavo svežega sadja in zelenjave za takojšnjo uporabo,

spremljajoče izobraževalne in promocijske aktivnosti glede vloge sadja in zelenjave pri zdravem načinu prehranjevanja,

obveščanje javnosti (plakat),

spremljanje in vrednotenje učinkov sheme.

Pomoč se bo začela izplačevati v prihodnjem letu za obdobje sheme, ki traja od 1. avgusta 2009 do 31. julija 2010. Sredstva za izplačilo pomoči se letno zagotavljajo iz sredstev Evropske skupnosti in sredstev Republike Slovenije. Natančna višina EU sredstev bo določena s strani Evropske komisije na podlagi pripravljene slovenske letne strategije sheme šolskega sadja.

Šole morajo vsako leto pred vključitvijo v shemo, ki traja v obdobju od 1. avgusta do 31. julija naslednje leto, na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja do 1. decembra v letu pred letom, v katerem se obdobje sheme začne, vložiti vlogo. Vlogo je potrebno poslati oziroma oddati na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del uredbe.

Če skupna vrednost zaprošene pomoči presega skupno vrednost pomoči za določeno obdobje sheme, agencija določi skupno vrednost pomoči za šole po časovnem vrstnem redu prispelih popolnih vlog do razdelitve celotnih sredstev. Če sta dve ali več vlog vloženi istočasno, agencija izvede žrebanje.

Razdeljevanje svežega sadja in zelenjave v okviru sheme se izvaja poleg redne šolske prehrane. Šola mora zagotoviti najmanj dvajset obrokov svežega sadja oziroma zelenjave na učenca na obdobje sheme. Največja vrednost pomoči na učenca v obdobju sheme znaša 6 evrov.

Vrste svežega sadja in zelenjave, za katere šola dobi pomoč, so navedene v Prilogi 2, ki je sestavni del uredbe. Zaradi čim manjših stroškov transporta, varstva okolja in povezanosti spremljevalnih ukrepov s kmetijstvom na lokalni ravni imata prednost sveže sezonsko sadje in zelenjava za takojšnje uživanje. Glede na razpoložljivost so zaželeni proizvodi višje kakovosti iz okolju prijazne pridelave (integrirana in ekološka).

Strategijo sprejme minister za kmetijstvo v soglasju z ministrom za šolstvo in ministrom za zdravje. V strategiji se določijo predvsem: upravičeni proizvodi, ciljna starostna skupina otrok, proračun, trajanje, sodelovanje ustreznih zainteresiranih skupin in spremljajoče izobraževalne in promocijske aktivnosti. V strategiji za 2009/2010 je Slovenija v seznam proizvodov za shemo vključila le tiste vrste sadja in zelenjave, ki jo pridelujemo v Sloveniji, in pripisala, da naj bodo proizvodi sveži in za takojšnjo uporabo ter iz okolju prijazne pridelave.

Šole bodo prejele pomoč na osnovi zahtevkov, kamor bodo morale priložiti kopije dobavnic in računov ter potrdilo o plačilu, ter pozitivno opravljenih upravnih pregledih in pregledih na mestu samem. V 10. členu uredbe so določeni roki v katerih se vlagajo zahtevki. Obrazec za zahtevek je v Prilogi 3, ki je sestavni del uredbe. Vsebina zahtevka pa je določena v 11. členu uredbe.

Šole morajo v obdobju izvajanja sheme izvesti najmanj eno spremljajočo izobraževalno ali promocijsko aktivnost ter o njej poročati agenciji v enem od zahtevkov.

Šole po odobritvi vlog in pred začetkom izvajanja sheme izdelajo plakat, s katerim obveščajo javnost, da je bila za shemo dodeljena finančna pomoč Evropske skupnosti. O izdelavi plakata morajo poročati agenciji v prvem zahtevku.

Zaradi širše razsežnosti namena in ciljev tega ukrepa so za izvedbo in financiranje sheme pristojna tri ministrstva: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot krovno ministrstvo, Ministrstvo za šolstvo in šport ter Ministrstvo za zdravje.

Spremljanje in vrednotenje učinkov sheme sta sestavni del sheme. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravi letno poročilo o rezultatih spremljanja in poročilo o opravljenih pregledih na kraju samem ter ga pošlje Evropski komisiji.

Z uveljavitvijo nove uredbe je prenehala veljati Uredba o ureditvi trga s svežim sadjem in zelenjavo (Uradni list RS, št. 10-290/2005), ker določbe v tej uredbi, ki so se nanašale predvsem na organizacije proizvajalcev sadja in zelenjave, zaradi reforme v sektorju sadja in zelenjave niso več v uporabi.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.