c S

Dopolnjena pravila posredovanja podatkov o uveljavljanju olajšav

07.08.2009 5. avgusta so začele veljati spremembe Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, ki določa vrsto, obliko in način predložitve podatkov iz obračuna davčnih odtegljajev za dohodke, od katerih se v skladu z Zakonom o dohodnini (ZDoh-2) obračunava davčni odtegljaj ter navodila za izpolnitev in predložitev obračunov davčnih odtegljajev davčnemu organu.

Tako pravilnik določa obračun in način predložitve:
        1. obračuna davčnih odtegljajev od dohodkov iz delovnega razmerja (REK – 1),
        2. obračun davčnih odtegljajev od plačil vajencem, dijakom in študentom za obvezno praktično delo (REK-1a),
        3. obračun davčnih odtegljajev od pokojnin, nadomestil in drugih dohodkov iz naslova obveznega socialnega zavarovanja (REK-1b)
        4. obračun davčnih odtegljajev za dohodke po ZDoh-2, ki niso dohodki iz delovnega razmerja (REK-2), kot so:
                a. dohodki iz drugega pogodbenega razmerja,
                b. dohodki iz dejavnosti,
                c. dohodki iz oddajanja premoženja v najem,
                d. dohodki iz prenosa premoženjske pravice,
                e. drugi dohodki po 105. členu ZDoh-2,
                f. obresti in dividende.

V skladu z novim 2.b členom pravilnika plačniki davka dostavijo podatke o medletnem uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane v obliki in na način, določen v novi Prilogi 2, ki je postala sestavni del tega pravilnika.

Priloga določa dostavo podatkov o medletnem uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane (WDOHOD), ki jo bo mogoče dobiti na internetu (naslov:http://www.durs.gov.si) ali na davčnemu uradu oziroma izpostavi davčnega urada. Dostava podatkov je mogoča izključno po elektronski poti preko storitev osebnega portala sistema eDavki (http://edavki.durs.si) z uporabo certificiranih digitalnih potrdil.

Podatki o medletnem uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane se oddajo z datoteko v predpisani in stisnjeni (komprimirani) ZIP obliki brez direktorijske strukture, ki se jih zajame v eno datoteko z imenom VIRVDC.DAT, saj delitev podatkov na več datotek ni dovoljena. Če je bila zavezancu pri izračunu akontacije dohodnine upoštevana olajšava za več vzdrževanih družinskih članov, je treba za vsakega vzdrževanega družinskega člana pripraviti ločen zapis.

Osnovni identifikator podatkov je davčna številka zavezanca za dajanje podatkov in davčna številka vzdrževanega družinskega člana skupaj s priimkom in imenom zavezanca oziroma vzdrževanega družinskega člana.



Navedene podatke morajo poslati vsi zavezanci za dajanje podatkov, ki so v obdobju od 1. 1. do 31. 12. LLLL na podlagi obvestila zavezanca pri izračunu akontacije dohodnine upoštevali olajšave za vzdrževane družinske člane.

Priloga 2 omenjenega pravilnika je natančnejše navodilo za izpolnitev datoteke VIRDC.DAT, ki so jo davčni zavezanci že sedaj posredovali DURS skupaj z drugimi podatki o dohodkih fizičnih oseb v skladu s Pravilnikom o dostavi podatkov za odmero dohodnine za leto 2008.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več podobnih vsebin najdete tudi na portalu FinD-INFO Finance in Davki.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.