c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu juliju

01.08.2009

Evropski parlament in Svet sta sprejela Sklep št. 633/2009/ES o odobritvi jamstva Skupnosti Evropski investicijski banki za izgube pri posojilih in jamstvih za posojila za projekte zunaj Skupnosti. Jamstvo velja za projekte v jugovzhodnih sosedah, sredozemskih državah, Latinski Ameriki in Aziji ter Južnoafriški republiki, moralo pa bi biti dovolj visoko, da krije izgube pri posojilih in jamstvih za posojila za investicijske projekte, upravičene do pomoči EIB.

Uredbi št. 606/2009 in 607/2009 natančneje izpeljujeta pravila Uredbe št. 479/2008 o skupni ureditvi trga za vino. Uredba št. 606/2009 glede kategorij proizvodov vinske trte, enoloških postopkov in z njimi povezanih omejitev med drugim določa, da proizvodi vinske trte ne smejo presegati skupnega deleža alkohola 20%, natančneje so opredeljeni enološki postopki v zvezi s slajenjem vin, analizne metode itd. Uredba št. 607/2009 natančneje določa splošna pravila za zaščito označb porekla in geografskih označb nekaterih proizvodov iz vinskega sektorja.

Priporočilo Komisije št. 2009/524/ES za izboljšanje delovanja enotnega trga se nanaša predvsem na spodbujanje učinkovitega usklajevanja v organih, pristojnih za vprašanja enotnega trga na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, dodeljevanje zadostnih sredstev in sprejemanje ukrepov, potrebnih za izboljšanje prenosa direktiv, ki vplivajo na enotni trg, države članice pa morajo prav tako zagotoviti, da imajo nacionalni organi in uradniki ustrezno znanje o pravu Skupnosti na splošno in zlasti o pravilih enotnega trga.

Svet Evropske unije je sprejel priporočilo o posodobitvah širših smernic ekonomskih politik držav članic in Skupnosti v letu 2009 ter o izvajanju politik zaposlovanja držav članic, ki je nujno zaradi trenutne gospodarske recesije. Predvidena je usklajena proračunska spodbuda, pospešitev strukturnih reform ter spodbujanje trga dela.

Cilj Direktive št. 2009/52/ES je boj proti nezakonitemu priseljevanju in sicer prepoveduje zaposlovanje nezakonito prebivajočih državljanov tretjih držav. V ta namen določa minimalne skupne standarde za sankcije in ukrepe, ki se uporabljajo v državah članicah zoper delodajalce, ki kršijo to prepoved.

Državljani Evropske unije, imetniki veljavnega običajnega, diplomatskega ali službenega/uradnega potnega lista ene od držav članic, lahko brez vizuma vstopijo na ozemlje Antigve, Barbude, Barbadosa, Mauritiusa, Bahamov, Sejšelov ter Federacije Saint Kitts in Nevis.

Igrače, opredeljene kot predmeti za igro, morajo biti zaradi hitrega tehnološkega napredka na trgu igrač posebej urejene, predvsem v zvezi z njihovo varnostjo. Varnost igrač na evropskem trgu ureja nova direktiva št. 2009/48/ES, ki bo sicer začela veljati 20. julija, države članice pa morajo zakone in ostale predpise z njo uskladiti do konca leta 2011. Direktiva med drugim določa odgovornost proizvajalca za skladnost igrač s pravom Skupnosti ter odgovornost uvoznika, da zagotovi, da so igrače skladne z veljavnimi zahtevami.

24. julija je začela veljati spremenjena Direktiva 2006/112/ES o skupnem sistemu davka na dodano vrednost glede davčne utaje, povezane z uvozom. Ker trgovci izkoriščajo razlike med državami članicami v ureditvi pogojev, pod katerimi se prizna oprostitev plačila davka na dodano vrednost, do katerega so upravičeni v primeru, če uvozu sledi dobava ail prenos blaga davčnemu zavezancu v drugi državi članici, se s spremembo določajo minimalni pogoji za te oprostitve. Spremenjeni 143. člen direktive po novem določa, katere transakcije lahko oprostijo države članice ter pod kakšnimi pogoji, države članice pa morajo nacionalno ureditev uskladiti z evropsko najkasneje do januarja 2011.

Objavljeni sta bili prenovljena Uredba št. 612/2009, ki ureja skupna podrobna pravila za uporabo sistema izvoznih nadomestil ter kodificirana različica Uredbe št. 597/2009 o zaščiti proti subvencioniranemu uvozu iz držav, ki niso članice Evropske skupnosti.

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.