c S

Lastništvo je temeljni pogoj obdavčitve plovila

18.07.2009 Kdo in v kakšnem času mora prijaviti svoje plovilo za namen obdavčitve ter kaj vse davčni organ upošteva pri odmeri davka?

V skladu z 2. členom Zakona o davku na vodna plovila (ZDVP) so obdavčena vsa vodna plovila, ki so daljša od pet metrov, če so:

vpisana v evidencah, ki urejajo plovbo po morju in celinskih vodah, razen plovil v gradnji,

lastniki plovil rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil v katere do sedaj plovila niso bila vpisana,

lastniki rezidenti Republike Slovenije in izpolnjujejo tehnične pogoje za vpis v evidence plovil, vendar do sedaj niso bila vpisana, ker so registrirana v tujini.

ZDVP določa enoten tridesetdnevni rok za prijavo davčnemu uradu, kjer je stalno prebivališče ali sedež davčnega zavezanca ali več davčnih zavezancev (v primeru, da gre za solastništvo ali skupno lastništvo), če gre za:

nabavo vozila,

vsako spremembo v povezavi s plovilom, zaradi katere se spremeni davčna obveznost,

spremembe vseh drugih podatkov, če jih ni prej sporočil organu oziroma organizaciji, ki vodi evidenco plovil.

Davčni zavezanci prijavijo svoje plovilo v skladu s Pravilnikom o obrazcu za prijavo podatkov o vodnem plovilu oziroma prijavo sprememb podatkov o vodnem plovilu pri davčnem uradu z izpolnitvijo obrazca Prijava podatkov o vodnem plovilu, kjer pod zaporednimi številkami navedejo:

1. podatki o zavezancu, ki zajemajo ime/na zavezanca, lastniški delež ter podatke o morebitnem zastopniku, če je v davčnih evidencah evidentiran zastopnik ali uporabniku plovila, če gre za najem ali zakup plovila.

2. podatki o plovilu, ki zajema podatke iz vpisnega lista, dolžino plovila na dve decimalni mesti, uporabnost in leto izgradnje ter nabave plovila.

3. podatki o pogonu plovila, kjer se zapiše vsako vrsto in moč pogona, ki ga plovilo ima ter leto vgraditve takega pogona

4. pripombe zavezanca, kjer lahko zavezanec navede tudi druge podatke pomembne za obdavčitev plovila.

Zavezanec za plačilo davka na vodno plovilo je rezident Republike Slovenije, ki je lastnik vodnega plovila, ne glede na to, kje je plovilo registrirano. V primeru solastništva je davčni zavezanec vsak solastnik plovila, pri čemer solastniki sorazmerno odgovarjajo za plačilo davka z višino svojega solastniškega deleža, skupni lastniki pa so za plačilo davka odgovorni solidarno. Za primere davčnega zastopanja lahko solastniki ali skupni lastniki posameznega plovila določijo osebo, ki se v davčni evidenci evidentira kot zastopnik solastnikov oziroma skupnih lastnikov plovila in je s tem pooblaščena za opravljanje vseh aktivnosti v zvezi z odmero in plačilom davka ter sporočanje vseh podatkov, ki jih davčni urad vodi v skladu s tem zakonom.

Davčna obveznost se ugotavlja na letnem nivoju in je seštevek splošnega dela obveznosti ter dela obveznosti, ki se nanaša na dolžino plovila in dela obveznosti, ki se nanaša na moč pogona plovila po odmerni tabeli in formuli v skladu z 5. členom ZDVP.

višina letne obveznosti = splošni del obveznosti + (obveznost za vsak meter x dolžina plovila) + (obveznost za vsak kilovat x moč pogona v kilovatih).

Pri odmeri davka se upošteva tudi sorazmerni del leta posedovanja vodnega plovila in se sukcesivno znižuje zaradi,

starosti plovila, ko se davčna obveznost zniža za vsako leto starosti plovila za 5%, ob predpostavki, da preostanek tega dela davčne obveznosti ni nižji od 35% dela davčne obveznosti, ki se odmerja glede na dolžino plovila,

moči pogona plovila, ko se davčna obveznost zniža za vsako leto starosti pogona za 5%, ob predpostavki, da preostanek tega dela davčne obveznosti ni nižji od 35% tega dela davčne obveznosti za novo plovilo.

Plačila davka na vodna plovila so oproščeni lastniki plovil, ki se uporabljajo za izvajanje registrirane dejavnosti. To pomeni, da mora biti dejavnost izvajanja prevoza z vodnim plovilom sestavni del registrirane dejavnosti podjetja. Prav tako pa so plačila davka oproščena plovila, ki se uporabljajo za potrebe vojske, policije, carine, reševanja življenj, mednarodnih organizacij ter konzularnih predstavništev kot tudi plovila za jadranje, veslanje ali kot spremljevalna plovila društev za vodne športe.

Pri tem je potrebno opozoriti na posebno pravilo za plovila, ki se uporabljajo tako za zasebne namene kot za opravljanje dejavnosti, saj v temu primeru ne velja oprostitev plačila davka, prav tako pa ZDVP posebej opredeljuje, da se za zasebno rabo šteje uporaba plovil:

ki so naložba v kapital,

ki ga uporablja lastnik ali uporabnik plovila (če gre za leasing),

ki ga uporabljajo zaposleni ali njihovi družinski člani, kjer se za družinskega člana šteje zakonec ali oseba, s katero ta oseba živi v dalj časa trajajoči življenjski skupnosti, ki ima po zakonu, ki ureja zakonsko zvezo in družinska razmerja status zakonske zveze ter njuni otroci,

ki ga uporabljajo povezane osebe, kjer se za povezane osebe šteje osebe, ki imajo v lastniku plovila 25% delež v kapitalu ali nadzoru upravljanja kapitala ali pa ima lastnik omenjeni delež v kapitalu ali nadzoru deležnika.

Glede davčne (ne)zavezanosti za uporabo vodnega plovila in glede na to, da je večina vodnih plovil kupljena na leasing, naj opozorimo na pojasnilo DURS št. 4236-61/2006, ki določa, da je vodno plovilo, ki je bilo kupljeno na leasing pri tuji leasing hiši nedvomno v lasti tuje leasing hiše, kar pomeni, da lastnik plovila – nerezident ni davčni zavezanec po zakonu o davku na vodna plovila in tudi slovenski rezident kot uporabnik ne nastopa v vlogi davčnega zavezanca za davek na vodna plovila. Izjema pri tem je v primeru, da je plovilo registrirano v slovenskih vodah in je davčni zavezanec za davek od plovila, ki je predmet pogodbe o lizingu ali pogodbe o zakupu lahko tudi uporabnik plovila, če lastnik in uporabnik plovila o tem skupno obvestita davčni urad najpozneje do odmere davka. Iz navedenega izhaja, da je zavezanec za davek nerezident le v primeru, če ima plovilo vpisano v slovenski ladijski register.

Davčni organ odmeri davek po podatkih na dan 1.1. za preteklo leto z odmerno odločbo izdano davčnemu zavezancu do 28.2. Davčni zavezanec mora nato v tridesetih dneh plačati davek.

Izjemoma lahko davčni zavezanec zaprosi za odpis odmerjenega, vendar še ne plačanega davka ali že plačanega davka, če gre za:

odtujitev, ko je sprememba lastništva že vpisana v davčno evidenco in je davčni urad že odmeril davek novemu lastniku plovila oziroma lahko nedvomno ugotovi, da je plovilo zaradi prodaje osebi, ki ni davčni zavezanec, izvoženo ali odpeljano v drugo državo članico Evropske unije,

krajo ali uničenja plovila, o čemer je sestavljen uradni zapisnik, ki ga davčni zavezanec predloži na vpogled davčnemu uradu v izvirniku in je plovilo že izpisano iz evidence plovil,

dotrajanost plovila, zaradi česar je plovilo izpisano iz evidence plovil in davčni zavezanec dokaže, da se plovilo ne uporablja več.

16. člen ZDVP določa tudi kazenske sankcije, v kolikor davčni zavezanec ne izpolnjuje svojih davčnih obveznosti. Z globo od 1.600 evrov do 25.000 evrov se za prekršek kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ne sporoči ali ne sporoči v predpisanem roku potrebnih podatkov o nabavi plovila ali spremembi podatkov pomembnih za obdavčitev plovila na predpisan način, oziroma z globo od 420 evrov do 4.100 evrov se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe in odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, če stori omenjeni prekršek. Prav tako se za omenjeni prekršek kaznuje tudi fizična oseba in sicer z globo od 210 evrov do 1.200 evrov.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.