c S

S hišnimi živalmi je potrebno ravnati vestno in jim ne povzročati trpljenja

08.07.2009 Nov Pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki bo začel veljati 18. julija, določa minimalne pogoje za zaščito hišnih živali - živali, ki jih človek goji za družbo, rekreacijo, varstvo ali pomoč.

Pravilnik določa, da mora skrbnik hišnih živali storiti vse potrebno, da zagotovi dobro počutje živali, ki so v njegovi oskrbi, in preprečevati vzroke, ki lahko povzročijo bolečine, poškodbe, bolezni ali motnje v obnašanju živali. Živalim mora zagotoviti:

1. kakovostno in količinsko ustrezno hrano in vodo;

2. ustrezno gibanje živali glede na vrsto;

3. ukrepe, ki preprečijo pobeg živali;

4. ustrezne bivalne pogoje in oskrbo v skladu s tem pravilnikom in predpisom, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst živali.

Za bolne, poškodovane in onemogle živali mora skrbnik zahtevati veterinarsko pomoč.

Lastnik psa mora vsako spremembo lastništva psa ali spremembo svojega prebivališča v sedmih dneh javiti pristojni veterinarski organizaciji, pogin psa pa javiti v roku 30 dni od pogina.

Pristojna veterinarska organizacija spremeni lastništvo psa v Centralnem registru psov na podlagi:

1. računa,

2. kupoprodajne pogodbe,

3. ustreznega dokumenta o oddaji psa v ali iz zavetišča ali

4. izjave lastnika o spremembi lastništva psa, ki je kot Priloga 1 sestavni del pravilnika.

V 7. členu pravilnik določa ravnanje ob izgubi ali najdbi hišne živali.

Hišne živali je dovoljeno prodajati izven poslovnih prostorov le po predhodnem soglasju Veterinarske uprave Republike Slovenije (VURS). Ni jih dovoljeno dajati kot nagrade na prireditvah.

Pri prevozu mora biti hišna žival ustrezno zaščitena. Ni jih dovoljeno puščati samih v oziroma na vozilih, razen če se zagotovi letnemu času primerno zračenje. Če zunanja temperatura v sončnem vremenu presega 20 stopinj C, je potrebno poiskati za parkirano vozilo primerno senco, da temperatura v vozilu ne povzroči vročinskega udara pri živali v vozilu. Najpogostejši vidni znaki vročinskega udara so navedeni v Prilogi 2, ki je sestavni del pravilnika.

Za psice in mačke pravilnik določa čas, ki mora miniti med dvema zaporednima kotitvama, sicer gre za preobremenjevanje živali. Za preobremenjevanje se šteje tudi, če psica ali mačka koti pred 14. mesecem starosti.

Hišnih živali se ne sme trenirati na način, ki bi škodoval njihovemu zdravju oziroma dobremu počutju. Prepovedano jim je dajati kakršne koli snovi z namenom povečati ali zmanjšati naravne sposobnosti živali, če bi to škodovalo dobremu počutju živali ali bi povzročalo nepotrebno trpljenje živali.

V 13. in 14. členu so določeni pogoji, ki morajo biti izpolnjeni, kadar so hišne živali na prireditvah, predstavah in snemanjih.

V tretjem poglavju pravilnik obravnava hotele za živali in trgovine s hišnimi živalmi. Oskrbniki v hotelih in trgovinah morajo opraviti preizkus znanja (16. člen).

Bivalni prostori za živali v hotelih in trgovinah morajo biti urejeni v skladu s tem pravilnikom ter izdelani iz materialov in na način, da se jih da enostavno čistiti in razkuževati.

Izvajalec dejavnosti trgovine z živalmi mora voditi ustrezno evidenco (18. člen). Imeti mora sklenjeno pogodbo z veterinarsko organizacijo, ki opravlja preglede in zagotavlja zdravljenje živali v primeru poškodb ali bolezni. Proda lahko samo klinično zdrave živali (19. člen).

Prodajalec mora kupca ob nakupu živali med drugim seznaniti tudi z določbami tega pravilnika, ki se nanašajo na določeno vrsto živali, oziroma z določbami predpisov, ki urejajo varstvo živali prosto živečih vrst (20. člen).

V petem poglavju so podrobneje določeni pogoji za posedovanje psov. Psu je potrebno zagotoviti ustrezno prehrano, ga redno negovati in mu odstranjevati zajedavce. Mladičev ni dovoljeno odvzeti od psice pred dopolnjenim osmim tednom starosti. Določeni so tudi pogoji za ustrezen bivalni prostor, privez, pesjak in pasjo uto. Potrebno je ustrezno poskrbeti tudi za pse brez naslova (28. člen).

V šestem poglavju so določeni pogoji za posedovanje mačk. Pravilnik določa, da je potrebno poskrbeti za ustrezno prehrano in nego mačk ter jim zagotoviti ustrezen bivalni prostor. Mačjih mladičev ni dovoljeno odvzeti od matere pred dopolnjenim dvanajstim tednom starosti.

Za določitev ustreznih pogojev bivanja in oskrbe ostalih hišnih živali se smiselno uporabljajo določbe predpisa, ki ureja bivalne razmere in oskrbo živali prosto živečih vrst v ujetništvu.

V prilogi 3 so navedene mere za velikost pesjaka, v prilogi 4 so mere velikosti pasje ute, v prilogi 5 pa so določene mere velikosti kletke za mačke.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.