c S

Odškodnine za bolezni, nastalimi kot posledica dela z azbestom

09.07.2009 18. julija bo začela veljati novela Zakona o odpravljanju posledic dela z azbestom (ZOPDA), ki razširja ugodnosti sedanjega zakona tudi na obolele, ki so prebivali ali opravljali dejavnosti v okolici poslovnih prostorov in družb, kjer se je uporabljal azbest.

Zakon določa poklicne bolezni zaradi izpostavljenosti azbestnemu prahu ali prahu materialov, ki vsebujejo azbest ter odmero in izplačilo odškodnine v pavšalnem znesku ter pravico do invalidske pokojnine pod ugodnejšimi pogoji osebam, pri katerih je bila ugotovljena poklicna bolezen zaradi izpostavljenosti azbestu. Do teh pravic so upravičeni (2. člen):

- osebe, ki so ali so bile zaposlene pri delodajalcih, ki so predelovali, skladiščili, vgrajevali, uporabljali ali odstranjevali azbest oziroma azbestne izdelke, na delovnih mestih, kjer so ali so bile izpostavljene azbestu;

- osebe, zaposlene pri drugih delodajalcih, ki so na podlagi pravnega posla opravljale delo pri delodajalcih iz prejšnjega odstavka ter so bile izpostavljene azbestu pri delu;

- osebe, ki so pri svojem poklicnem delu uporabljale delovno ali osebno varovalno opremo, ki je vsebovala azbest, ali so pri svojem poklicnem delu prihajale v stik z azbestnimi vlakni na drugačen način ter

- osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so zbolele za mezoteliomom zaradi izpostavljenosti azbestu na ozemlju Republike Slovenije, če so imele v času izpostavljenosti stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.

Spremenjeno je poglavje o izplačilu odškodnine v pavšalnem znesku, ki po novem določa pogoje za izplačilo odškodnine:

– vlogo za odškodnino mora upravičena oseba vložiti pri medresorski komisiji,

– oseba, ki zahteva odškodnino, mora pridobiti mnenje o verifikaciji bolezni zaradi izpostavljenosti azbestu,

– medresorska komisija mora v postopku ugotoviti, da so izpolnjeni pogoji za izplačilo odškodnine upravičencu,

– da je bil med strankami dosežen sporazum o izplačilu odškodnine.

Nadaljevanje postopka pred medresorsko komisijo lahko zahtevajo tudi dediči umrle osebe ter tako vstopijo v postopek sporazumevanja o odškodnini.

Zakon v 5. členu določa tudi rok, v katerem mora komisija odločiti o izpolnjevanju pogojev za izplačilo odškodnine in sicer najkasneje v 3 mesecih od prejema popolne vloge in mnenja o verifikaciji bolezni zaradi izpostavljenosti azbestu.

V nadaljevanju je opredeljen tudi postopek sporazumevanja o odškodnini in sicer po končanem postopku pred medresorsko komisijo le-ta predlaga delodajalcu in upravičencu sklenitev sporazuma o odškodnini. Republika Slovenija krije odškodnino v višini 60% določenega zneska, delodajalec pa v višini 40%. Višina odškodnine za posamezne vrste poklicnih bolezni in za mezoteliom z novelo ni bila spremenjena in znaša od največ 11.875 evrov za plaki parietalne plevre ali difuzne zadebelitve plevre do največ 41.660 evrov za pljučni rak, maligni mezoteliom in druge rake.

Dopolnjen je tudi postopek za uveljavljanje pravice do invalidske pokojnine pod ugodnejšimi pogoji in sicer medresorska komisija na podlagi vloge, odločbe invalidske komisije o priznanju invalidnosti II. ali III. kategorije in na podlagi podatkov o starosti upravičenca ter o dopolnjeni pokojninski dobi z odločbo, izdano v splošnem upravnem postopku ugotovi, ali so izpolnjeni pogoji za priznanje pokojnine pod ugodnejšimi pogoji. Če so, posreduje pisni zahtevek in odločbo Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za priznanje in odmero pokojnine.

Z novelo je tudi nekoliko spremenjena opredelitev azbestnih izdelkov (3. člen), število članov medresorske komisije (8. člen) ter določbe glede interdisciplinarne komisije, ki izvaja verifikacijo bolezni zaradi izpostavljenosti azbestu in oceno zmanjšanja življenjskih funkcij (9. člen).

Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.