c S

Pregled evropske zakonodaje v mesecu juniju

28.06.2009

Že konec leta 2006 je bil ustanovljen Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji, ki je zagotavljal podporo in solidarnost delavcem, ki postanejo presežni zaradi velikih strukturnih sprememb svetovnih trgovinskih tokov, povzročenih z globalizacijo. Zaradi finančne in gospodarske krize ter za zagotovitev dodatne podpore se z Uredbo št. 546/2009 začasno povečuje stopnja sofinanciranja pomoči za odpiranje novih delovnih mest in za izobraževanje delavcev z namenom zagotavljanja večje zaposljivosti.

Začela je veljati spremenjena Uredba št. 717/2007 o gostovanju v javnih mobilnih telefonskih omrežjih znotraj Skupnosti. Od 1. julija dalje so nižje cene za gostovanje v tujini in sicer znaša minuta pogovora za vse dohodne klice 0,29 EUR in za odhodne klice 0,43 EUR, cene pa se bodo do julija 2011 postopno še nižale. Nova 4.a in 4.b člen uredbe določata veleprodajne cene za regulirana gostujoča sporočila SMS, ki ne sme presegati 0,04 EUR ter maloprodajne cene za ista sporočila, ki ne sme presegati 0,11 EUR na sporočilo.

Uredba št. 428/2009 o režimu za nadzor izvoza, prenosa, posredovanja in tranzita blaga z dvojno rabo se nanaša na blago, vključno s programsko opremo in tehnologijo, ki se lahko uporablja v civilne in tudi v vojaške namene, ter blago, ki se lahko uporabi tako za neeksplozivno uporabo kot tudi za kakršno koli uporabo pri izdelavi jedrskega orožja ali drugih eksplozivnih jedrskih naprav.



Direktiva št. 2003/87/ES vzpostavlja sistem trgovanja s pravicami do emisij toplogrednih plinov v Skupnosti, da bi tako pospešila zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na stroškovno in ekonomsko učinkovit način. Spremembe direktive predvidevajo strožjo zavezo Skupnosti za zmanjšanje emisij, in sicer bodo morale vse države članice izvesti znatne naložbe za zmanjšanje intenzivnosti emisij CO2 iz svojih gospodarstev do leta 2020. Med drugim so spremenjene tudi določbe o dražbi pravic ter na novo urejena prehodna pravila na ravni Skupnosti za usklajeno brezplačno dodelitev.

Svet Evropske unije je spremenil Uredbo št. 473/2009 o podpori za razvoj podeželja iz Evropskega kmetijskega sklada, na podlagi katere namenjajo preko 1 milijarde evrov za razvijanje širokopasovnega interneta na podeželskih območjih in krepitev dejavnosti, povezanih s prednostnimi nalogami. Med slednje spadajo naloge, povezane s podnebnimi spremembami, obnovljivimi viri energije, gospodarjenjem z vodami, biotsko raznovrstnostjo, ukrepi v zvezi s prestrukturiranjem sektorja mleka ter inovacije v zvezi s temi nalogami.

Kodificirana različica Uredbe št. 469/2009 o dodatnem varstvenem certifikatu za zdravila je bila objavljena zaradi zagotovitve jasnosti uredbe, saj je bila ta večkrat bistveno spremenjena. Uredba ureja t.i. varstvene certifikate za zdravila, ki se uporabljajo v humani in veterinarski medicini in zajema dovoljenje za dajanje ustreznega zdravila v promet. Varnostni certifikat pod enakimi pogoji podeli vsaka država članica na zahtevo imetnika nacionalnega ali evropskega patenta za zdravilo, z njim pa se zagotavlja ustrezno varstvo za zdravila v času od vložitve patentne prijave za novo zdravilo in dovoljenja za dajanje tega zdravila v promet.

Namen Direktive št. 2009/50/ES, s katero so določeni pogoji za vstop in prebivanje državljanov tretjih držav za namene visokokvalificirane zaposlitve, je reševati pomanjkanje delovne sile s spodbujanjem sprejema in mobilnosti. Direktiva se nanaša na državljane tretjih držav, ki bivajo v Skupnosti dlje kot tri mesece. Z ukrepi, ki jih predvideva direktiva, naj bi Evropa postala privlačnejša za delavce iz drugih delov sveta ter tako ohranila svojo konkurenčnost in gospodarsko rast.

Konec junija je bila objavljena prenovljena Direktiva št. 2009/45/ES o varnostnih predpisih in standardih za potniške ladje, ki uvaja enotno raven varnosti za življenje in premoženje na novih in obstoječih potniških ladjah ter visokohitrostnih potniških plovilih na notranjih in mednarodnih potovanjih.

Spremenjeni sta bili direktivi št. 78/660/EGS o letnih računovodskih izkazih (četrta direktiva) in 83/349/EGS o konsolidiranih računovodskih izkazih (sedma direktiva) in sicer v zvezi z določenimi zahtevami za razkritje in obveznostjo priprave konsolidiranih računovodskih izkazov. Za mala in srednje velika podjetja pogosto veljajo enaka pravila kot za večje družbe, obširna pravila o poročanju pa lahko povzročajo finančno obremenitev in ovirajo učinkovito uporabo kapitala za proizvodne namene. S spremembo četrte direktive se tako zmanjšuje upravno breme za mala podjetja, ki so lahko izvzeta iz zahteve za razkritje podatkov (27. člen), dopolnitev sedme direktive pa predvideva izjemo od obveznosti nadrejenega podjetja, da pripravi konsolidirane računovodske izkaze za podrejeno ali podrejena podjetja. Nadrejeno podjetje je tako v primeru, če ima le podrejena podjetja, ki posamično in kot celota štejejo za nepomembna, izvzeto iz obveznosti za pripravo konsolidiranih računovodskih izkazov.

Konec junija je bila objavljena prečiščena različica Carinske konvencije o mednarodnem prevozu blaga na podlagi TIR zvezkov, ki je bila od svojega sprejema leta 1975 do danes že večkrat spremenjena. S konvencijo se sicer zagotavlja lažji mednarodni prevoz blaga s cestnimi vozili, izboljšanje prevoznih pogojev ter poenostavitev in uskladitev upravnih postopkov v mednarodnem prevozu, zlasti na mejah.



Pripravila: mag. Jasmina Cigrovski


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.