c S

Davčni vidik plačil članom nadzornega sveta

26.06.2009 V skladu z 284. členom Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) se članom nadzornega sveta za njihovo delo lahko zagotovi plačilo ali udeležba na dobičku, kar je določeno s statutom ali sklepom skupščine. Praviloma naj bi bilo plačilo v ustreznem razmerju z nalogami članov nadzornega sveta in s finančnim položajem družbe.

Z davčnega vidika je plačilo članom nadzornega sveta obravnavano v skladu z 38. členom Zakona od dohodnini (ZDoh-2) kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, ne glede na to ali je član nadzornega sveta v družbi zaposlen ali ne. Davčna osnova od navedenega dohodka je vsak posamezen dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 % dohodka (41. člen ZDoh-2). Poleg normiranih stroškov je mogoče uveljavljati tudi dejanske stroške prevoza in prenočitve v zvezi z opravljanjem dela in storitev, ki se priznajo na podlagi dokazil pod pogoji in do višin, ki jih določa Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Po 127. členu ZDoh-2 se od dohodka iz drugega pogodbenega razmerja izračuna in plača akontacija od davčne osnove zmanjšane za normirane stroške po stopnji 25 %.

Glede na Pojasnilo DURS, št. 4210-430/2007 in v skladu z 8. členom Sklepa o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja navedeni dohodki predstavljajo osebne prejemke, od katerih se plačuje prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prispevek plačujejo izplačevalci v znesku 6 % od bruto zneska osebnega prejemka.

Z vidika pravne osebe so plačila članom nadzornega sveta posamezne družbe stroški poslovanja te družbe, ne glede ali gre za člana nadzornega sveta povezane družbe ali ne, ki se po 31. členu Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (ZDDPO-2) davčno priznavajo v višini 50 % obračunanih stroškov.

Obravnavanje stroškov zaradi delovanja člana nadzornega sveta v hčerinski družbi je potrebno obravnavati podobno kot stroške, ki nastanejo s podelitvijo prokure, s katero uprava družbe z aktom o ustanovitvi družbe podeli pravico za zastopanje družbe eni ali več osebam. Glede na navedeno se stroški prokurista, izplačani v skladu s pogodbo o zastopanju družbe, štejejo za stroške družbe, ki jo prokurist zastopa in se štejejo med odhodke, ki so potrebni za pridobitev prihodkov te družbe.

V skladu s Pojasnilom DURS, št. 4200-153/2008 gre pri plačilu sejnine članu nadzornega sveta v hčerinski družbi za odhodke zavezanca, ki so povezani z upravljanjem in financiranjem naložb v kapital gospodarskih družb, zadrug in drugih oblik organiziranja. Ti odhodki se upoštevajo tako, da se ne glede na njihovo dejansko višino ti odhodki v davčnem obdobju prejema dohodkov, ki se izvzamejo iz davčne osnove na podlagi 24. oziroma 25. člena ZDDPO-2, ne priznajo v pavšalnem znesku, ki je enak 5 % zneska iz davčne osnove izvzetih dohodkov.

Po določbi 9. člena Pravilnika o izvajanju Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki pojasnjevalno opredeljuje odhodke iz 26. člena ZDDPO-2, se za odhodke, ki so povezani z upravljanjem naložbe, štejejo zlasti stroški, kot so:

potni stroški, sejnine in drugi dohodki članom uprave in članom nadzornega sveta, ki so nastali v zvezi z upravljanjem in financiranjem naložbe, če bremenijo družbo naložbenico,

stroški zaposlenih (potni stroški, dnevnice, plače in drugi dohodki), ki se pri družbi naložbenici ukvarjajo z upravljanjem premoženja (upravljanje naložb), in

stroški za upravljanje, ki jih zaračuna družba ali fizična oseba (upravljavec premoženja), ki na podlagi pogodbe upravlja premoženje družbe naložbenice.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.