c S

Subvencije za delavce, ki jih bodo podjetja poslala na čakanje

11.06.2009 V veljavi je Zakon o delnem povračilu nadomestila plače (ZDPNP), ki uvaja subvencije za delavce, ki jih bodo podjetja poslala na čakanje. Z novim zakonom se želi ohraniti čim več delovnih mest. Gre za drugi interventni ukrep po subvencioniranju skrajšanega delovnega časa.

Zakon je namenjen gospodarskim družbam, zadrugam in fizičnim osebam, ki zaposlujejo delavce - tudi tisti z enim zaposlenim (v nadaljevanju: delodajalci), ki zaradi slabega poslovnega položaja, ki je posledica svetovne gospodarske krize, delavcem ne morejo zagotoviti dela. Tako bodo lahko do polovico zaposlenih poslali na začasno čakanje, v tem času pa bodo delavci prejeli nadomestilo v višini 85 odstotkov osnovne plače (6. člen). Nadomestilo ne sme biti nižje od minimalne plače in ne sme presegati višine plače, ki bi jo delavec prejel, če bi delal.

Delodajalec bo moral ob prijavi v skladu z 2. členom:

predložiti opis poslovnega položaja v okoliščinah svetovne gospodarske krize,

ugotoviti, da zaradi poslovnih razlogov začasno ne more zagotavljati dela hkrati največ 50% zaposlenim delavcem in odločitev o napotitvi delavcev na začasno čakanje na delo,

sprejeti in predložiti programe ohranitve in dviga kakovosti delovnih mest in razvoja človeških virov.

Delodajalci se bodo lahko v ukrep na zavod za zaposlovanje prijavili do konca marca 2010 (8. člen). Delodajalec bo lahko v ukrepu najmanj tri mesece in največ eno leto, posamezen delavec, pa v skladu s 3. členom, šest mesecev z možnostjo podaljšanja. Ukrep se bo tako iztekel konec marca 2011 (12. člen).

Delodajalec v času vključenosti v ukrep ne bo smel odpovedovati pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, odrejati nadur ter izplačevati nagrad organom vodenja in nadzora.

Delavec bo moral biti v usposabljanje vključen vsaj 20 odstotkov delovnega časa na čakanju. Stroške usposabljanja bo povrnila država, in sicer do 500 evrov na delavca (10. člen).

Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega zakona bo opravljal Inšpektorat Republike Slovenije za delo v skladu s predpisi, ki urejajo inšpekcijsko nadzorstvo.

Zakon v 19. členu za kršitve predvideva tudi globe. Zagrožene kazni so:

od 3.000 do 20.000 evrov,

za delodajalce z desetimi ali manj zaposlenimi od 1.500 do 8.000 evrov,

odgovorna oseba pa bo kaznovana od 450 do 2.000 evri kazni.

Za izvajanje zakona o delnem povračilu nadomestila plače je predvidenih skupno 120 milijonov evrov, od tega 12,5 milijona evrov iz Evropskega socialnega sklada za izobraževanje in usposabljanje.

Pripravila: Helena Brlan


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala IUS-INFO.